Home | ΝΕΑ | ΕΛΛΑΔΑ | 21ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας
Ο 21ος Γύρος Αθήνας ήταν ένα ακόμη μήνυμα πως η πόλη πρέπει και μπορεί να αγκαλιάσει το ποδήλατο.

21ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

Ο Θεός αγαπάει τους ποδηλάτες

Ο 21ος Γύρος Αθήνας ήταν ένα ακόμη μήνυμα πως η πόλη πρέπει και μπορεί να αγκαλιάσει το ποδήλατο.

Παρόλο που οι ανακοινώσεις του δελτίου καιρού τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν οι πλέον ενθαρρυντικές, η Κυριακή 6 Απριλίου ξημέρωσε με έναν όμορφο ήλιο και καθαρό ουρανό.

Από τις 6 το πρωί ξεκινήσαμε με τα ποδήλατά μας από το γραφείο του ΜΒΙΚΕ, στη Λ. Γαλατσίου για να συναντηθούμε 20 λεπτά αργότερα με τον μεταφορέα μας στην Πλ. Κοτζιά.

 | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr

Οι υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ βρίσκονταν ήδη εκεί για να προετοιμάσουν το χώρο εκκίνησης, ενώ σιγά σιγά άρχισαν να καταφθάνουν και οι ποδηλατικές εταιρείες που θα πλαισίωναν την Bike Expo του Γύρου της Αθήνας που δημιουργήθηκε φέτος για πρώτη φορά.

Περίπου 20 εταιρείες και ποδηλατικά καταστήματα βρέθηκαν φέτος στην Πλατεία Κοτζιά, προκειμένου να πληροφορήσουν το κοινό, να μιλήσουν μαζί του και να δώσουν ένα «ποδηλατικό στίγμα» στη διοργάνωση.

Από τις 8 περίπου – με τον ήλιο ψηλά και τον ουρανό καθαρό – άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι ποδηλάτες για τις εγγραφές και τις παραλαβές των αριθμών, ενώ η Bike Expo είχε πάρει πλέον μορφή και όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου στην πόλη.

Γύρω στις εννέα και μισή, ο Δήμαρχος της πόλης, ο κ. Γιώργος Καμίνης, βγήκε από το Δημαρχείο για να μιλήσει με τους συμμετέχοντες και να επισκεφτεί την Bike Expo. Φυσικά κάθισε στο περίπτερο του ΜΒΙΚΕ και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για αρκετή ώρα την ανάγκη της Αθήνας να εκμεταλευτεί το ποδήλατο ως ένα μέσο βιώσιμης, εναλλακτικής μετακίνησης. Ο Δήμαρχος φαίνεται να συμφωνεί απολύτως και, σύμφωνα με τα όσα ακούσαμε, περιμένουμε μεγάλες αλλαγές μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στο μεταξύ ο κόσμος είχε πια συγκεντρωθεί και τόσο η Πλατεία Κοτζιά όσο και η οδός Αθηνάς ήταν γεμάτες ποδήλατο.

 

Το πιο δημοκρατικό μέσο

Οι αναγνώστες και οι συνεργάτες ενός ποδηλατικού περιοδικού έχουν την τάση να βλέπουν το ποδήλατο όπως εκείνοι γνωρίζουν: ποιοτικά πλαίσια, ακριβά περιφερειακά, ώρες προπόνησης, αγώνες, ταξίδια, εκδρομές. Κάθε φορά όμως που βρισκόμαστε σε μια τέτοια μαζική διοργάνωση, με χαρά και έκπληξη ταυτόχρονα ανακαλύπτουμε χιλιάδες κόσμου, οι οποίοι προφανώς αγαπούν το ποδήλατο αλλά στην πιο απλή – ίσως και πιο αγνή – μορφή του, όχι για το ίδιο το προϊόν – το απόλυτο ποδήλατο – αλλά γι’ αυτό που εκφράζει: τη δυνατότητα να μετακινηθούν, να χαρούν, να απολαύσουν πάνω σε ένα ελαφρύ και οικονομικό μέσο που κινείται μόνο με τη δύναμη των ποδιών τους.

Ποδήλατα που τις μάρκες τους δεν έχουμε ξαναδεί, ντύσιμο που θα έκανε τους «σκληροπυρηνικούς» του ΜΒΙΚΕ να μειδιάσουν και ένα πλατύ χαμόγελο ήταν το τρίπτυχο που χαρακτήριζε αυτό το πολύχρωμο κοινό.

Παιδιά, άντρες, γυναίκες, νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, αδύνατοι, χοντροί… άνθρωποι δηλαδή βρίσκονταν όλοι εκεί με μοναδικό – αλλά ουσιαστικό – συνδετικό κρίκο την αγάπη τους για το ποδήλατο.

 

Η διαδρομή

Η εκκίνηση δόθηκε στις 10 ακριβώς από τον ίδιο το Δήμαρχο και οι περισσότεροι από 5.000 ποδηλάτες ξεκίνησαν για μια βόλτα 9 χιλιομέτρων. Ανάμεσά τους ποδήλατα ακριβά – είδαμε καλές κούρσες αλλά και ΜΤΒ 29άρια – ωραία ποδήλατα πόλης, fixed, κλασικά, πολλές χαριτωμένες «σαβούρες»,  ποδήλατα με καθισματάκια και μωρά πίσω, με καλαθάκια και σκύλους εμπρός – μια χαρούμενη παρέα που απολάμβανε τους άδειους δρόμους της πόλης.

Η διαδρομή ήταν βατή και ευχάριστη (το ΜΒΙΚΕ έβαλε το χέρι του και σ’ αυτό) και στόχος της ήταν να απολαύσουν οι συμμετέχοντες τα όμορφα σημεία μιας πόλης που σπάνια βλέπουμε μέσα από τα κλειστά παράθυρα των αυτοκινήτων μας. Η… ταλαιπωρημένη Σταδίου, η πλατεία Συντάγματος, η Βασιλίσσης Σοφίας – ένας από τους πιο όμορφους δρόμους της πόλης – αλλά και η Αλεξάνδρας με το Πεδίο του Άρεως, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων, το Πολυτεχνείο, η Ομόνοια και η Αθηνάς, ο δρόμος που το μάτι σε οδηγεί στην Ακρόπολη.

Εννιά χιλιόμετρα που σε όλους έμοιαζαν λίγα, χωρίς κλίσεις, χωρίς δυσκολία και με το ποδήλατο τον απόλυτο… άρχοντα της πόλης.

 

Τα συμπεράσματα…

Έστω κι αν η πόλη έχει χάσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής της συνοχής, το ποδήλατο παραμένει ένα μέσο που μπορεί να ενώσει πολλούς. Πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία και το όραμά μας, για μια πόλη με καλύτερες συνθήκες, με κοινή λογική, με σεβασμό προς τον διπλανό μας, με σεβασμό στους νόμους και με δημιουργική διάθεση. Με λίγο κέφι παραπάνω.

Για μας αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα του Ποδηλατικού Γύρου της Αθήνας. Ένας θεσμός που δεν είναι αγώνας κι όμως συγκεντρώνει πολίτες που θέλουν να ξεπεράσουν τα όριά τους – τα παιδάκια, οι ηλικιωμένοι, όσοι συμμετείχαν χωρίς να διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση αυτό έδειξαν.

Επίσης ένας θεσμός που δείχνει πως η δημόσια διοίκηση μπορεί να δουλέψει και να πετύχει. Ο ΟΠΑΝΔΑ έκανε μια εξαιρετική δουλειά, το διοικητικό προσωπικό, οι υπηρεσίες και τα συνεργεία του όλοι δούλεψαν με αγάπη, ενδιαφέρον και φροντίδα και το αποτέλεσμα δεν υστερούσε σε κανένα σημείο από μια ακριβή διοργάνωση που θα μπορούσε να είχε αναλάβει ένας ιδιωτικός φορέας.

Πολλά συγχαρητήρια σε όσους το σχεδίασαν, σε όλους όσους εργάστηκαν γι’ αυτό, στις ποδηλατικές εταιρείες που το στήριξαν και πάνω απ’ όλα στους ποδηλάτες εκείνους που όταν γίνεται κάτι μαζικό και συμβολικό για το ποδήλατο ξέρουν να συμμετέχουν κι όχι να… σνομπάρουν.

Και φυσικά – επειδή όλες οι ιστορίες με ποδηλάτες έχουν αίσιο τέλος – δυο ώρες αργότερα και αφού όλοι είχαν επιστρέψει με ασφάλεια σπίτια τους και η Bike Expo είχε μαζευτεί, οι ουρανοί άνοιξαν όπως όλα τα μετεωρολογικά δελτία είχαν προβλέβει και έδειξαν πως ο Θεός αγαπάει τους ποδηλάτες… 

Δείτε επίσης

«Αθλητισμός και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα – Από το χθες στο σήμερα».

Στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε, η 1η ημερίδα του cluster Αθλητισμού του ICC ...

Καλή σχολική χρονιά με… Μy market και ποδήλατο!

Tα My market οραματίστηκαν, υλοποίησαν και με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ συνεχίζουν να πρωτοπορούν με ...

Woom Bikes

Η WOOM Bikes επίσημα στην ελληνική αγορά!

WOOM Bikes by Cyclestore Athens! Τα κορυφαία παιδικά ποδηλατα της αυστριακής εταιρείας WOOM Bikes γίνονται ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest