Τα προϊόντα ολικής αλέσεως πληθαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και υπόσχονται πολλά οφέλη που βασίζονται σε μεγάλες επιστημονικές μελέτες. Τι είναι; Είναι υγιεινά; Γιατί; Ας μάθουμε και ας τα μάθουμε.

Ceramic Speed

Be part of the victory!

Δανία…Για τα μικρά παιδιά, η χώρα των Lego. Για τους οπαδούς του υπαρξισμού, η χώρα του Σαίρεν Κίρκεγκωρ. Για τους βαθιά πνευματώδεις, η χώρα του Γενς Πήτερ Γιάκομπσεν.

από τον Δημήτρη Κολομβάτσο

Για τους λάτρεις της ποδηλασίας όμως, που απαιτούν και μπορούν να εκτιμήσουν την υψηλή ποιότητα κατασκευής χωρίς περιορισμούς στο κόστος, η Δανία είναι η χώρα της Ceramic Speed! Tης κορυφαίας παγκοσμίως εταιρείας κατασκευής κεραμικών ρουλεμάν.

 | mbike.gr | mbike.gr

H ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1998, όταν ο ιδρυτής της Jacob Czimadia, κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στον 24ωρο αγώνα inline skating – χρησιμοποιώντας πατίνια εξοπλισμένα με κεραμικά ρουλεμάν στα ροδάκια. Ενδεικτικά, το παγκόσμιο ρεκόρ το 1997 ήταν 402 χιλιόμετρα, και εξαιτίας της αντικατάστασης των ατσάλινων ρουλεμάν με κεραμικά, ανέβηκε στα 505 χιλιόμετρα σπάζοντας και το φράγμα των 500 χιλιομέτρων! Δύο χρόνια μετά, τα κεραμικά ρουλεμάν παρουσιάστηκαν και στην επαγγελματική ποδηλασία, και πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Tour de France τo 2001. Το 2004, η Ceramic Speed ιδρύθηκε επίσημα και έκτοτε, αναπτύσσεται συνεχώς με σταθερά βήματα.
Σήμερα, η εταιρεία εδρεύει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Holstebro της Δανίας, κατασκευάζοντας όλα της τα ρουλεμάν χειροποίητα από το πολύπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της. Μέσα από δύο ξεχωριστά τμήματα, η Ceramic Speed παρέχει υψηλής ποιότητας ρουλεμάν τόσο για την ποδηλατική όσο και για την βαριά βιομηχανία. Alberto Contador, Vicenzo Nibali, Τom Boonen και Mark Cavendish είναι μερικά από τα “βαριά” ονόματα του παγκόσμιου ποδηλατικού στερεώματος, που χρησιμοποιούν και εμπιστεύονται τα προϊόντα της δανέζικης εταιρείας.

Η γκάμα της εταιρείας περιλαμβάνει σετ κεραμικών ρουλεμάν για τροχούς των πιο διάσημων εταιρειών του χώρου (Μavic, DT Swiss, Zipp, Lightweight κλπ), όλους τους τύπους μεσαίας τριβής με κεραμικά ρουλεμάν (BSA, ITA, BB30 κλπ), κεραμικά ροδάκια για σασμάν και φυσικά, μεμονωμένα κεραμικά ρουλεμάν σε όλους τους τύπους που χρησιμοποιούνται στην ποδηλατική βιομηχανία. Εμείς έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε και να δοκιμάσουμε μία μεσαία τριβή τύπου PF30 και ένα σετ «pulley wheels» για Shimano σασμάν 11speed.

Όπως είναι γνωστό, σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, η ηψηλή ποιότητα κατασκευής συνοδεύεται από το ανάλογο κόστος. Τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τα ρουλεμάν της Ceramic Speed από τον ανταγωνισμό, και τους προσδίδουν ασύγκριτη απόδοση και αξιοπιστία, είναι η χειροποίητη κατασκευή τους (σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες όπου δεν εισέρχεται σκόνη) και η επιλεκτική χρήση κορυφαίων υλικών. Οι κεραμικές μπίλιες που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα ρουλεμάν της είναι τύπου Grade 3 Silicon Nitride. Το Grade περιγράφει την σφαιρικότητα της μπίλιας. Όσο πιο χαμηλό είναι το νούμερο του Grade τόσο πιο σφαιρική είναι η μπίλια. Το Grade 3 είναι το χαμηλότερο που μπορεί κανείς να συναντήσει στην αγορά. Συνήθως οι εταιρείες χρησιμοποιούν στα ρουλεμάν μπίλιες τύπου Grade 5 και 10 ή πολλές φορές και υψηλότερου Grade. H σφαιρικότητα της μπίλιας  συνδυαστικά με την παραγωγική της μέθοδο και την ποιότητα του υλικού – είναι τα μυστικά για τη μείωση των τριβών και τη μεγιστοποίηση της μακροβιότητας σε ένα κεραμικό ρουλεμάν. Ενδεικτικά – σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της εταιρείας – οι μπίλιες σε ένα Ceramic Speed ρουλεμάν είναι 400% πιο λείες, 128% πιο σκληρές, 58% ελαφρύτερες από τις ατσαλίνες μπίλιες ενός ρουλεμάν του εμπορίου, 5% πιο σκληρές, 100% πιο λείες και 99% πιο ανθεκτικές στα φορτία  από τις κεραμικές μπίλιες που χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές εταιρείες κατασκευής κεραμικών ρουλεμάν.

Πώς όμως μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; Είναι γνωστό πως το 80- 90% περίπου της δύναμης που παράγει ένας ποδηλάτης, αναλώνεται από την αεροδυναμική αντίσταση (aerodynamic drag). To υπόλοιπο 10-20% μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια (επιτάχυνση), αντίσταση κύλισης και στις τριβές της μετάδοσης. Σύμφωνα με μελέτες λοιπόν, η Ceramic Speed ισχυρίζεται πως με τη χρησιμοποίηση κεραμικών ρουλεμάν στη μεσαία τριβή, στα pulley wheels και στα κέντρα των τροχών, ένας ποδηλάτης μπορεί να εξοικονομήσει από 6 έως 9 watt δύναμης, ανάλογα με την ποιότητα των ρουλεμάν που χρησιμοποιούσε πριν. Για να γίνει πιο άμεσα αντιληπτό το όφελος, σε έναν αγώνα Iron Man 180 χιλιομέτρων με μέση ωριαία ταχύτητα 32 χλμ./ώρα, θα τερματίσει 9 λεπτά πιο γρήγορα! Αντίστοιχα σε έναν αγώνα 90 χιλιομέτρων, 4μιση λεπτά και σε έναν αγώνα 40 χιλιομέτρων 2 λεπτά γρηγορότερα.
To κόστος της μεσαίας τριβής ανέρχεται στα 269 ευρώ. Τα ρουλεμάν είναι πρεσαρισμένα με απόλυτη ακρίβεια ώστε να διατηρηθούν ακέραιες οι εξαιρετικά μικρές ανοχές του ενός χιλιοστού του χιλιοστού στις κεραμικές μπίλιες. Οι κούπες αλουμινίου στις οποίες εδράζονται τα ρουλεμάν, κατασκευάζονται για λογαριασμό της Ceramic Speed από την ισπανική εταιρεία Rotor Components. Oι κούπες, είναι διαθέσιμες και σε κόκκινη ανοδίωση.  Στο πακέτο περιλαμβάνονται εξωτερικές τσιμούχες, αποστατικές ροδέλες υψηλής ποιότητας για την παραμικρή απουσία τριγμών, αυτοκόλλητα και φυσικά το κορυφαίο γράσο της εταιρείας με το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα για τη συντήρηση των ρουλεμάν. Το βάρος της μεσαίας τριβής ανέρχεται στα 96 γραμμάρια.

Το κόστος για τα pulley wheels ανέρχεται στα 199 ευρώ το ζευγάρι. Και αυτά είναι διαθέσιμα, πλην της κόκκινης και σε μαύρη ανοδίωση. Εκτός από την μείωση των τριβών στην περιστροφή από τα κεραμικά ρουλεμάν, μειώνονται και οι τριβές της αλυσίδας εξαιτίας της ειδικής σχεδίασης των αλουμινένιων γραναζιών. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και η προοδευτικότητα στις αλλαγές των ταχυτήτων. Στο πακέτο περιλαμβάνονται αποστατικές ροδέλες, αυτοκόλλητα και ένα ειδικό λάδι για τη λίπανση των ρουλεμάν. Η Ceramic Speed προτείνει τη συχνότερη χρήση λαδιού και όχι γράσου στα ρουλεμάν των pulley wheels. Το βάρος τους ανέρχεται στα 23 γραμμάρια το ζευγάρι.
Όλα τα προϊόντα της Ceramic Speed συνοδεύονται από τετραετή εγγύηση. Η κίνηση αυτή πιστοποιεί την πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία τους. Γεγονός που δικαιολογεί το πολύ υψηλό κόστος αγοράς… Γιατί άλλωστε ό,τι πληρώνεις – και ό,τι δίνεις – παίρνεις σε αυτή τη ζωή!

Περισσότερες πληροφορίες:
cerammispeed.com

Δείτε επίσης

Shimano 105

Νέα Shimano 105: 12 ταχύτητες, μηχανική, μόνο με δισκόφρενα

H ολοκαίνουργια Shimano 105 είναι εδώ! Μια ανάσα ανακούφισης για τους φίλους των μηχανικών σειρών ...

H Shimano 105 Di2 είναι εδώ!

Di2 για όλους – ή έστω για αρκετούς! ΄Υστερα από τις Dura Ace και Ultegra, ...

Scott syncros

Tα νέα φωτάκια της Syncros κάνουν τη νύχτα μέρα

Όταν η νύχτα σε βρει στο ποδήλατο… μη χάσεις το – Syncros – φως σου! ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest