Home | ΝΕΑ | ΚΟΣΜΟΣ | Giro d’Italia 2014
Η αυλαία των μεγάλων Γύρων ξεκινά τον Μάιο με το Γύρο Ιταλίας στη γειτονική χώρα. Ένας Γύρος που τα έχει όλα, από υπέροχα τοπία, αφιλόξενες συνθήκες με χιόνια και κακοκαιρίες, απρόβλεπτες μάχες και πανέμορφα κορίτσια στον τερματισμό.

Giro d’Italia 2014

Μάχη για τα ροζ!

Η αυλαία των μεγάλων Γύρων ξεκινά τον Μάιο με το Γύρο Ιταλίας στη γειτονική χώρα. Ένας Γύρος που τα έχει όλα, από υπέροχα τοπία, αφιλόξενες συνθήκες με χιόνια και κακοκαιρίες, απρόβλεπτες μάχες και πανέμορφα κορίτσια στον τερματισμό.

Aπό τον Δημήτρη Σπύρου

Ο Γύρος της Ιταλίας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1909 από την εφημερίδα Gazzeta dello Sport και για περισσότερα από 100 χρόνια οι Ιταλοί φροντίζουν να χτυπά η καρδιά της ποδηλασίας στη χώρα τους. Περισσότερα από 1.500 μέσα, περιοδικά, sites κλπ. φροντίζουν για την κάλυψη του αγώνα, τον οποίο παρακολουθούν 4.500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

 | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr

H χρυσή εποχή!
Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, ο Γύρος της Ιταλίας αποτέλεσε το χρυσό αιώνα της ποδηλασίας δρόμου της εποχής. Οι Ιταλοί φυσικά κυριαρχούσαν στον αγώνα από την περίοδο 1920 μέχρι 1930, με τον Alfredo Binda να αποσπά πέντε νίκες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η συμμετοχή στο Γύρο επιτρεπόταν μόνο σε ιταλούς αναβάτες, χωρίς ωστόσο αυτό να υποβαθμίσει το ευρύτερο ενδιαφέρον για το Γύρο στην Ευρώπη. Η μάχη μεταξύ των Fausto Coppi και Gino Bartali κρατούσε ψηλά το ενδιαφέρον. Ο Bartali ήταν αδιαφιλονίκητα ο ισχυρότερος αθλητής της εποχής, έχοντας κερδίσει δύο φορές τον Giro αλλά και το Γύρο Γαλλίας. Οι δύο αθλητές βρέθηκαν στην ίδια ομάδα, τη Legano Team. Και ενώ αρχηγός της ομάδας είχε χρηστεί ο ανίκητος Bartali, μια πτώση του επέτρεψε στον Coppi να κερδίσει, όντας ο νεότερος αναβάτης που κερδίζει το Giro, σε ηλικία 20 ετών.
Μετά από μια πενταετή διακοπή οποιασδήποτε διοργάνωση, λόγω του πολέμου, οι Coppi και Βartali επιστρέφουν σε διαφορετικές αυτήν την φορά ομάδες. Το 1949 ο Coppi επέτυχε μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του αγώνα μέχρι και σήμερα, με τη διαφορά 10 ολόκληρων λεπτών στο ετάπ του Pinerolo, κερδίζοντας τον 3ο από τους 5 συνολικά Giros.
Την επόμενη χρονιά, ο Ελβετός αναβάτης Hugo Koblet, γίνεται ο πρώτος μη Ιταλός αναβάτης που κερδίζει τη ροζ φανέλα κάνοντας την αρχή και για άλλους ξένους αναβάτες. Ο Βέλγος Eddy Merckx συγκέντρωσε όπως και οι Coppi και Bartali πέντε Giros στο ενεργητικό του.

Μάχη για την φανέλα!
Η μάχη στις 21 μέρες του Γύρου έχει ως στόχο την κατάκτηση της ροζ φανέλας (Maglia Rosa), η οποία δίδεται στον πρώτο της γενικής κατάταξης βάση του συνολικού χρόνου! Το χρώμα της είναι ροζ όπως και τα φύλλα της εφημερίδα «La Gazzetta dello Sport», η οποία διοργάνωσε τον πρώτο Giro καθώς και τα ροζ κομμάτια χαρτί, τα οποία οι αναβάτες χρησιμοποιούσαν στην κορυφή των ανηφορικών ετάπ, τοποθετώντάς τα μέσα από την μπλούζα για να προστατεύονται από το κρύο της κατάβασης.
Η γενική κατάταξη σε πόντους, βρίσκει τον πρωτοπόρο της να φορά την κόκκινη (Maglia Rossa), σαν την φωτιά, φανέλα, η οποία αντιπροσωπεύει αυτόν που πρωταγωνιστεί στα σπριντ «βάζοντας φωτιά στον αγώνα».
Ο βασιλιάς του βουνού, μόλις φτάνει στην κορυφή αντικρίζει το μπλε του ουρανού και για αυτό φορά την μπλε φανέλα του Γύρου, την Maglia Azzura, ενώ στον καλύτερο νέο αναβάτη δίδεται η λευκή φανέλα (Μaglia Biance) ως σύμβολο νεότητας, καθαρότητας και αθωότητας.

Τι έγινε την προηγούμενη χρονιά
O sir Bradley Wiggins ήταν το απόλυτο φαβορί στα χαρτιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και στην πραγματικότητα η οποία είναι πολύ πιο σκληρή, ειδικά σε έναν αγώνα όπως τον Giro. Τόσο το τερέν όσο και η έλλειψη συγκέντρωσης έβγαλαν από πολύ νωρίς τον άγγλο αναβάτη εκτός παιχνιδιού. Ο Vincenzo Nibali ήταν αδιαμφισβήτητα ο πιο δυνατός αναβάτης, κυριαρχώντας στα βουνά και αφήνοντας πίσω του τον Rigoberto Uran.
Giro d’ Italia 2014
Hμέρα έναρξης: 9 Μαίου
Ημέρα λήξης: 1 Ιουνίου
Εκκίνηση: Μπελφαστ
Τερματισμός: Τεργέστη

O παράδεισος των σπρίντερ// Belfast- Viggiano
Η εβδομάδα που ανοίγει τον φετινό Γύρο συνδυάζει στοιχεία από το παρελθόν αλλά και τελείως νέα στοιχεία. Με εκκίνηση την Ιρλανδία, είναι η πρώτη φορά που ο μεγάλος Γύρος ξεκινά από εκεί και η διοργάνωση προκειμένου να φροντίσει για τον ομαλό επαναπατρισμό του αγώνα στην Ιταλία, δίνει εκκίνηση ημέρα Παρασκευή αντί Σαββάτου, προσθέτοντας μια ακόμα μέρα ρεπό στις 12 Μαίου. Ο αγώνας λαμβάνει χώρα στην Ιρλανδία για πρώτη φορά, μετά την εκκίνηση του Tour de France, 15 χρόνια πριν.
Εκτός από το ταξίδι στα βόρεια της Ευρώπης, ο φετινός γύρος έχει στην πρώτη του εβδομάδα μια σειρά από flat ετάπ, τα οποία παίρνουν την σκυτάλη από το ομαδικό χρονόμετρο. Θα είναι η χαρά των σπρίντερ αφού οι τρεις πρώτες θέσεις θα πριμοδοτηθούν με bonus time! H ροζ φανέλα θα φλερτάρει λοιπόν τους σπρίντερ οι οποίοι πρόκειται να μονοπωλήσουν τα βάθρα των ετάπ 2 έως 5!

Aρχίζουν οι μάχες//Passano – Sestola
Tα ετάπ 6 έως 9 σίγουρα δεν είναι αυτά που θα καθορίσουν τον νικητή, ωστόσο είναι αυτά με τα οποία θα ξεκινήσει η μάχη μεταξύ των διεκδικητών! Ο πρώτος ανηφορικός τερματισμός στο Μοntecassino ακολουθεί την κατά τα άλλα flat αλλά μακριά (247χλμ.) μέρα. Οχτώ χιλιόμετρα ανάβασης με κλίση 5% είναι το πρώτο ξεσκαρτάρισμα μεταξύ των διεκδικητών της ροζ φανέλας.
Δύο βουνά ακολουθούν. Το όγδοο ετάπ προς το Montecopiolo περιλαμβάνει τρεις δυνατές αναβάσεις μεταξύ των οποίων ένας σκληρός ανηφορικός τερματισμός και άλλος ένας ακόμα την επόμενη μέρα. Και οι δύο τερματισμοί είναι σε όχι ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο (1.235 μέτρα το Montecopiolo και 1.528 η Sestola).

Ομαλή συνέχεια//Μοdena- Plan di Montecampione
Σε προηγούμενους γύρους έχουμε δει σκληρά και επίπονα ετάπ στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, ωστόσο στον φετινό, οι διοργανωτές – επιτέλους – επέλεξαν να υπάρχουν εναλλαγές που θα αυξήσουν το ενδιαφέρον. Έτσι θα δούμε δύο ακόμα flat ετάπ 10 και 13 και ένα μακρύ flat επίσης χρονόμετρο στο 12ο ετάπ. Το 11ο ετάπ είναι επίσης βουνό και η μέρα πριν το ρεπό επίσης με ανηφορικό τερματισμό στο Plan di Montecampione.
To χρονόμετρο είναι ο λόγος που ο Giro του 2014 είναι μάλλον πιο ισορροπημένος. Είναι αρκετά μεγάλο σε απόσταση, ώστε να αναδειχθούν οι πιο γρήγοροι, αλλά όχι τόσο πολύ που να κάνει τεράστια διαφορά. Άλλωστε η τρίτη βδομάδα είναι αυτή που θα κρίνει το παιχνίδι. Από την άλλη, το Montepione προσφέρει μια γεύση του τι πρόκειται να δούμε στη συνέχεια. Mε 20 δυνατά ανηφορικά χιλιόμετρα, θα δώσει την ευκαιρία στους ανηφορίστες να δείξουν τι αξίζουν και να κερδίσουν χρόνο από τους υπόλοιπους. Ίσως εδώ να αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η εικόνα για το ποιος θα διεκδικήσει τελικά τη ροζ φανέλα.

Η ώρα της αλήθειας//Ponte di Legno – Trieste
To Giro του 2014 είναι βαρυφορτωμένο την τελευταία βδομάδα. Τα ετάπ 16, 18, 19, 20 είναι τα τέσσερα πιο σκληρά ετάπ με ένα επίπεδο ετάπ το 17ο που θα δώσει ανάσα στους αθλητές και τους σπρίντερ της τελευταίας μέρας στην Τεργέστη.
Το 16ο ετάπ περνά από τη γνωστή περιοχή της Gavia και ακολουθεί το Stelvio και τέλος τα 21 χιλιόμετρα ανάβασης για τον τερματισμό στο Val Martello. 139 χλμ. είναι η απόσταση που πρέπει να καλύψουν οι αθλητές αλλά είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά. Δύο μέρες μετά και οι αναβάτες θα ανηφορίζουν ξανά, αυτή την φορά προς το San Pellegrino, για μια ακόμα ανηφορική αναμέτρηση. Και στη συνέχεια, ανηφορικό χρονόμετρο στην Monte Grappa το οποίο πρόκειται να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!
Τα τελευταία βουνά περιλαμβάνουν την ανάβαση στο Monte Zoncolan οπότε και θα κριθεί τελικά ο νικητής. Η τελευταία βδομάδα είναι τόσο σκληρή που σίγουρα αυτός που θα φορέσει τη ροζ φανέλα, σίγουρα θα το αξίζει!

Οι 5 νικητές των τελευταίων ετών:
2009
Denis Menchov (Rus)
2010
Ιvan Basso (Ita)
2011
Μichele Scarponi (Ita)
2012
Ryder Hesjedal (Can)
2013
Vincenzo Nibali (Ιta)

2014
Εκκίνηση από το Μπέλφαστ
2013
Εκκίνηση από τη Νάπολι
2011
Εκκίνηση από το Τορίνο
2010
Εκκίνηση από το Άμστερνταμ
2009
Εκατό χρόνια από τον πρώτο Giro
2006
Εκκίνηση από το Βέλγιο στη μνήμη των 50 ετών από την «disgrazia di Marcinelle»
2002
O Ευρωπαϊκός Giro: Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία. Εορτασμός για τη δημιουργία του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος.
1999
Το Giro d’ Italia μεταδίδεται τηλεοπτικά στην Αφρική
1996
Εκκίνηση στην Αθήνα στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της «La Gazzetta dello Sport» και την επέτειο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
1954
Η πρώτη απευθείας τηλεοπτική αναμετάδοση του Giro στη RAI TV
1940
Πρώτος Giro που κερδίζει ο Coppi, ενώ λίγες ώρες πριν ανακοινώνεται η έναρξη του πολέμου στη Γαλλία
1931
Δημιουργία της ροζ φανέλας (Maglia Rosa)
1924
H Alfosina Strada είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα που παίρνει μέρος στον Giro
1920
Για πρώτη φορά ο Giro βγαίνει έξω από τα σύνορα της Ιταλίας
1909
Η «La Gazzetta dello Sport» διοργανώνει τον πρώτο Giro d’ Italia

Oι καλύτεροι ποδηλάτες του Giro
Miguel Indurain Maglia rosa 1992 / 1993
Gino Βartali Maglia rosa 1936 / 1937 / 1946
Fausto Coppi Maglia rosa 1940 / 1947 / 1949 / 1952 / 1953
Mark Cavendish Maglia rossa 2013
Eddy Merckx Maglia rosa 1968 / 1970 / 1972 / 1973 / 1974
Marco Pantani Maglia rosa 1998
Bernard Hinault Maglia rosa 1980

Δείτε επίσης

ALÉ: Ποδηλατικά ρούχα με Ιταλική φινέτσα

Alé Cycling Στυλάτη και πολύχρωμη η νέα κολεξιόν της ALÉ για Άνοιξη – Καλοκαίρι 2021 ...

“Ελεύθερο”: 100 χρόνια από την “ποδηλατική” επανάσταση της Shimano

1921 – 2021: 100 χρόνια Shimano Στην Ελλάδα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση ...

H Cannondale διαφημίζεται στην Times Square

H Cannondale πάντα πρωτοπόρος! Κι εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, ξαφνικά βλέπεις ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest