Home | Αρχική | Ρυθμίζουμε τα νέα μοντέλα της FOX Shox 2016. (part 2)

Ρυθμίζουμε τα νέα μοντέλα της FOX Shox 2016. (part 2)

Στις πλαγιές του Υμηττού βρέθηκε ο ΜΤΒ editor του ΜΒike και επίσημος αναβάτης της Fox στο endurο, downhill και four cross Γιάννης Κορφιάτης για να ρυθμίσει παρέα με τους έμπειρους τεχνικούς της Fox τα νέα μοντέλα αναρτήσεων για το 2016 στις οδηγικές του προτιμήσεις.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου

DOWNHILL
Fox 40 Float – Fox Float X2

Το 2016 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί την είσοδο της Fox στις αναρτήσεις downhill αέρος για πίσω. Η είσοδος ήταν θεαματική, αφού με την πρώτη η Χ2 κατάφερε να κερδίσει το βραβείο της χρονιάς του μεγαλύτερου διαδικτυακού MTB site στον κόσμο, Pinkbike, ως το καλύτερο προϊόν στον τομέα των αναρτήσεων.
Θα ξεκινήσουμε από το Χ2 γιατί έχει τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και την πιο εντυπωσιακή απόδοση για το «τι» είναι!
Στο κομμάτι της λειτουργίας έχουμε λειτουργία αέρος-λαδιού με ρύθμιση Hi-Low speed compression και Hi-Low speed rebound. Ο θάλαμος Evol πολύ εύκολα ανοίγει και τοποθετούμε ειδικές ροδέλες (το μέγεθος του Gambler δέχεται έως 12) οι οποίες ρυθμίζουν την προοδευτικότητα. Τέλος, προσθέτοντας αέρα ρυθμίζουμε το sag. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι αξιοσημείωτη όπως και η ευκολία στη ρύθμιση και τη χρήση. Οι αλλαγές στα Hi και Low speed compression και rebound γίνονται πολύ εύκολα με 3 και 6 κλειδιά άλλεν. Οι ρυθμιστές αλλάζουν με σαφήνεια και με ένα χαρακτηριστικό «κλικ» σε κάθε μετακίνηση της αντίστοιχης βίδας-διακόπτη.

downhill1

 

Για το Gambler και τον τρόπο οδήγησης του Γιάννη τοποθετήθηκαν όλες οι ροδέλες στον θάλαμο Evol και το Gambler ρυθμίστηκε στο 20% sag πίσω και 25% μπροστά. Η ευαισθησία του Χ2 αξίζει πραγματικά το βραβείο ανάρτησης της χρονιάς, αφού η Fox έχει πετύχει με τον καλύτερο τρόπο και το χαμηλότερο δυνατό βάρος τη λειτουργία μιας ανάρτησης ελατηρίου.

Μπροστά, τη θέση του στο Gambler έχει ένα Fox 40 Float. Η ανάρτηση δε χρειάζεται συστάσεις αφού είναι πασίγνωστη στο χώρο των αγώνων και της extreme οδήγησης ΜΤΒ. Για το 2015 το 40άρι είναι αέρος στην έκδοση Float και χρησιμοποιεί και αυτό στο θάλαμο τα ειδικά spacer για την προοδευτικότητα. Έχει διπλή ρύθμιση compression Hi και Low compression και rebound, ενώ το βάρος έχει μειωθεί κατά 130 γραμμάρια από τα προηγούμενα μοντέλα.

downhill2
Η ρύθμιση στο 40 ξεκίνησε με 4 spacer στο θάλαμο, τα οποία αποδείχτηκαν αρκετά σε κάθε προσγείωση που είχε ο Γιάννης στα άλματα του Υμηττού. Μετά τη ρύθμιση του sag στο 25% σημειώθηκαν ρυθμίσεις, πιέσεις και κλικ, και τα ποδήλατα ήταν έτοιμα για κάθε είδους διαδρομή που θα συναντούσαν.

Στο τέλος της μέρας, ο Γιάννης είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τη διαφορά στο Scott Genius 27.5 του νέου cartridge Fit4 και το νέο αμορτισέρ Float με θάλαμο Evol. Το Genius οδηγήθηκε αρχικά με μια απλή 34 εμπρός και το παλαιότερο RP23 πίσω και στη συνέχεια έγινε επιτόπου μετατροπή του 34 σε Fit4 ενώ το RP23 αντικαταστάθηκε με το Float EVOL.

 

enduro6
Ο Γιώργος και ο Νίκος είναι οι έμπειροι τεχνικοί της Fox. Οι συμβουλές τους ήταν πολύτιμες για το σωστό στήσιμο των ποδηλάτων του Γιάννη.

 

Διαβάστε λοιπόν πώς το έζησε ο αναβάτης
«Στην πρώτη επαφή που είχα με το Genius δύο χρόνια πριν, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το κομμάτι των αναρτήσεων, ήταν κάτι που χρειαζόταν βελτίωση και κρατούσε πίσω τις πραγματικές δυνατότητες του πλαισίου. Όταν οι τεχνικοί της Fox μου παρέδωσαν το ποδήλατο με τη βελτιωμένη Fit4 και το νέο Evol Float πίσω, ένιωσα πως αυτό το Genius στέκεται ανάμεσα σε ό,τι θα ζητούσε ένας αναβάτης MTB! Και οι δύο αναρτήσεις είχαν απίστευτα πιο ζωντανή αίσθηση, διαβάζοντας με λεπτομέρεια τις ανωμαλίες και έδιναν μία περισσότερο απαλή αίσθηση στον οδηγό. Το χαμηλό βάρος του Genius, σε συνδυασμό με την ευκινησία του, έδιναν ένα τρομερά διασκεδαστικό χαρακτήρα σε κάθε βόλτα. Η βελτίωση ενός πιρουνιού Fox σε Fit4 είναι κάτι που θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να βελτιώσει το πιρούνι που έχει ήδη στα χέρια του. Για τα νέα αμορτισέρ με το σύστημα Evol πιστεύω πως περνάνε για το 2016 το κομμάτι των αναρτήσεων σε διαφορετικά επίπεδα από ό,τι έχουμε συνηθίσει, ανοίγοντας δρόμο σε τεχνολογίες που μέχρι πρόσφατα μόνο επαγγελματίες αθλητές είχαν πρόσβαση. Πρέπει να δοκιμάσετε τις νέες αναρτήσεις για να καταλάβετε τη διαφορά!»

Αντιπρόσωπος: Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ, τηλ.: 2610-993045, www.bikesworld.gr

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου με το ποδήλατο enduro  Scott Genius LT εδώ.

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest