Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Ideal Race Pro 29»: Δοκιμή… μακράς διαρκείας
Ideal Race Pro

Ideal Race Pro 29»: Δοκιμή… μακράς διαρκείας

To αγωνιστικό μοντέλο της Ideal συνδυάζει ποιότητα και αξιοπιστία

Δοκιμάσαμε το Ideal Race Pro για 3.000 χωμάτινα χιλιόμετρα και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας

Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα με το Ideal Race Pro, το ποδήλατο μας είχε κερδίσει αμέσως με τη συμπεριφορά και τα ποιοτικά περιφερειακά του:

«Το πρώτο που συνειδητοποιείς μόλις ανεβαίνεις στο Ideal Race Pro είναι πως βρίσκεσαι σε ένα ποιοτικό ποδήλατο. Έχει εξαιρετική κύλιση, άμεση μετάδοση της δύναμης στους τροχούς και υψηλή κατευθυντικότητα.»

Αυτό όμως που αναρωτιόμαστε από την αρχή ήταν το πώς θα μας φαινόταν το ποδήλατο ύστερα από μερικές χιλιάδες, απαιτητικών, χωμάτινων χιλιομέτρων;

Τι προβλήματα μπορεί να έβγαζε και πόσο θα άλλαζε η συμπεριφορά του;

Τα πρώτα… 3000 χιλιόμετρα είναι δύσκολα!
Ξεκινήσαμε την ημέρα συσκευάζοντας το ποδήλατο για επιστροφή στην εταιρεία και δεν μπορούσαμε να κρύψουμε ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης.

Περίπου 3.000 χιλιόμετρα αργότερα το Ideal Race Pro ήταν σαν μόλις να είχε βγει από το κουτί του. Πέρα από κάποιες αμυχές στο πίσω ψαλίδι και μια γρατζουνιά στον οριζόντιο σωλήνα – από δική μας πτώση – το ποδήλατο δεν έχει κανένα σημάδι πως πέρασε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα στην Πάρνηθα, στον Υμηττό και στην Πεντέλη.

 

Ideal Race Pro
Όμορφο και στιβαρό είναι δύο από τα χαρακτηριστικά του πλαισίου της Ideal.

 

Η ποιότητα της βαφής είναι σε τέτοια επίπεδα που τα χτυπήματα από τις πέτρες κατά τη χρήση δεν το άγγιξαν στο ελάχιστο. Το πλαίσιο δεν δείχνει σημάδια φθοράς ή να έχει φύγει το χρώμα σε κανένα από τα «ευαίσθητα» σημεία του, ούτε κάτω από τη μεσαία τριβή, ούτε στο δεξί ψαλίδι κάτω από την αλυσίδα.

Αλλά ούτε και οι φορές που μεταφέρθηκε σε σχάρα αυτοκινήτου στάθηκαν ικανές να τραυματίσουν το εξαιρετικό πλαίσιο.

Η ελληνική εταιρεία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο φινίρισμα, κάτι που άλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό της ακόμα και στα πιο οικονομικά μοντέλα της.

Εξάλλου την ίδια εντύπωση έχει και ο Θοδωρής Πετρίδης, που χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς πλαίσιο για τα δικά του αγωνιστικά χιλιόμετρα. Με σύνολο περίπου 15.000 χιλιόμετρα σε προπονήσεις και αγώνες – εκείνος το ταλαιπωρεί πολύ περισσότερο είναι αλήθεια – η γνώμη του είναι ξεκάθαρη:

«Το Ideal Race Pro το χρησιμοποιώ τόσο για προπόνηση όσο και για αγώνες. Έχω κάνει μαζί του πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και, παρόλο που, όπως κάθε αθλητής, πάντα θέλω να προστατεύω το ποδήλατό μου γιατί μόνο έτσι θα μπορώ να τερματίσω, δεν μπορώ να πω ότι του έχω φερθεί ιδιαιτέρως… ευγενικά. Το Ideal Race Pro 29» έχει εντυπωσιακή ποιότητα βαφής ενώ το πλαίσιό του δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κόπωσης παρά την έντονη καταπόνηση. Είναι το σκληρό και στιβαρό πλαίσιο που θέλει κάθε αγωνιζόμενος».

Ideal Race Pro
Θοδωρής Πετρίδης

 

Ένα πλαίσιο επιπέδου PRO
Το Ideal Race Pro είναι το αγωνιστικό μοντέλο της Ideal και από ένα αγωνιστικό ποδήλατο έχει κάποιος και αντίστοιχες απαιτήσεις. Κυρίως από το πλαίσιο. Και εδώ είναι ένα κομμάτι που το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας τα καταφέρνει περίφημα.

Παρά τα χιλιόμετρα και τις καταπονήσεις που περιελάμβανε η δοκιμή μας, το Ideal Race Pro, ακόμα και σε διαδρομές Marathon με πάνω από 70 συνεχόμενα χιλιόμετρα στη σέλα, αποδείχτηκε ξεκούραστο και φιλικό προς τον αναβάτη. Είναι ένα ποδήλατο που απολαμβάνεις να το οδηγείς είτε έχεις μπροστά σου ένα τεχνικό μονοπάτι που σε προκαλεί να επιταχύνεις είτε μια ατέλειωτη χωμάτινη διαδρομή με αρκετές υψομετρικές διαφορές.

Το πλαίσιο διατήρησε τα χαρακτηριστικά για τα οποία το είχαμε ξεχωρίσει από την αρχή – απόκριση, ακαμψία και άνεση – σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής μας, χωρίς να χάσει σε τίποτα από την αίσθηση της πρώτης μέρας στο βουνό.

Δεν σπάει δε χαλάει…
Για την αξιοπιστία των περιφερειακών της Shimano δεν έχουμε πολλά να πούμε. Είναι όλα γνωστά. Ακόμη κι αν κάποιος μπορεί να προτιμά τη συμπεριφορά ανταγωνιστικών συστημάτων και να θεωρεί πως του ταιριάζει καλύτερα η αίσθησή τους, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως, όταν πρόκειται για αξιοπιστία, ο ιαπωνικός γίγαντας βρίσκεται στην κορυφή.

Έτσι και στην περίπτωσή μας, τα περιφερειακά του ποδηλάτου δουλεύουν ακριβώς όπως όταν βγήκε από το κουτί, χωρίς να έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε. Χρειάστηκε μόνο μία φορά να ρυθμίσουμε τον πίσω εκτροχιαστή αλυσίδας.

Μοναδικό πρόβλημα παρουσιάστηκε στον πίσω τροχό – Shimano XT – όπου παρατηρήθηκε το χαλάρωμα 3 ακτίνων. Το ενδιαφέρον είναι πως ακόμα και με τις πιο χαλαρές ακτίνες, ο τροχός δεν παρουσίασε πρόβλημα στη συμπεριφορά του.

Τα ελαστικά της Kenda δεν είχαν ούτε ένα σκάσιμο – ή εμείς είμαστε τυχεροί ή το ελαστικό πολύ ανθεκτικό! Έχουν εξαιρετική κύληση στο πατημένο χώμα χωρίς να υστερούν και στα σαθρά περάσματα. Την περίοδο της δοκιμής μας δεν είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε στη λάσπη αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε αρκετά προσεκτικοί στη χρήση τους σε πετρώδη εδάφη γιατί οι προδιαγραφές τους είναι μάλλον πιο… ευρωπαϊκές και λιγότερο για… Υμηττό!

 

Ideal Race Pro
Η ανάρτηση της Fox και τα εξαιρετικά Shimano XT

 

Η ανάρτηση της Fox είναι απλώς άψογη. Δεν έχει χάσει καθόλου πίεση μετά από 3.000 χιλιόμετρα. Ακόμα και στα πιο δύσκολα τεχνικά κομμάτια η συνεισφορά της στην αίσθηση του ποδηλάτου ήταν εμφανής με σαφή πλεονεκτήματα στην απορρόφηση των κραδασμών και στην κατευθυντικότητα. Η άποψή μας είναι πως η επιλογή της «βοηθά» το ποδήλατο και τη γενικότερη αίσθηση που προσφέρει.

 

Ideal Race Pro

 

Συμπεράσματα
Το Ideal Race Pro 29» αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις στην κατηγορία του και αρκετά υψηλότερα. Είναι όμορφο, ελαφρύ, ποιοτικό, γρήγορο και με έντονα αγωνιστικές καταβολές.

Ένα ποδήλατο που δεν θα απογοητεύσει τον αγωνιζόμενο ενώ θα κάνει τον μέσου επιπέδου αναβάτη να νιώσει σημαντικά πιο γρήγορος αλλά και να εξελιχθεί πάνω σε ένα πλαίσιο φτιαγμένο για σκληρή χρήση.

Μετά από 3.000 χιλιόμετρα και με αρκετά σκληρή χρήση, το ποδήλατο της δοκιμής μας είναι ακόμα σαν να βγήκε από το κουτί άρα μπορεί να αποτελέσει και μια εξαιρετική επιλογή για «δεύτερο χέρι».

Όχι μόνο θα το προτείναμε σε κάποιον που αναζητά ένα ποιοτικό ποδήλατο για σοβαρή χρήση αλλά με χαρά θα το αγοράζαμε κιόλας.

Περισσότερα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τιμή του Ideal Race Pro μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

 

 

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

Με ποδήλατο στην ιστορία και την τέχνη

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρους πολιτισμού Κάτι αλλάζει στην Αθήνα καθώς, με το πρόγραμμα «Με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest