Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | Αξεσουάρ | Δοκιμάζουμε το Garmin Edge 520

Δοκιμάζουμε το Garmin Edge 520

Mικρό και θαυματουργό!

Ίσως το δημοφιλέστερο ποδηλατικό GPS της αγοράς αυτή τη στιγμή, το Garmin Edge 520, απευθύνεται σε αναβάτες που… κυνηγάνε τα «νούμερα» σε κάθε τους προπόνηση και αρέσκονται στις προκλήσεις…

Σχεδιασμένο για να μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις της αγωνιστικής ποδηλασίας, το Edge 520 διαθέτει αεροδυναμική εμφάνιση και μικρές εξωτερικές διαστάσεις, ώστε να κρατηθεί το βάρος του σε χαμηλά επίπεδα (μόλις στα 63γρ.), με έγχρωμη οθόνη 2.3 ιντσών – ανάλυσης 200x265p – για την ευκρινή προβολή των στοιχείων. Για τη λειτουργία της συσκευής και τη διαχείριση του menu, φροντίζουν 7 συνολικά κουμπάκια, τρία στην αριστερή πλευρά, δύο στη δεξιά και άλλα δύο στο κάτω μέρος, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει μία καλά προστατευμένη θύρα USB, για την φόρτιση και τη σύνδεση με υπολογιστή.

IMG_0492

To Εdge 520 πωλείται σε δύο εκδόσεις: «απλή» και bundle. Για τις ανάγκες της δοκιμής, παραλάβαμε από την ελληνική αντιπροσωπεία την έκδοση Bundle, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον της «απλής», μια ειδική ζώνη/παλμογράφο, έναν εξωτερικό αισθητήρα για τη μέτρηση του ρυθμού περιστροφής του δισκοβραχίονα και έναν για τη μέτρηση της ταχύτητας, τους οποίους δεν χρησιμοποιήσαμε, καθώς για τη μέτρηση του ρυθμού περιστροφής του δισκοβραχίονα φρόντιζαν τα πετάλια Garmin Vector 2 και για την ταχύτητα το ακριβέστατο και αξιόπιστο GPS. Την ειδική ζώνη παλμογράφο όμως, την χρησιμοποιήσαμε από την αρχή μέχρι και το τέλος των δοκιμαστικών – περισσότερο από 100 ώρες – και μείναμε εντυπωσιασμένοι από την αξιόπιστη και ακριβέστατη λειτουργία της (η καρδία μου δεν παρουσίασε ποτέ… αρρυθμία, είχε δίκιο ο καθηγητής και το Holter…). Φαίνεται πως η αμερικανική εταιρεία κατάφερε να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος και να δημιουργήσει την πιο αξιόπιστη – ίσως – ζώνη/παλμογράφο της αγοράς.

IMG_0447

Εκτός από την κλασική βάση στήριξης – με τα λαστιχάκια – που απεικονίζεται στη φωτό, στο πακέτο περιλαμβάνεται και μία ειδική βάση από σκληρό πλαστικό που τοποθετεί το Edge 520 μπροστά από τον λαιμό για την βελτίωση της ορατότητας.

Το Edge 520 είναι συμβατό με το πρωτόκολλο ANT+ και με Bluetooth (όχι όμως με Wi-Fi) ώστε να μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε εξωτερικό αισθητήρα για την μέτρηση της ταχύτητας, του ρυθμού περιστροφής του δισκοβραχίονα, των καρδιακών παλμών και της δύναμης (watts) και με smartphone. Όταν το συνδέσεις με smartphone και με την εφαρμογή Garmin Connect Mobile (μέσω Bluetooth®) σου προσφέρει μία σειρά από λειτουργίες όπως Live Tracking, ειδοποιήσεις κλήσεων και μηνυμάτων, δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόβλεψη καιρού και ασύρματη μεταφορά δεδομένων και διαδρομών. Σε περίπτωση που είσαι «up to date» αναβάτης και έχεις εξοπλίσει το ποδήλατό σου με ηλεκτρονική σειρά Shimano Di2, το Edge 520 έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί και να σου μεταδώσει (και να καταγράψει) πληροφορίες για τη σχέση μετάδοσης, για το πόσες αλλαγές ταχυτήτων έκανες με το εμπρόσθιο και πόσες με το οπίσθιο σασμάν και – το πιο βασικό – για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της Di2.

IMG_0419

Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, η συσκευή σού δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσεις τις σελίδες προπόνησης – περιλαμβάνοντας μέχρι 10 πεδία δεδομένων σε κάθε μία – και να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά προφίλ δραστηριότητας για εύκολη μετάβαση από το ένα ποδήλατο στο άλλο ή ανάλογα με τη δραστηριότητα.

IMG_0423

Mέσα από το Garmin Connect μπορείς να σχεδιάσεις τη διαδρομή που θες ή ακόμα καλύτερα να επιλέξεις μία διαδρομή που πραγματοποίησε κάποιος από τους φίλους σου, να την ανεβάσεις (μέσω Bluetooth® ή από τον υπολογιστή σου με σύνδεση USB) στο Edge 520 και να την ακολουθήσεις, βλέποντας αναλυτικά – μέσω του GPS – στον χάρτη την πορεία και real time δεδομένα.

Το Edge 520 είναι το πρώτο ποδηλατικό GPS που είναι συμβατό με τα τμήματα διαδρομής Strava Live και περιλαμβάνει τρίμηνη συνδρομή στην εφαρμογή Strava Premium. Δεν ξέρεις τι είναι το Strava; Mάλλον ζείς σε άλλον… πλανήτη. Μέχρι και ο Froomy έχει λογαριασμό Strava! «Undercover» όμως…

Τώρα, όσοι γνωρίζετε τι είναι το Strava, το Edge 520 σας δίνει τη δυνατότητα, με τη συνδρομή σας, οι διαδρομές strava που έχετε επιλέξει να συγχρονίζονται αυτόματα, για να λαμβάνετε feedback την ώρα της διαδρομής. Επίσης, η συσκευή σάς ενημερώνει για την αφετηρία και τον τερματισμό του κάθε τμήματος καθώς και για τον πίνακα κατάταξης μόλις ολοκληρώσετε τη διαδρομή!

Στο δρόμο
Η προπόνηση με το Edge 520 γίνεται ιδιαίτερα απολαυστική. Από τη μία, η συσκευή σου παρέχει αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με την ταχύτητα, το cadence, τους καρδιακούς σφυγμούς, τα watts (NP, IF, TSS, w/kg), την εξωτερική θερμοκρασία, το υψόμετρο, την κλίση, πυξίδα και για πολλά άλλα που μπορεί να μην σου χρειαστούν ποτέ, και από την άλλη σου δίνει τη δυνατότητα, μέσα από το Garmin Connect ή ακόμα καλύτερα από το Strava, να δοκιμάσεις «real time» τις δυνάμεις σου ενάντια στους διαδικτυακούς σου φίλους και τους υπόλοιπους χρήστες.

Εκτός από απολαυστική, η προπόνηση γίνεται και εξαιρετικά ποιοτική, καθώς όλα τα σχετικά στοιχεία καταγράφονται από τη συσκευή για την περαιτέρω ανάλυσή τους, όταν «ανεβάσεις» την προπόνηση στο Garmin Connect.

Εκεί όμως που η προπόνηση περνάει σε άλλο επίπεδο, είναι όταν το Edge 520 συνδυαστεί με τα πετάλια Garmin Vector 2. Μέσα από την ειδική σελίδα Cycling Dynamics μπορείς να πληροφορείσαι «real time» το πόσο αποδοτικό είναι το πεταλάρισμά σου, πόση δύναμη ασκεί το κάθε πόδι ξεχωριστά και αν πατάνε σωστά και ισορροπημένα τα πόδια σου επάνω στα πετάλια, ώστε να μπορέσεις να ρυθμίσεις σωστά τα σχαράκια και σε βάθος χρόνου να το τελειοποιήσεις. Εκτός αυτού, η συσκευή υπολογίζει και σε πληροφορεί για την ώρα που πέρασες καθισμένος στη σέλα, την ώρα που ήσουν όρθιος στα πετάλια και τη δύναμη που παρήγαγες αντίστοιχα στην κάθε θέση!

IMG_0472

Συμπέρασμα
Το Garmin 520 είναι ένα εξαιρετικό προπονητικό εργαλείο που, παρά τις μικρές του διαστάσεις, μπορεί να προσφέρει στον αναβάτη του πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, ίσως περισσότερες από αυτές που μπορεί να του χρειαστούν. Συνδυαστικά με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, την αξιόπιστη λειτουργία και την ανταγωνιστική τιμή αγοράς, «φλερτάρει» έντονα με την κορυφή. Αν είχε και λιγότερα κουμπάκια…
Τιμή: 309€
Tιμή Bundle: 389€
Αντιπρόσωπος: www.garmin.gr

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest