Home | Αρχική | Garmin Edge 20

Garmin Edge 20

Μικρό και λειτουργικό!

Δοκιμάζουμε «το entry level» GPS της Garmin για ποδηλατική χρήση

Aποτελώντας την οικονομικότερη πρόταση της αμερικανικής εταιρείας στην γκάμα των ποδηλατικών GPS, το Edge 20 προορίζεται για τον αναβάτη που χρησιμοποιεί το ποδήλατό του ως μέσο μετακίνησης, αναψυχής και διασκέδασης και επιθυμεί μία αξιόπιστη και εύκολη στη χρήση της ηλεκτρονική συσκευή που να καταγράφει βασικά στοιχεία.

To Edge 20 διαθέτει μικρές εξωτερικές διαστάσεις (40.0 x 42.0 x 17.0 χιλιοστά), ασπρόμαυρη οθόνη – ανάλυσης 128x160p – με ατμοσφαιρικό φωτισμό και μόλις τέσσερα κουμπάκια για τη λειτουργία του. Το πρώτο ενεργοποιεί τη συσκευή και φωτίζει την οθόνη (για τις νυχτερινές εξορμήσεις…), το δεύτερο διαχειρίζεται τις σελίδες του menu και τα υπόλοιπα δύο ενεργοποιούν το χρονόμετρο και χρησιμεύουν σαν enter και back. Η σύνδεση του Edge 20 με υπολογιστή, και η φόρτισή του, γίνεται με ένα ειδικό καλώδιο USB που «κουμπώνει» στο οπίσθιο μέρος. Το βάρος της συσκευής ανέρχεται μόλις στα 24γρ!

IMG_0256

Η συσκευή περιλαμβάνει την «κλασική» βάση της Garmin με τα λαστιχάκια για την ασφαλή και αξιόπιστη στήριξη επάνω στο τιμόνι ή στο λαιμό.

Το Edge 20 δεν είναι συμβατό με το πρωτόκολλο ANT+ και με Bluetooth® ώστε να μπορεί να συνδεθεί με εξωτερικό αισθητήρα για τη μέτρηση της ταχύτητας, του ρυθμού περιστροφής του δισκοβραχίονα, των καρδιακών παλμών και της δύναμης (watts) ή με smartphone. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα, μέσω GPS/GLONASS δορυφόρων, να καταγράφει μόνο ταχύτητα, απόσταση, υψόμετρο, χρόνο, τοποθεσία και την πορεία της διαδρομής, ώστε να την «ανεβάσεις» δωρεάν – μέσω σύνδεσης με υπολογιστή – στο Garmin Connect, να αναλύσεις τα στοιχεία και, αν θες, να τη «μοιραστείς» με τους φίλους σου.

Μέσα από το Garmin Connect μπορείς να σχεδιάσεις τη διαδρομή που θες ή ακόμα καλύτερα να επιλέξεις μία διαδρομή που πραγματοποίησε κάποιος από τους φίλους σου, να την ανεβάσεις στο Edge 20 και να την ακολουθήσεις μέχρι τον τελικό προορισμό.

Το Edge 20 διαθέτει δύο προγραμματιζόμενες σελίδες προπόνησης. Στην πρώτη σελίδα αναγράφονται τρία στοιχεία και στη δεύτερη δύο. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, μπορείς να ρυθμίσεις ποια στοιχεία θες να αναγράφονται (time, distance, speed, avg speed, calories, total ascent, elevation). Μόλις πατήσεις το start, υπάρχει διαθέσιμη και μία τρίτη σελίδα στην οποία αναγράφεται η ώρα, η ημερομηνία και η χωρητικότητα της μπαταρίας, η οποία έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια (10 ώρες περίπου).

Στο δρόμο…
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών χρησιμοποίησα το Edge 20 σε διαφορετικού τύπου ποδήλατα. Εξαιτίας των συγκεκριμένων του δυνατοτήτων μπορώ να πω, πως το απόλαυσα περισσότερο πάνω σε city bike. Οι πολύ μικρές διαστάσεις και το σχεδόν… ανύπαρκτο βάρος του, δίνουν τη δυνατότητα να το τοποθετήσεις σε διαφορετικές θέσεις, στο λαιμό ή το τιμόνι, και μπορείς, όταν κατέβεις από το ποδήλατο, να το κουβαλάς στην τσέπη σου σαν να είναι… 2ευρώ.

Μετά από αρκετά «πειράματα», βρήκα πως το σημείο στο τιμόνι, δίπλα από την μανέτα του φρένου, ήταν η ιδανικότερη θέση για το Edge 20, καθώς είχα τη δυνατότητα να το χειρίζομαι χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να πάρω το χέρι από το grip.

Η λειτουργία του Edge 20 είναι εξαιρετική! Η εστίαση της Garmin στην απλότητα και τη λειτουργικότητα γίνεται έντονα αισθητή από το πρώτο κιόλας χιλιόμετρο. Τα κουμπάκια έχουν πολύ θετική αίσθηση στο πάτημά τους και τα στοιχεία διακρίνονται πεντακάθαρα στη οθόνη, παρά το μικρό της μέγεθος. Η δε ταχύτητα, με την οποία εντοπίζει τους δορυφόρους το GPS, είναι ασύγκριτα γρήγορη. Με το που το ενεργοποιήσεις, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την οδήγηση, πατώντας απλά το κουμπάκι του start. Επίσης, μέσα από το menu έχεις τη δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία auto pause, ώστε κάθε φορά που σταματάς, να σταματάει ταυτόχρονα και το χρονόμετρο.

Σε περίπτωση που έχεις ανεβάσει από το garmin connect κάποια διαδρομή και θέλεις να την ακολουθήσεις, με το που την επιλέξεις, η συσκευή αναγράφει στην οθόνη την πορεία και σου υποδεικνύει με σήματα προς τα που θα πρέπει να στρίψεις κάθε φορά και σε πόσα μέτρα πλησιάζει η στροφή. Σε περίπτωση που δεν στρίψεις σωστά, αμέσως η συσκευή σε προειδοποιεί ότι είσαι «off course» (εκτός πορείας), χωρίς την δυνατότητα όμως να σου προτείνει εναλλακτική διαδρομή για να ξαναμπείς στην σωστή πορεία. Μόλις καταφέρεις να επανέλθεις, αμέσως εμφανίζεται στην οθόνη η ένδειξη «on course» και συνεχίζεις ακάθεκτος την πορεία σου.

Συμπέρασμα
To Garmin Edge 20 είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό και οικονομικό ποδηλατικό GPS που εστιάζει στην απλότητα και την οδηγική απόλαυση και θα σε συντροφεύσει αξιόπιστα σε κάθε σου ποδηλατική περιπέτεια. Αρκεί να ξέρεις καλά τι ζητάς…
Τιμή: 135€
Αντιπρόσωπος: www.garmin.gr

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest