Home | Αρχική | Enduro Days στον Όλυμπο

Enduro Days στον Όλυμπο

Ετοιμαστείτε για την πιο επική ποδηλατική διάσχιση!

Το άκουσμα του ονόματος Όλυμπος μου προκαλούσε μία αναταραχή.

Πρώτη φορά άκουσα για αυτό το βουνό στο σχολείο. Το ότι ήταν το ψηλότερο σημείο στην Ελλάδα με μάγευε. Τότε δεν υπήρχε πρόσβαση στους υπολογιστές για να το googlάρω και να έχω εικόνα, οπότε το έστησα με τη φαντασία μου και με λιγοστές πληροφορίες ανθρώπων που συνήθως δεν είχαν ιδέα. Βρήκα ελάχιστα αποκόμματα σε εφημερίδες και αργότερα μαθαίνοντας να ερευνώ βρήκα αρκετά βιβλία, δυστυχώς τα πιο πολλά για τη μυθολογία που αν και ενδιαφέρουσα δεν ήταν αυτό που ζητούσα.

Κάποια στιγμή, γύρω στα 20 ένας φίλος μού πρότεινε να κάνουμε κάτι «δυνατό». Εκείνη την περίοδο μια τέτοια εμπειρία ήταν αυτό που ζητούσα. Με ελάχιστους χάρτες, βαριά ποδήλατα και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο διασχίσαμε το Πήλιο, το Μαυροβούνι, τον Κίσσαβο, τον κάτω Όλυμπο, τον Όλυμπο, τα Πιέρια και φτάσαμε μέχρι τη Χαλκιδική. Νομίζω τότε κάπως γεννήθηκε η ιδέα των Enduro Days…

Το 2014 έγινε το 1ο στο Πήλιο και επαναλήφθηκε πολύ αναβαθμισμένο το 2015. Για το 2016 τα πλάνα μεγάλωσαν και με την πολύτιμη βοήθεια του Μήτσου Οικονόμου και άλλων φίλων τα Enduro Days έγιναν 3. Το 1ο πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στον Κίσσαβο στις 7-8 Μαΐου, η ώρα για το 2ο πλησιάζει (23-24 Ιουλίου) και το 3ο θα κλείσει τον κύκλο στο Πήλιο το Σεπτέμβριο με έναν αγώνα γιορτή!

2

Ο Όλυμπος είναι βραχώδης και δυσπρόσιτος, ωστόσο στη δυτική, η άγνωστη πλευρά του, με τα απομονωμένα μονοπάτια και τις ψηλότερες κορφές υπάρχει ένας ποδηλατικός παράδεισος. Δεν αναφέρομαι τόσο στην ποιότητα των μονοπατιών που είναι χαραγμένα από πολλών γενεών βήματα και από τα κοπάδια των αγελάδων. Μιλάω πιο πολύ για το τοπίο. Για το μεγαλείο του να βρίσκεται κάποιος σε ένα τόπο αναλλοίωτο, έτσι ακριβώς όπως τον είδαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι πρώτοι κατακτητές της κορυφής.

Το Enduro Days στον Όλυμπο είναι το πιο επικό 2ήμερο που μπορεί να ζήσει κάποιος με τους φίλους του και το ποδήλατό του στην Ελλάδα!

Αναλυτικό πρόγραμμα:
Σάββατο 23 Ιουλίου

4:00 μ.μ. συνάντηση στο χωριό Καρυά Ολύμπου και μεταφορά με αυτοκίνητα της διοργάνωσης μέχρι το χωριό Καλύβια που είναι σε απόσταση 25 χλμ. Εκεί ξεκινάει ο χωματόδρομος που θα μας ανεβάσει μέχρι τα 2000 μ. υψόμετρο. Τα επόμενα 15 χλμ. είναι σε κακοτράχαλο χωματόδρομο και τα ποδήλατα θα πρέπει να είναι καλά δεμένα. Στο σημείο που μας αφήνουν τα αυτοκίνητα το τοπίο αλλάζει τελείως, παίρνουμε μια στροφή και ξαφνικά η θέα μπρος τον κάμπο κόβεται, είμαστε ανάμεσα από κορυφές και βαθιές χαράδρες. Μένουν περίπου 10 χλμ. πετάλι μέχρι την καλύβα Χρηστάκη με 450 μ. υψομετρικά. Εκεί που μας αφήνουν τα αυτοκίνητα συνεχίζει ένας βραχώδης χωματόδρομος. Κοιτάζοντας προς τη Μεγάλη Γούρνα ο καπνός θα φαίνεται από μακριά και πλησιάζοντας θα είναι έτοιμα τα ψητά. Για τη διαμονή μας υπάρχουν 30 κρεβάτια διαθέσιμα στο καταφύγιο ανάγκης για τους πιο γηραιούς και ντελικάτους, για τους υπόλοιπους θα υπάρχουν έτοιμες στημένες σκηνές.

3

Κυριακή 24 Ιουλίου

Πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος τρώμε πρωινό και ξεκινάμε την ανάβαση προς την κορυφή. 40 λεπτά σπρώξιμο και φτάσαμε στο διάσελο. Εκεί αφήνουμε τα ποδήλατα και περπατάμε 15 λεπτά μέχρι τη 2η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, το Σκολιό, με 2912 μέτρα ύψος. Μπροστά μας είναι το σύμπλεγμα του Μύτικα, απέναντι μας ο Αγιαντώνης και πίσω μας η βαθιά χαράδρα. Ο ήλιος έχει ανατείλει και η κατεύθυνσή μας είναι νότια προς το ΚΕΟΑΧ. Συναντάμε το καταφύγιο ανάγκης και από εκεί χωρίς σαφές μονοπάτι πάμε ανάμεσα στις κορυφές Κακάβρακας και Μεταμόρφωση. Οι δύο τέλεια σχηματισμένες κορυφές μοιάζουν με τα «στήθη της Αφροδίτης» όπως ένας καλός φίλος και γνώστης του βουνού τα αποκαλεί. Από εκεί λοιπόν ξεκινάει η κατάβασή μας με μήκος 14 χλμ., 7 χλμ. μονοπάτι που συντηρήθηκε με τη συνέργεια του Enduro Days και του Olympus Mythical Trail, 6 χλμ. χωματόδρομος και άλλο 1 χλμ. μονοπάτι μέσα από το χωριό και την πλατεία της Καρυάς όπου αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας την προηγούμενη μέρα.

Συμμετοχή

Συμμετοχή

Η ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης μας αναγκάζει να κρατήσουμε τον αριθμό των συμμετοχών στους 80. Οι 80 συμμετέχοντες που θα μοιραστούμε αυτή την εμπειρία πρέπει να είναι άνθρωποι που έχουν κατανοήσει καλά τι πάνε να κάνουν. Ο Όλυμπος θέλει παραπάνω σεβασμό από οποιοδήποτε άλλο βουνό και κεφάλι χαμηλωμένο. Δεν έχει καμία σχέση με αγώνες και κανείς δεν έχει να αποδείξει κάτι σε κανέναν. Το Enduro days στον Όλυμπο είναι μία περιπέτεια που λίγες φορές στη ζωή μάς δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε.

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται με e-mail στο montisordo@gmail.com

Το κόστος της συμμετοχής περιλαμβάνει
• Guiding
• Uplift
• Γεύμα – Πρωινό – Νερά – Ενεργειακές μπάρες
• Διαμονή στο καταφύγιο και σε σκηνές που θα έχει στήσει η διοργάνωση
• Αναμνηστικό δώρο

Απαραίτητος εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός σε κάθε ποδηλατική περιπέτεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στον Όλυμπο ακόμα μεγαλύτερο, ακολουθεί μια λίστα με τα απαραίτητα:

• 2 σαμπρέλες – τρόμπα – εξωλκείς
• Sleeping bag – υπόστρωμα
• Μακρύ παντελόνι – σκούφο – αντιανεμικό, ακόμα και τέλος Ιουλίου στον Όλυμπο κάνει κρύο.
• Νερό, μπάρες, τρόφιμα και ότι άλλο είναι απαραίτητο το παρέχουμε εμείς.
• Καλό είναι να προτιμήσετε φλάτ πετάλια για να γλιτώσετε φθορά στα SPD και όχι πολύ σκληρό παπούτσι.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις επισκεφτείτε τη σελίδα του Event

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Ανάκληση Scott Speedster 2022

Ανάκληση Scott Speedster 2022 H Scott ανακοινώνει ανάκληση μοντέλων Speedster Road και Gravel, μοντέλων 2022 ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest