Home | ΝΕΑ | ΚΟΣΜΟΣ | Gent Wevelgem: Για γρήγορους
Το Gent Wevelgem ξεκίνησε το 1934, σε μια διαδρομή 120 χιλιομέτρων και ως το 1973 τον κέρδιζαν μόνο Βέλγοι - με έναν Ελβετό κι ένα Γάλλο για εξαίρεση...

Gent Wevelgem: Για γρήγορους

Ο αγώνας που ονομάζεται και η ‘κλασική των σπρίντερ’ έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Το Gent Wevelgem ξεκίνησε το 1934, σε μια διαδρομή 120 χιλιομέτρων και ως το 1973 τον κέρδιζαν μόνο Βέλγοι – με έναν Ελβετό κι ένα Γάλλο για εξαίρεση…

Ο αγώνας αποτελεί μία από τις παραδοσιακές, κλασικές της άνοιξης για το Βέλγιο και παραδοσιακά γινόταν ανάμεσα στο Γύρο της Φλάνδρας και το Paris – Roubaix. Από το 2010 όμως, οι διοργανωτές άλλαξαν την ημέρα του αγώνα – που παραδοσιακά ήταν η Τετάρτη – και τη μετέφεραν στην τελευταία Κυριακή πριν το Γύρο της Φλάνδρας.

Ο αγώνας λέγεται και η "κλασική των σπριντέρ" λόγω των χαρακτηριστικών της διαδρομής του που καταλήγει σε ένα γρήγορο σπριντ. Παρόλο που οι συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο (συνήθως βροχή και αέρας) αλλά και μερικές σύντομες αλλά και εξαιρετικά απότομες ανηφόρες (όσοι έχουν κάνει ποδήλατο στις εξοχές του Βελγίου ξέρουν τι σημαίνει αυτό…) συνήθως δημιουργούν ένα τελικό σπριντ από λίγους αλλά εξαιρετικούς αθλητές. H περισσότερο διάσημη από τις δύο αναβάσεις είναι αυτή του Kemmelberg.

 | mbike.gr

Παρά την ονομασία του, από το 2004 σχεδόν – επίσης για πρακτικούς λόγους – ο αγώνας δεν ξεκινάει από τη Γάνδη αλλά από την κεντρική πλατεία της κοντινής πόλης Deinze. Στη συνέχεια κατευθύνεται δυτικά, προς τη θάλασσα για να συνεχίσει παράλληλα με τα σύνορα με τη Γαλλία προς το Monteberg και Kemmelberg προτού καταλήξει στο Wevelgem. 

Η πρώτη διοργάνωση του αγώνα έγινε το 1934, σαν ένας μικρός αγώνας 120 χιλιομέτρων, προς τιμή του Gaston Rebry – τοπικού θρύλου του Wevelgem – ο οποίος την ίδια χρονιά κέρδισε το Γύρο της Φλάνδρας και το Paris Roubaix. Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η διαδρομή αυξήθηκε στα 200 χιλιόμετρα. Από το 1947 ανήκει στις "κλασικές της άνοιξης" και για την περίοδο 1957-1959 ανήκε στο "Κύπελο της Φλάνδρας".

Από το 2004, ο αγώνας ξεκινά από την Deinze αντί για τη Γάνδη αλλά συνεχίζει να κατευθύνεται προς τη Βόρεια Θάλασσα και κοντά στην Veurne, ο παγωμένος δυνατός αέρας της θάλασσας καθιστά τον αγώνα μια από τις δυσκολότερες ποδηλατικές διαδρομές. Φανταστείτε μεγάλες, ανοιχτές ευθείες στη φλαμανδική ύπαιθρο με τον δυνατό αέρα να "ταλαιπωρεί" ακόμα και τους πιο δυνατούς αναβάτες. Όμως η… ταλαιπωρία δεν σταματά εκεί γιατί σε λίγο έρχεται η ανηφόρα του Kemmelberg με τα διάσημα παβέ της, την οποία οι ποδηλάτες πρέπει να ανέβουν δύο φορές. Κι αν η ανηφόρα είναι τρομαχτική, το ίδιο σχεδόν τρομαχτική είναι και η κατηφόρα που ακολουθεί, με τις γλυστερές πλάκες να προκαλούν συχνά πτώσεις. 

Από το 2008 η διαδρομή έχει τροποποιηθεί αρκετά με στόχο να παρακαμφθούν τα πιο επικίνδυνα κομμάτια αλλά έχουν προστεθεί περισσότερα ανηφορικά κομμάτια πριν την ανάβαση του Kemmel. Πρόκειται για μια σειρά από μικρούς αλλά εξαιρετικά απότομους λόφους που οι αθλητές ανεβαίνουν δύο φορές πριν καταλήξουν στον τερματισμό στο Wevelgem.

Ανάμεσα στους αθλητές που έχουν ως τώρα κερδίσει τον ιστορικό αγώνα είναι οι Jacques Anqueti (1964), Eddy Merckx (1967, 1970, 1973), Bernard Hinault (1977), Mario Cipollini (1992, 1993, 2002), Tom Boonen (2004, 2011, 2012). O George Hincapie είναι ο μοναδικός Αμερικανός που έχει κερδίσει τον αγώνα (το 2001), έναν αγώνα στον οποίο το Βέλγιο έχει συνολικά 48 νίκες, με δεύτερη την Ιταλία με 6 και την Ολλανδία με 5. 

Τον αγώνα κέρδισε πέρυσι ο Peter Sagan που είναι και για φέτος ανάμεσα στους διεκδικητές του αγώνα – τερματίζοντας μάλιστα με τη διάσημη… σούζα. Ο Tom Boonen, ένας ακόμη από τους διεκδικητές, έχει φέτος ένα μικρό τραυματισμό που ίσως του στερήσει τη διάκριση ή ίσως τον κάνει να πάει ακόμη πιο γρήγορα…

 

Δείτε επίσης

e bikes

Oι πωλήσεις e Bikes στην Ευρώπη ξεπερνούν κάθε προσδοκία

Τα e bikes ήρθαν για να μείνουν Πάνω από το 17% όλων των ποδηλάτων που ...

H Pon.Bike δημιουργεί τη μεγαλύτερη ποδηλατική εταιρεία στον πλανήτη!

H συγχώνευση της Dorel Sports με την Pon.bike αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ποδηλάτου Η ...

Alaphilippe

Julian Alaphilippe: Για δεύτερη χρονιά Παγκόσμιος!

Ο Alaphilippe της Deceuninck – Quick Step στέφεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ποδηλασίας ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest