Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | Αξεσουάρ | Δοκιμάζουμε το Garmin Edge 1000

Δοκιμάζουμε το Garmin Edge 1000

Απλά κορυφαίο το Garmin Edge 1000!

Το απόλυτο ποδηλατικό GPS της Garmin που δίνει άλλη διάσταση στην προπόνηση.

Η εποχή που τα ποδηλατικά «κοντεράκια» κατέγραφαν ταχύτητα, χιλιομετρική απόσταση και στην καλύτερη των περιπτώσεων… καρδούλα, ανήκουν (ευτυχώς) στο μακρινό παρελθόν. Πλέον, οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν εξελιχθεί ώστε να καταγράφουν και να πληροφορούν τον αναβάτη με τόσα πολλά στοιχεία που είναι ικανά, όπως στην περίπτωση του Garmin Edge 1000, να σε κάνουν να μη θες να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη σε βαθμό… επικίνδυνo.

IMG_2044
Τοποθετημένο στην κορυφή της γκάμας της Garmin, το Edge 1000 έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να καλύψει απόλυτα τις απαιτήσεις τόσο του επαγγελματία αθλητή – επιπέδου Pro Tour, όσο και του ερασιτέχνη – χομπίστα. Η συσκευή εντυπωσιάζει αρχικά με τις μεγάλες διαστάσεις και την έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 3-ιντσών (240x400p) με διπλό προσανατολισμό και ατμοσφαιρικό αισθητήρα φωτός που προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού για τη βελτίωση της ορατότητας. Για την απλότητα της λειτουργίας το Edge 1000 διαθέτει όλα κι όλα τρία κουμπάκια. Ένα στο πλάι που ενεργοποιεί, «κοιμίζει» και κλειδώνει την συσκευή και δύο κάτω από την οθόνη για την ενεργοποίηση του χρονομέτρου και των laps. Στο οπίσθιο μέρος υπάρχει μία θύρα USB για τη φόρτιση της συσκευής και τη σύνδεση της με υπολογιστή, καλά προστατευμένη από ένα λαστιχένιο καπάκι. Το βάρος του Edge 1000 ανέρχεται στα 114γρ.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, η συσκευή σου δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσεις τις σελίδες προπόνησης – περιλαμβάνοντας μέχρι 10 πεδία δεδομένων σε κάθε μία – και να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά προφίλ δραστηριότητας για εύκολη μετάβαση από το ένα ποδήλατο στο άλλο ή ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Το Edge 1000 είναι συμβατό με το πρωτόκολλο ANT+ και με Bluetooth ώστε να μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε εξωτερικό αισθητήρα για τη μέτρηση της ταχύτητας, του ρυθμού περιστροφής του δισκοβραχίονα, των καρδιακών παλμών και της δύναμης (watts) και με smartphone. Όταν το συνδέσεις με smartphone και με την εφαρμογή Garmin Connect Mobile (μέσω Bluetooth® ή Wi-Fi®), σου προσφέρει μία σειρά από λειτουργίες όπως Live Tracking – για να μπορούν οι φίλοι σου να σε… κατασκοπεύουν, ειδοποιήσεις κλήσεων και μηνυμάτων – για να πάψεις να ασχολείσαι για λίγες έστω ώρες με το smartphone, δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όταν τα «νούμερα» το επιτρέπουν, πρόβλεψη καιρού και ασύρματη μεταφορά δεδομένων και διαδρομών. Το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι πως μπορείς μέσα από το Garmin Connect να σχεδιάσεις τη διαδρομή που θες ή ακόμα καλύτερα να επιλέξεις μία διαδρομή που πραγματοποίησε κάποιος από τους φίλους σου, να την ανεβάσεις (μέσω Bluetooth® ή Wi-Fi®) στο Edge 1000 και να την ακολουθήσεις, βλέποντας αναλυτικά – μέσω του GPS – στο χάρτη την πορεία και real time δεδομένα.
Η συσκευή έχει προεγκατεστημένο χάρτη Garmin Cycle Map που περιλαμβάνει δεδομένα πλοήγησης για την ποδηλασία όπως μονοπάτια, δεδομένα υψομέτρου και σημεία ενδιαφέροντος (η αναλυτική χαρτογράφηση της Ελλάδας γίνεται με τον προαιρετικό οδικό/τοπογραφικό χάρτη TopoDrive Hellas). Επίσης, το Edge 1000 μπορεί να συνεργαστεί και με την ηλεκτρονική σειρά Shimano Di2 δίνοντας σου πληροφορίες για τη σχέση μετάδοσης, για το πόσες αλλαγές ταχυτήτων έκανες με το εμπρόσθιο και πόσες με το οπίσθιο σασμάν και – το πιο βασικό – για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της Di2 ώστε να μη μείνεις ποτέ… single speed.

IMG_0073

Εκτός από τις κλασικές βάσεις στήριξης με τα λαστιχάκια επάνω στο τιμόνι ή στο λαιμό, το Edge 1000 συνοδεύεται και από μία ειδική βάση από σκληρό πλαστικό που το τοποθετεί μπροστά από το λαιμό, βελτιώνοντας την ορατότητα. Η βάση συγκρατείται με μεγάλη σταθερότητα στο τιμόνι και εφόσον τη σφίξεις σωστά δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να κουνηθεί. Το μήκος της όμως είναι σχετικά μικρό και σε περίπτωση που έχεις λαιμό TIME Monolink Ulteam (το ξέρω πως δεν έχετε…) η συσκευή θα βρίσκει επάνω στο καπάκι του. Πληροφοριακά, για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήσαμε την πιο μακριά βάση στήριξης της Garmin, που συνοδεύει το «έξυπνο» εμπρόσθιο φως Varia Smart Head Light, και τοποθετεί τη συσκευή λίγο πιο μπροστά, βελτιώνοντας επιπλέον την ορατότητα.

Στον δρόμο…
Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε δοκιμάζοντας το Edge 1000 ήταν η λειτουργία της οθόνης αφής. Απλά καταπληκτική! «Ακούει» με το παραμικρό άγγιγμα του χεριού και σε αντίθεση με τα περισσότερα smartphones, λειτουργεί άψογα με γάντια και με βροχή αλλά και με καυτές σταγόνες ιδρώτα επάνω της όταν οι θερμοκρασίες χτυπήσουν κόκκινο…
Αμέσως μετά, εντυπωσιάστηκα με τη λειτουργία του GPS. Αν και δεν είμαι φαν, με αυτήν του συγκεκριμένου θα μπορούσα να γίνω! Η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί είναι εξαιρετική, το ζουμ γίνεται πανεύκολα ενώ οι «εντολές» έρχονται πρώτα με ήχο (beep), με οπτική ειδοποίηση και με μήνυμα για να μη ξεχαστείς και κάνεις λάθος. Σε περίπτωση που το κάνεις το λάθος, η συσκευή πολύ γρήγορα προτείνει εναλλακτική για να ξαναβρείς τον δρόμο σου. Μπορείς ακόμα να προγραμματίσεις το πώς θα δουλεύει το GPS, ώστε να αποφεύγεις δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, δρόμους με διόδια, δύσβατα μονοπάτια ή να επιλέξεις μία πιο γρήγορη διαδρομή για την επιστροφή. Με το GPS μόνιμα ενεργοποιημένο η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 6 ώρες (10 χωρίς).

Αυτό όμως που κάνει μοναδικό – για εμένα – το Edge 1000 είναι η ανάλυση της προπόνησης τόσο «on the fly» όσο και όταν την ανεβάσεις στο Garmin Connect. Μπορείς να έχεις αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με την ταχύτητα, το cadence, τους καρδιακούς σφυγμούς, τα watts (NP, IF, TSS, w/kg), την εξωτερική θερμοκρασία, το υψόμετρο, την κλίση, πυξίδα και για άλλα πολλά. Εκεί όμως που η προπόνηση περνάει σε άλλο επίπεδο είναι μέσω της πληροφόρησης που σου προσφέρει το Edge 1000 όταν συνδυαστεί με τα πετάλια Garmin Vector 2. Τότε, και μόνο τότε ξεδιπλώνονται όλα τα κρυφά του χαρίσματα.

13235563_1081462335253943_14522640561847772_o

Στην ειδική σελίδα Cycling Dynamics το Edge 1000 αναγράφει real time το πόσο αποδοτικό είναι το πεταλάρισμα σου, πόση δύναμη ασκεί το κάθε πόδι ξεχωριστά και αν πατάνε σωστά και ισορροπημένα τα πόδια σου επάνω στα πετάλια ώστε να μπορέσεις να ρυθμίσεις σωστά τα σχαράκια και σε βάθος χρόνου να το τελειοποιήσεις. Το κερασάκι στην τούρτα; η συσκευή υπολογίζει και σε πληροφορεί για την ώρα που πέρασες καθισμένος στη σέλα, την ώρα που ήσουν όρθιος στα πετάλια και τη δύναμη που παρήγαγες αντίστοιχα σε κάθε θέση!

Συμπέρασμα
To Garmin Edge 1000 σου προσφέρει λειτουργίες και πληροφορίες που καμία άλλη συσκευή δε μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή. Συνδυαστικά με την αξιοπιστία που προσδίδει το όνομα Garmin – και την απροβλημάτιστη λειτουργία του σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής – αποτελεί το καλύτερο ποδηλατικό GPS της αγοράς.
Τιμή: από 549€
Αντιπρόσωπος: www.garmin.gr

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest