Home | ΝΕΑ | ΚΟΣΜΟΣ | Γιάννης Ταμουρίδης

Γιάννης Ταμουρίδης

Νέο συμβόλαιο, νέα ομάδα, νέοι στόχοι!

Ο Γιάννης Ταμουρίδης μιλά στο MBike για το νέο συμβόλαιό του αλλά και την νέα του ομάδα!

 

Τελικά φαίνεται ότι δεν μπορείς να μείνεις μακριά από το ποδήλατο… Τι ήταν εκείνο που σε έκανε να δεχτείς ένα νέο συμβόλαιο ενώ όλοι συζητούσαν πως από φέτος θα ήσουν εκτός αγωνιστικής ποδηλασίας;

Φέτος τον Νοέμβριο έκλεισα 20 χρόνια από την στιγμή που ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το άθλημα. Όσο κι αν έχω κουραστεί σωματικά και ψυχολογικά δεν έπαψε ποτέ να με γεμίζει και να μου προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις το ποδήλατο. Κάθε φορά προσπαθούσα  να βρίσκω ένα σοβαρό λόγο που να μου δίνει το κίνητρο για περαιτέρω βελτίωση. Ακόμα πιστεύω ότι δεν έχει σταματήσει αυτή η εξέλιξη και το νέο μου συμβόλαιο είναι ένα κίνητρο για να συνεχίσω. Πολλοί πιστεύανε ότι μετά την Euskaltel θα έπρεπε να κλείσω εκεί την καριέρα μου. Το  πιστεύω ακόμα κι εγώ γιατί μέσα από αυτή τη ομάδα κατάφερα να βρεθώ μέσα στη αφρόκρεμα του ποδηλασίας να τρέξω τους σημαντικότερους αγώνες και δεν νομίζω ότι σε αυτή την ηλικία θα μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να βρεθώ σε μια Pro Tour ομάδα. Παρόλα αυτά ήθελα να παραμείνω μέσα στο χώρο της επαγγελματικής ποδηλασίας γιατί όσο κι αν ακούγεται περίεργο έχω ακόμα πολλά να μάθω και να δω. Θα με βοηθήσει τόσο αγωνιστικά όσο και προπονητικά στα σχέδια που έχω για το μέλλον.

Γιάννη μίλησέ μας λίγο για τη νέα σου ομάδα.

Η Synergy Baku Cycling Project είναι μια ομάδα Continental, την οποία έχει δημιουργήσει η ομοσπονδία του Αζερμπαιτζαν με σκοπό την ανάπτυξη της ποδηλασίας δρόμου στην χώρα τους. Κάτι ανάλογο με αυτό που έχει κάνει η  Astana τα τελευταία 15  χρόνια, η οποία ξεκίνησε ως μια απλή Continental και τώρα βρίσκεται στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Βέβαια η σύγκριση τελειώνει εκεί διότι η Astana είχε για βιτρίνα της ένα χρυσό Ολυμπιονίκη, τον Vinokurov. Η ιδέα πάντως είναι η ίδια με τον χορηγό Synergy Group και την τοπική ομοσπονδία να στηρίζει την προσπάθεια.

Πότε δημιουργήθηκε και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Η ομάδα ξεκίνησε το 2012 με χορηγό και όνομα την Specialized και από το 2013 μπήκε χορηγός Synergy Baku. Μανατζερ της ομάδος είναι ο Ιρλανδός, γιος του πρώην προέδρου της UCI, David McQuaid και directeur sportif ο πρώην επαγγελματίας ποδηλάτης τη SKY, Jeremy Hunt. Οι Αζέροι αθλητές αποτελούν την πλειοψηφία της ομάδας με κάποιους ξένους να εμπλουτίζουν την δυναμική της ομάδας με σκοπό την βελτίωση της. Μεγάλος στόχος της έιναι μέσα από τις επιτυχίες, να καταφέρει ένας αζέρος αθλητής να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ριο και μέσα στο 2016 να ανέβει στην κατηγορία Pro Continental.

Ποιός θα είναι ο ρόλος σου εκεί;

 Ο ρόλος ο δικός μου όπως και των υπολοίπων ξένων αθλητών που έχει πάρει η ομάδα, είναι να περάσουμε την εμπειρία μας στους Αζέρους αθλητές και να βοηθήσουμε έναν εξ αυτών να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ριο. Και οι 5 ξένοι αθλητές που απαρτίζουμε την ομάδα περάσαμε από ομάδες Pro Tour και ειδικευόμαστε ο καθένας σε κάτι διαφορετικό. Το θετικό είναι ότι η ομάδα τρέχει ένα πρόγραμμα αγώνων όπου της δίνει το δικαίωμα να μαζεύει βαθμούς για την πρόκριση στο Ριο και μέσα από αυτό θα κοιτάξω να επωφεληθώ κι εγώ.

Για πόσο καιρό είναι το συμβόλαιο;

Είναι για ένα χρόνο όπως και των υπολοίπων ξένων αθλητών.

Βλέπουμε ότι η κατάσταση στην επαγγελματική ποδηλασία είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη με πολλούς κορυφαίους αθλητές να μένουν… χωρίς δουλειά. Πόσο σημαντικό είναι ένα συμβόλαιο σε μια ομάδα σαν τη δική σου;

Πραγματικά η κατάσταση είναι κάθε χρόνο και χειρότερη. Οι αθλητές που μένουν χωρίς συμβόλαια είναι κάθε χρόνο και περισσότεροι κι οι ομάδες που κλείνουν είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δημιουργούνται. Πολλά μεγάλα ονόματα αναγκάζονται και βρίσκουν ομάδες Continental για να μην σταματήσουν μέχρι να ανοίξει κάποια θέση σε κάποια μεγάλη ομάδα. Άλλοι πάλι, από το ανατολικό μπλοκ κυρίως, έρχονται με μηδενικά συμβόλαια με σκοπό τα πριμ των αγώνων. Και δυστυχώς ακούγεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει του χρόνου..

Πότε ξεκινάτε προετοιμασία για τη νέα χρονιά και πού;

 Η προετοιμασία θα ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου στο Calpe της Ισπανίας για δέκα μέρες και από εκεί οι υπόλοιποι Αζέροι θα μεταβούν στην έδρα της ομάδας στην Ευρώπη που βρίσκεται στην Σλοβενία. Εγώ θα γυρίσω πίσω στην Θεσσαλονίκη για να συνεχίσω την προετοιμασία μου για τους πρώτους αγώνες οι οποίοι θα είναι το ‘Tour de Langkawi’ και ‘Tour de Taiwan’.

Σου ευχόμαστε καλή αρχή ή μάλλον καλή συνέχεια με τη νέα σου ομάδα!

 

 

 

Δείτε επίσης

Γύρος Ιταλίας 2020

Η Ιταλία ντύνεται στα ροζ!

103ος Γύρος Ιταλίας Τριάντα μέρες σχεδόν πριν την έναρξη του Giro. Ο Γύρος Ιταλίας 2020 ...

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Fabio Jakobsen

Αισιόδοξα τα νέα για τον Fabio Jakobsen Παρακολουθούμε κι εμείς, όπως όλοι οι φίλοι της ...

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Fabio Jakobsen ύστερα από ατύχημα στον Γύρο Πολωνίας

Όλες οι σκέψεις των φίλων της αγωνιστικής ποδηλασίας κοντά στο νεαρό αθλητή Όπως ανακοίνωσε πριν ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest