Home | ΝΕΑ | ΚΟΣΜΟΣ | Spring Classics
Ενώ το χειμώνα οι περισσότεροι λάτρεις του ποδηλάτου ονειρεύονται, μεγαλύτερες, θερμότερες, ηλιόλουστες μέρες και ανθισμένα τοπία σε ατελείωτους ποιοτικούς δρόμους, υπάρχει ένα κομμάτι της ποδηλασίας που περιμένει μιαν άνοιξη, γκρίζα, με κρύο, βρόχες, λάσπες και κακοτράχαλους χωματόδρομους! Αυτό το κομμάτι είναι η αφρόκρεμα της ποδηλασίας δρόμου, που το χειμώνα προετοιμάζεται και στοχεύει στους πρώτους αγώνες της σεζόν, αποτελούμενη από μια σειρά θρυλικών, σκληρών, μονοήμερων, αγώνων που είναι γνωστοί ως οι «Κλασικοί της Άνοιξης». Έχοντας ήδη μπει στο Μάρτιο, είναι μια καλή ευκαιρία για να δούμε πιο αναλυτικά, τους φανταστικούς αυτούς αγώνες που διαδραματίζονται κυρίως στη Δυτική Ευρώπη από το 19ο αιώνα έως και σήμερα.

Spring Classics

Οι 8 κλασικοί αγώνες που κάθε ποδηλάτης πρέπει να γνωρίζει!

Ενώ το χειμώνα οι περισσότεροι λάτρεις του ποδηλάτου ονειρεύονται, μεγαλύτερες, θερμότερες, ηλιόλουστες μέρες και ανθισμένα τοπία σε ατελείωτους ποιοτικούς δρόμους, υπάρχει ένα κομμάτι της ποδηλασίας που περιμένει μιαν άνοιξη, γκρίζα, με κρύο, βρόχες, λάσπες και κακοτράχαλους χωματόδρομους! Αυτό το κομμάτι είναι η αφρόκρεμα της ποδηλασίας δρόμου, που το χειμώνα προετοιμάζεται και στοχεύει στους πρώτους αγώνες της σεζόν, αποτελούμενη από μια σειρά θρυλικών, σκληρών, μονοήμερων, αγώνων που είναι γνωστοί ως οι «Κλασικοί της Άνοιξης». Έχοντας ήδη μπει στο Μάρτιο, είναι μια καλή ευκαιρία για να δούμε πιο αναλυτικά, τους φανταστικούς αυτούς αγώνες που διαδραματίζονται κυρίως στη Δυτική Ευρώπη από το 19ο αιώνα έως και σήμερα.

Πραγματοποιούνται λοιπόν κάθε χρόνο, σημαίνουν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, πέντε από αυτούς χαρακτηρίζονται ως μνημεία της ποδηλασίας (Monuments), τέσσερις λαμβάνουν χώρα σε πλακόστρωτες διαδρομές (Cobbled classics), τρεις πραγματοποιούνται στις οροσειρές των Αρδεννών (Ardennes classics) και είναι ιδανικοί για να φορμαριστούν και να ζυγίσουν οι αθλητές τις δυνατότητές τους και τους αντιπάλους τους, για τους μεγάλους Γύρους του καλοκαιριού που ακολουθούν…

1. PARIS-ROUBAIX
Date: 13/4/14

Η «Βασίλισσα των Κλασικών» ή αλλιώς η «Κόλαση του Βορρά» πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά το Γύρο Φλάνδρας κα πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 1896. Ανήκει φυσικά στα Monuments της ποδηλασίας και είναι ο πιο εντυπωσιακός και μεγάλος αγώνας των Cobbled classics. Περισσότερο από αγώνας, είναι εμπειρία ζωής και συνώνυμο της λέξης pavé. Φιλοξενεί τα 25 θρυλικότερα λιθόστρωτα τμήματα στον κόσμο, που προσφέρουν τη μοναδικότερη, επώδυνη, αδυσώπητη εμπειρία που μπορεί να ζήσει κάποιος με ποδήλατο… Παρά την ονομασία του, οι αθλητές ξεκινούν από το 1968 βορειοανατολικότερα του Παρισιού, το Compiegne και αν καταφέρουν και επιβιώσουν, στα 25 έως και 30 λιθόστρωτα τμήματα της διαδρομής τερματίζουν μετά από 257 περίπου χιλιόμετρα στο θρυλικό κατάμεστο βελοδρόμιο του Ρουμπέ. Ο αγώνας λοιπόν είναι διάσημος για τις ανωμαλίες του εδάφους, τα χωμάτινα, λασπώδη και φυσικά λιθόστρωτα τμήματα της διαδρομής, τα οποία πολλές φορές μένουν χωρίς τα «τουβλάκια» τους τα οποία θεατές και λάτρεις του αγώνα είθισται να παίρνουν ως αναμνηστικά… Στον αγώνα δοκιμάζονται η ανθρώπινη αντοχή και τα ποδήλατα στο έπακρων και μεγάλος παράγοντας για τον τερματισμό του αγώνα είναι η τύχη. Σημαντικότερα, δυσκολότερα και στρατηγικά κομμάτια της διαδρομής είναι το «Mons-en-Pévèle» στο 210ο χιλιόμετρο και το «Carrefour de l’Arbre» μήκους 2.100 μέτρων λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Roger De Vlaeminck και Tom Boonen είναι οι δύο Βέλγοι που μοιράζονται τις περισσότερες κατακτήσεις της «Κόλασης του Βορρά», με τέσσερις νίκες ο καθένας και ο George Hincapie, ο πιο άτυχος ποδηλάτης που γνώρισε ποτέ ο αγώνας… Αδίκος Φλαμανδοί και Γάλλοι κοντράρονται άτυπα για το, αν στην Φλάνδρα ή το Ρουμπέ τερματίζει ο μεγαλύτερος κλασικός, καθώς είναι δύο διαφορετικοί, ασύγκριτοι, σπουδαίοι αγώνες.

2. Gent-Wevelgem
Date: 30/3/14

Ο αγώνας διεξαγόταν ανάμεσα στο Γύρο Φλάνδρας και το Paris-Roubaix, ενώ πλέον έχει μεταφερθεί στην τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Από το 2005 ο αγώνας έγινε UCI ProTour, και το 2010 εντάχθηκε στο καλεντάρι του UCI World Tour. Ξεκίνησε ως αγώνας εφήβων 120 χιλιομέτρων το 1934 και επίσημα μπήκε στη λίστα των κλασικών το 1947. Το 2013 έκλεισε 75 χρόνια. Ο τερματισμός γίνεται σε ευθεία μέσα από μία διαδρομή 183.5 χιλιομέτρων, και από μία σειρά απαιτητικών σκαστών αναβάσεων. Ανήκει στις κλασικές των πλακόστρωτων και αυτή, με χαρακτηριστικά της, τους δυνατούς ανέμους και την ανάβαση στο πλακόστρωτο ‘’Kemmelberg’’, που χάρην της αγάπης που έδειχνε ο κόσμος για αυτό το πέρασμα, ο αγώνας περνά πλέον δύο φορές από το σημείο. Την τιμητική τους στον αγώνα έχουν οι Βέλγοι έχοντας επικρατήσει 48 φορές και τον George Hincapie το 2001 να είναι ο μοναδικός αμερικανός νικητής.

3. Milano-San Remo
Date: 23/3/14

Η πρώτη κλασική της άνοιξης, γνωστή και ως «La Primavera» στα ιταλικά, είναι το πρώτο από τα πέντε μνημεία –monuments – της ποδηλασίας και πραγματοποιείται συνήθως την πρώτη Κυριακή της άνοιξης. Χαρακτηρίζεται ως ο παλαιότερος μονοήμερος αγώνας επί ιταλικού εδάφους, αφού πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 1907 από την ιταλική αθλητική εφημερίδα La Gazetta dello Sport, και παραμένει με διαφορά ο μεγαλύτερος, καθώς ο τερματισμός λαμβάνει χώρα μετά από 298 επιβλητικά χιλιόμετρα. Έχει κερδηθεί 50 φορές από Ιταλούς με τελευταίο τον Filippo Pozzato το 2006, ενώ το ρεκόρ κρατά ο Eddy Merckx με εφτά νίκες. Χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής είναι οι δύο αναβάσεις που βρίσκονται προς το τέλος της, η Cipressa και το Poggio, οπού γίνεται και το ξεκαθάρισμα του γκρουπ και είναι οι τελευταίες ευκαιρίες για τα ξεκολλήματα των αθλητών. Συνήθως ο τερματισμός του αγώνα είναι μαζικός και είναι αγαπημένη κλασική των σπρίντερ για την πρώτη νίκη της σεζόν στην ιταλική ριβιέρα. Αξέχαστο μένει το περσινό Milano-San Remo, για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που ανάγκασαν τους διοργανωτές να διακόψουν προσωρινά τον αγώνα και να παρακάμψουν μέρος της διαδρομής και τον Gerald Ciolek να κερδίζει ένα δραματικό σπριντ, από τους «παγωμένους» Fabian Cancellara και Peter Sagan.

4. LIEGE-BASTOGNE-LIEGE
Date: 27/4/14

Είναι η μεγάλη κυρία των κλασικών και των πέντε monuments του αθλήματος. Με αυτόν τον αγώνα κλείνει ο κύκλος των αγώνων της άνοιξης και η κατηγορία των κλασικών των Αρδεννών. Οι γαλλόφωνοι του Βελγίου την αποκαλούν επίσης La Doyenne. Μια από τις δυσκολότερες κλασικές με έτος ίδρυσης το 1892, από τη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα L’Expresse, ανοίγοντας τις πόρτες της στους επαγγελματίες το 1894. Η διαδρομή ξεκινά με αρκετή ευθεία από το κέντρο της Λιέγης με κατεύθυνση νότια προς τη Βαστόνη, μια πόλη που έγινε διάσημη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τη Μάχη των Αρδεννών. Τα μεγάλα όπλα του πελοτόν εδώ συνήθως φυλάνε τους εαυτούς του για τη διαδρομή της επιστροφής προς το Βορρά, τη Λιέγη και το προάστιο της Ans. Σε αυτή τη διαδρομή των 256 περίπου χιλιομέτρων, οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν την πλειοψηφία των αναβάσεων που βρίσκονται στον αγώνα και του προσδίδουν το χαρακτήρα του. Σε αντίθεση με τα «τουβλάκια» της Φλάνδρας εδώ οι ποδηλάτες έχουν εμπόδιο τις βελγικές Αρδέννες. Ο αγώνας προσελκύει υποψήφιους νικητές των καλοκαιρινών Grand Tours χάρη των σταθερής διάρκειας αλλά και απότομων κλίσεων της διαδρομής. Όπως και στις περισσότερες κλασικές και εδώ κυρίαρχοι είναι οι Βέλγοι, με 59 καταγεγραμμένες νίκες. Ο Eddy Merckx κατέχει το ρεκόρ με πέντε συνολικές νίκες.

5. La Fleche Wallonne
Date: 23/4/14

Ή αλλιώς «Το Βέλος της Βαλλονίας». Η ιστορία του ξεκινά το 1936, είναι η 2η κλασική των Αρδεννών και διεξάγεται συνήθως την Τετάρτη μετά το Αmstel Gold Race. Παρότι δεν ανήκει στα μνημεία της ποδηλασίας, θεωρείται από τους διασημότερους αγώνες. Πραγματοποιείται σε μία διαδρομή 200 χιλιομέτρων, μέσα στις βελγικές κορυφές των Αρδεννών. Στη σημερινή του εκδοχή ξεκινά στο Charleroi και τερματίζει στην κορυφή Mur de Huy, από την οποία οι αθλητές περνούν τρεις φορές μαζί με τον τερματισμό και με τις κλίσεις να ξεπερνούν το 20% σε πολλά σημεία της ανάβασης των 1,300 μέτρων. Νικητής για το 2013 στέφθηκε ο Ισπανός Daniel Moreno Fernandez της Katusha, με τους Κολομβιανούς Henao και Betancur να τον ακολουθούν, δίνοντας έναν πολύ εντυπωσιακό αγώνα.

6. Amstel Gold Race
Date: 20/4/14

Μετά τη διεξαγωγή του Paris-Roubaix και αφού η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ενδιαφέρον μεταφέρεται επί ολλανδικού εδάφους, για τον αγώνα που πήρε το όνομά του, από την ομώνυμη ζυθοποιία. Είναι ο νεότερος κλασικός, με ζωή από το 1966 και διεξάγεται σε 260 χιλιόμετρα με 32 μικρές και απότομες αναβάσεις. Ο αγώνας συνήθως άτυπα χρησιμοποιούνταν για να κλείνει την περίοδο των κλασικών και της άνοιξης, αλλά πλέον μεταφέρθηκε στις κλασικές των Αρδεννών και διεξάγεται λίγο μετά το πέρας των λιθόστρωτων αγώνων. Ο Ολλανδός Jan Rass είναι ο μεγαλύτερος πολυνίκης της διοργάνωσης με πέντε τίτλους. Ο αγώνας αποτελούσε «κλειδί» της προετοιμασίας του Lance Armostrong για το Τour de France, μέχρι και το τέλος της καριέρας του και μέχρι σήμερα βλέπουμε σπουδαίους διεκδικητές των Grand Tours να λαμβάνουν μέρος στον αγώνα. Ανήκει στο UCI World Tour από το 2011 και συχνά η διαδρομή του αγώνα άλλαζε, κρατώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του ίδια. Πλέον τερματισμός γίνεται στο Valkenberg, την κορυφή της ανάβασης Cauberg, μέσης κλίσης 5,8% και μήκους 1200 μέτρων. Ο αγώνας ταιριάζει σε ποδηλάτες που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απανωτές επιθέσεις που πραγματοποιούνται στα ανηφορικά τμήματα με τις κλίσεις να αγγίζουν το 20%. Είναι το σπουδαιότερο ποδηλατικό γεγονός στην Ολλανδία και γιορτάζεται με άφθονη μπίρα!

7. E3 Prijs Harelbeke
Date: 28/3/14

Παίρνει το όνομά του από το ανατολικό εθνικό δίκτυο του Βελγίου το 1958, που συνδέει το Harelbeke με την Αμβέρσα (νυν Α14). Είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος κύκλος και μία μικρή γεύση από το γύρο Φλάνδρας με πολλά κοινά σημεία της διαδρομής. Είναι ο πρώτος αγώνας της χρονιάς που ανήκει στους «cobbled classics» και χαρακτηρίζεται από 210 χιλιόμετρα γύρο από την ανατολική Φλάνδρα με δώδεκα δυνατές, απότομες, πλακόστρωτες αναβάσεις. Το ρεκόρ στη διοργάνωση κρατά ο Βέλγος Τom Boonen, με πέντε νίκες στο σύνολο.

8. Ronde Van Vlaanderen
Date: 6/4/14

Ή αλλιώς «The Ronde». O Γύρος της Φλάνδρας είναι μακράν το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του Βελγίου. Με εκατομμύρια θεατών να παρατάσσονται στα 260 χιλιόμετρα της διαδρομής, με τις εβδομάδες αναμονής, τα στοιχήματα για το νικητή και τα τοπικά σκάνδαλα και τις κόντρες να ηγούνται, μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και τη διεξαγωγή του αγώνα. Γνωστός ως Vlaanderens mooiste, ο πιο όμορφος δηλαδή αγώνας της φλαμανδικής περιοχή, συνδυάζει το δράμα των Όσκαρ, τον ενθουσιασμό του Γύρου Γαλλίας και τη διαφημιστική καμπάνια του μουντιάλ σε μία ημέρα! Διοργανώθηκε το 1913 από τον Karel Van Wijnendaele, διαχειριστή φλαμανδικής αθλητικής εφημερίδας με σκοπό φυσικά την προώθησή της. To 2014 θα πραγματοποιηθεί 98η φορά και είναι το 2ο από τα πέντε μνημεία του αθλήματος. Αποτελεί αγαπημένη διαδρομή των αθλητών και είναι ιδιαίτερα απαιτητική λόγω των συνθηκών και των ανέμων που επικρατούν εκείνη την περίοδο, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά και βρεγμένα πολλές φορές, πλακόστρωτα κομμάτια. Χαρακτηριστικό του Γύρου Φλάνδρας είναι οι δεκαεφτά πλακόστρωτες απότομες αναβάσεις που ξεκινούν στα 100 χιλιόμετρα της διαδρομής, με πιο διάσημη, του Κoppenberg, στο 195ο χιλιόμετρο, μήκους 600 μέτρων με 11,6% μέση κλίση και του στρατηγικής σημασίας «τοίχου» του Kapelmuur, λίγα χιλιόμετρα πριν το τέλος με μέγιστη κλίση 19,8% και μήκους 1.075 μέτρων. O αγώνας είναι πλέον εθνική εορτή με τους κατοίκους και τους θεατές να πίνουν και να γιορτάζουν από το πρωί περιμένοντας τον αγώνα και τον Tom Boonen να τιμάται σαν εθνικός ήρωας!

Δείτε επίσης

3T Exploro

Κερδίστε τώρα ένα συλλεκτικό 3T Exploro

H 3T επιστρέφει ύστερα από το lockdown και το γιορτάζει χαρίζοντας ένα συλλεκτικό 3T Exploro Arlecchino

H Muc-Off στη μάχη κατά του Κορωνοϊού

Η Muc-Off δημιουργεί σειρά αντισηπτικών Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, η βρεττανική εταιρεία Muc-Off ...

ΠΟΥ και ποδήλατο

Η τεχνική οδηγία του ΠΟΥ για το ποδήλατο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ΝΑΙ στο ποδήλατο

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest