Home | MBIKE BLOGS | Ble Cycling Club | Ble ΕΦΚΑ στα Κανάρια Νησιά!

Ble ΕΦΚΑ στα Κανάρια Νησιά!

Πόσοι από εμάς έχουμε φανταστεί να κάνουμε ποδήλατο στα Κανάρια νησιά; Πόσοι από εμάς ξέρουμε καν πόσα είναι τα Κανάρια νησιά και που ακριβώς βρίσκονται;

Και όμως, ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν πως οι αρχαίοι Έλληνες τα γνώριζαν καλά, και πως η σύγχρονη διεθνής κοινότητα ποδηλασίας τα γνωρίζει ακόμη καλύτερα!

Για την ακρίβεια, τα μετράει σπιθαμή προς σπιθαμή ανεβαίνοντας τους ηφαιστειογενείς ορεινούς τους όγκους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γιατί, όμως, να ταξιδέψει κανείς στα Κανάρια νησιά για να κάνει ποδήλατο;

Τρεις βασικοί λόγοι υπάρχουν γι αυτό:

– Τα Κανάρια έχουν χαρακτηριστικό υποτροπικό ξηρό κλίμα, με ιδανικές θερμοκρασίες από 17 – 25 βαθμούς όλο το χρόνο!
– Το ηφαιστειογενές έδαφός τους είναι ιδανικό για προπόνηση, αφού εκτός από παραλιακές διαδρομές με σχετικά «λίγα» υψομετρικά, παρουσιάζει και μεγαλοπρεπείς ορεινούς όγκους που φτάνουν ως και τα 3.718 μέτρα (ψηλότερη κορυφή το Πίκο Ντελ Τέιδε, η κορυφή, δηλαδή, του ηφαιστείου Τέιδε στην Τενερίφη).
– Τα 2/3 των λάτρεων του ποδηλάτου στην Ευρώπη αναζητούν ιδανικούς προορισμούς για να κάνουν ποδήλατο ΚΑΙ στις διακοπές τους. Για να μη μιλήσει κανείς για τις επαγγελματικές ποδηλατικές ομάδες που περνούν μήνες προετοιμασίας εκτός των τειχών τους, όπως η Team Sky και η Tinkoff για παράδειγμα.

 

Το ηφαίστειο Τέιδε στην Τενερίφη

 

Μήπως θα μπορούσε και η Ελλάδα να επενδύσει σε αυτή την κατεύθυνση; Αλλά, μάλλον, εδώ δεν έχουμε καλό κλίμα για ποδήλατο ολοχρονίς του χρόνου (!) 7.500 τετραγωνικά χλμ είναι τα Κανάρια. 131.000 τετ. χλμ η Ελλάδα. Θάλασσα και βουνά έχουν τα Κανάρια, θάλασσα και βουνά έχει κι η Ελλάδα. Θέληση για ανάπτυξη του ποδηλατοτουρισμού έχουν τα Κανάρια. Θέληση για ανάπτυξη του ποδηλατοτουρισμού έχει η Ελλάδα;

Η εμπνεύστρια, λοιπόν, του πιο πρόσφατου σχετικά προπονητικού γκρουπ της ΜΠΛΕ λέσχης ποδηλατοτουρισμού με την ονομασία ΕΦΚΑ, η Χάνα Ευκαρπίδου, ταξίδεψε ως την Μεγάλη Κανάρια νήσο και μας μεταφέρει μαγικές εικόνες και περιγραφές που… μάλλον θα εμπλουτίσουν σε δύναμη και έμπνευση το πολυαγαπημένο μας ΕΦΚΑ, αφού η οδηγός του με άνεση διήνυσε 1.250 χλμ με 20.000 υψομετρικά μέσα σε 12 μέρες! Τι μας περιμένει…

 


Η Χάνα μας περιγράφει το πρόσφατο ταξίδι της στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Ευρώπης:

«Ο χειμώνας δεν είναι ευχάριστος για κανένα ποδηλάτη, γι αυτό ψάχνουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες και ένα μέρος με τον κατάλληλο καιρό ώστε να μην αφήσουμε το αγαπημένο μας σπορ για πολλές μέρες. Ένα από αυτά τα μέρη που παρέχουν αυτή την ευκαιρία σίγουρα είναι τα Κανάρια Νησιά. Προσωπικά, επισκέφθηκα την Μεγάλη Κανάρια. Βρέθηκα εκεί χάρη στον αδελφό μου, που είναι ποδηλάτης και μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, και πηγαίνει κάθε χρόνο στο νησί εδώ και 7 χρόνια.

Το γνωρίζει πολύ καλά, μου είχε μιλήσει για αυτό και επέμενε να πάω μαζί του εφέτος. Φυσικά ήθελα κι εγώ πάρα πολύ να δω τι προσελκύει εκεί τόσους ποδηλάτες από όλη την Ευρώπη. Και το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που ανέβηκα στο ποδήλατο. Καταρχάς ο καιρός! Το νησί έχει μια σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο, που κρατιέται τον περισσότερο καιρό ανάμεσα στους 23 με 28 βαθμούς. Ύστερα οι δρόμοι! Σκέτο βελούδο.

 

 

Ένα υπέροχο ποδηλατικό camp, ένας παράδεισος με φοβερή ποιότητα ασφάλτου. Φυσικά, υπάρχουν και κομμάτια που θα βρεις κάποιες λακκούβες, ειδικά όσο ανεβαίνεις σε υψόμετρο. Η Μεγάλη Κανάρια είναι ένα νησί σχεδόν στρογγυλό, σαν ένα μεγάλο ηφαίστειο. Η διάμετρος του νησιού είναι 50χλμ, και μπορεί να σας φαίνεται μικρό, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο να το διασχίσεις, διότι οποιαδήποτε διαδρομή και αν επιλέξεις σε περιμένουν πολλά υψομετρικά.

 

 

Στη μέση του νησιού είναι το πιο ψηλό σημείο, το Pico de las Nieves (2.000μ). Σε περιμένει μια πολύ δύσκολη ανάβαση, μήκους σχεδόν 50χλμ, με λίγα πάνω-κάτω ενδιάμεσα ώσπου να φτάσεις στην κορφή. Έχει και μια – μοναδική – «ευθεία» το νησί, με αρκετά πάνω-κάτω, βέβαια. Είναι η παραλιακή τους, η οποία μαζεύει εύκολα 1.000 έως 2.000 υψομετρικά, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα κάνεις. Παντού συναντάς ποδηλάτες από όλον το κόσμο, ειδικά Ισπανούς, Γερμανούς, Τσέχους, Ολλανδούς, αλλά και πάρα πολλούς Σκανδιναβούς.

Όλοι θα σου χαμογελάσουν και θα σε χαιρετήσουν με ευγένεια, ακόμη κι αν είναι επαγγελματίες, γι αυτούς αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το «Hola!», το ακούς πολύ συχνά, αφού τα Κανάρια διοικητικά ανήκουν στην Ισπανία, αλλά είχα την τύχη να ακούσω και μια «Καλημέρα», από τρεις Έλληνες από την Γερμανία.»

 


Το Ποδηλατικό Ημερολόγιο της Χάνας – Δεκέμβριος 2019 1η ημέρα:

Πρώτη γνωριμία με το νησί. Βόλτα στην παραλιακή. Απόσταση 100χλμ και 1.200 υψομετρικά. Πρώτη θετική εντύπωση, η ποιότητα της ασφάλτου και τα απίστευτα όμορφα τοπία.
2η ημέρα: Βολτόνηση 120χλμ και 1.350 υψομετρικά. Σιγά-σιγά προθερμαινόμαστε για να πάρουμε τα βουνά τις επόμενες μέρες.
3η ημέρα: San Agustin – Pico de las Nieves. Απόσταση 115χλμ και 2.600 υψομετρικά. Δύσκολη ανάβαση.
4η ημέρα: Είπαμε να πάρουμε μια ανάσα. Απόσταση 82χλμ και 1.500 υψομετρικά.
5 η ημέρα: Soria (ανάβαση, τι άλλο;). Απόσταση 106 χλμ και 1.400 υψομετρικά. 6 η ημέρα: Επιτέλους ένα ρεπό!
7 η ημέρα: Fataga – San Bartolomé – Temisas Απόσταση 125χλμ και 2.300 υψομετρικά. Ζόρικη διαδρομή.
8η ημέρα: Απόσταση 103χλμ και 1.800 υψομετρικά. 9η ημέρα: Απόσταση 123χλμ και 1.600 υψομετρικά. Ήταν η μοναδική μέρα με συννεφιά.
10η ημέρα: Απόσταση 86 χλμ και 1.120 υψομετρικά. Χαλαρώσαμε σήμερα.
11η ημέρα: Κι άλλο ρεπό πριν τη «μεγάλη ανάβαση».
12 η ημέρα: Valley of the tears (Κοιλάδα των δακρύων) Απόσταση 157χλμ και 3.800 υψομετρικά. Μια από τις πιο γνωστές διαδρομές στα Κανάρια νησιά. Πολύ απαιτητική διαδρομή. Συναντάς, όμως, 3 λίμνες και απίστευτα τοπία που σε αποζημιώνουν για τον κόπο σου.
13 η ημέρα: Αποθεραπεία. Απόσταση 63χλμ και 650 υψομετρικά.
14 η ημέρα: Ένας τελευταίος γύρος, San Agustin – San Bartolomé – Fataga. Απόσταση 70χλμ και 1.400 υψομετρικά.

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 12 ημέρες, 1.250 χλμ με 20.000+ υψομετρικά
Για μένα η Gran Canaria είναι ένας ελκυστικός «χειμερινός» ποδηλατικός προορισμός, προσιτός για όλους.

Χρειάζεται ένας σωστός προγραμματισμός για να βρεις την κατάλληλη προσφορά, ξεκινώντας από την προηγούμενη άνοιξη. Λάτρεψα το νησί, είμαι γεμάτη με υπέροχες αναμνήσεις και όμορφες εικόνες. Ανυπομονώ να ξαναπάω και να προσθέσω στο ποδηλατικό μου ημερολόγιο και άλλες όμορφες διαδρομές».

Τα ποδηλατικά highlights από πλευράς διαδρομών (φυσικά ανηφορικών, εννοείται!) στα Κανάρια νησιά, θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 3 αναβάσεις:

Τα ποδηλατικά highlights από πλευράς διαδρομών (φυσικά ανηφορικών, εννοείται!) στα Κανάρια νησιά, θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 3 αναβάσεις:

• Ηφαίστειο Τέιδε στο νησί Τενερίφη, με υψηλότερη κορυφή στα 3.718 μέτρα (υψηλότερη σε ολόκληρη την Ισπανία). Η επική ανάβαση για το οροπέδιο έχει μήκος 36,7 χλμ, με 2.100 υψομετρικά και μέση κλίση 6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος ανάβαση στην Ευρώπη.
• Κοιλάδα των δακρύων στο νησί Μεγάλη Κανάρια. Δεν είναι γνωστό αν η ονομασία της κοιλάδας δόθηκε από κάποιον ποδηλάτη που έκλαψε πολύ κατά την ανάβαση αυτή, που αγγίζει σε σημεία και 25% κλίση, πάντως, δεν φαντάζομαι να μας παρεξηγήσει κανείς για ένα δάκρυ στο μεγάλο ζόρι σε μια τέτοια ανηφόρα 12 χλμ με 1.040 υψομετρικά και μέση κλίση κοντά στα 8%.
• Mirador del Rio στο νησί Λανθαρότε. Μπορεί να μην προσφέρει την ικανοποίηση της πολύωρης ανάβασης στο ψηλότερο σημείο του αρχιπελάγους, αλλά το Mirador del Rio προτείνει 3 διαφορετικές προκλήσεις για ποδηλάτες διαφόρων επιπέδων. Με εκκίνηση από την Orzola, η ανάβαση έχει μήκος 9,3 χλμ, με 410 υψομετρικά και μέση κλίση 5%. Από την Arrieta, η ανάβαση είναι 11 χλμ με 430 υψομετρικά και μέση κλίση 4%, ενώ από την Maguez, έχει μήκος 6 χλμ, 170 υψομετρικά και 3% μέση κλίση. Και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα κάνουν την ανάβασή σας να πιάσει τόπο, δεν είναι μόνο οι γραμμώσεις που θα ζωγραφιστούν στις γαμπούλες και τα μπουτάκια σας, αλλά και η θέα που θα αντικρύσουν τα ματάκια σας… ένα γύρω όλο το νησί και ο Ατλαντικός στα… πετάλια σας!

 

Η Χάνα με τον αδελφό της, Φράνζ

 

• Και όμως… η ονομασία ΕΦΚΑ, όσο κι αν παραπέμπει στο επώνυμο της Χάνας Ευκαρπίδου, δεν αποτελεί συνθετικό του ονόματός της. Είναι ακρωνύμιο από τις λέξεις Ένωση Φίλων Κορυφών Αττικής.
• Το αρχιπέλαγος των Καναρίων νησιών αποτελείται από 7 μεγάλα νησιά κι ένα σωρό άλλα μικρότερα, βρίσκεται ΒΔ της Αφρικής στον Ατλαντικό ωκεανό και πολύ κοντά στις ακτές του Μαρόκου. Ανήκει στην Ισπανία και οι ντόπιοι κάτοικοι, οι Γουάντσε, είναι Βέρβεροι αφρικανικής καταγωγής, μιλούν την καστιλιάνικη διάλεκτο με ελαφρά ανδαλουσιανή προφορά.
• Την ονομασία Κανάρια δεν την πήραν από τα πολλά καναρίνια που ίσως φαντάζεται κανείς πως μπορεί να γεμίζουν με τις οπερατικές φωνούλες τους τον αέρα των νησιών, αλλά, μάλλον από τους άγριους σκύλους (λατινικά «canes») που ζούσαν σε αυτά, σύμφωνα με την εκδοχή του ιστορικού Πλίνιου, που φέρεται και ως νονός τους! Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως το όνομα προέρχεται από τις φώκιες που ζούσαν εκεί (λατινικά «canes marini», δηλαδή, θαλάσσια σκυλιά).
• Οι ποδηλάτες που επιλέγουν τα Κανάρια για προπόνηση ή ψυχαγωγία δεν έχουν κανένα λόγο να φοβηθούν επιθέσεις άγριων σκύλων ή ο,τιδήποτε άλλο, αφού οι ντόπιοι αγαπούν πολύ τα νησιά τους κι έχουν φροντίσει να τα αναδείξουν ως ασφαλή και μαγευτικό τουριστικό προορισμό σε τέτοιο βαθμό που τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπέστατη ζωή στους δύσκολους καιρούς που διανύει ο πλανήτης.

Δείτε επίσης

Το Scott Spark RC αποκτά… Flight Attendant

Ίσως το πιο γρήγορο ποδήλατο XC στον πλανήτη, αποκτά πλέον την ανάρτηση Flight Attendant της ...

Velo-city 2024: Η Γάνδη φιλοξενεί το μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, στον κόσμο

  Καθώς οι ομιλητές ολοκληρώνουν τις παρουσιάσεις τους, η πόλη της Γάνδης μεταμορφώνεται με ταχείς ...

Αγώνας ΜΤΒ Οίτης – Μαυρολιθάρι

Αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Οίτη Mε πολύ κέφι, pasta party και μουσική, θα γιορτάσουν οι ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest