RockShox RS-1

Το πολυαναμενόμενο Rock Shox RS1 επιτέλους αποκαλύπτεται!

Μετά από έναν μήνα με φωτογραφίες τμημάτων του πολυαναμενόμενου πιρουνιού της αμερικάνικης εταιρείας και έχοντας περάσει περίπου 25 χρόνια από την κυκλοφορία του RockShox 1, η αναβίωση του RS1 είναι και επίσημα γεγονός.

Η ιστορία…

Το πρώτο RockShox RS 1 εισήχθη στην αγορά το 1989, μια εποχή η οποία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως η απαρχή του Mountain Bike παγκοσμίως. Για την εποχή, η RockShox είχε παρουσιάσει κάτι επαναστατικό το οποίο καθόρισε την από εκεί και στο εξής πορεία της βιομηχανίας. Το πρώτο αμορτισέρ της Αμερικάνικης εταιρείας προσέφερε 50 χιλιοστά διαδρομής τα οποία την εποχή εκείνη ήταν αρκετά για να κερδίσει κανείς από αγώνα cross country μέχρι και downhill! 

 

 | mbike.gr

 

RS-1, η αναβίωση…

Πλην του ονόματος, τίποτα άλλο δεν είναι κοινό με το πρώτο πιρούνι! Κάθε σημείο του πιρουνιού είναι κάτι νέο, το οποίο είναι προιόν της τεχνογνωσίας που το γκρούπ Sram κατέχει τόσο σε σχέση με τις αναρτήσεις όσο και τα ανθρακονήματα.

Το στοιχείο που εκ πρώτης εντυπωσιάζει είναι η ανεστραμμένη σχεδίαση, κάτι το οποίο έχει επιχειρηθεί αρκετές φορές από άλλες εταιρείες όπως η Manitou με το Dorado. Αυτό που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν οι εταιρείες που το επιχείρησαν ως τώρα ήταν η δημιουργία ενός αρκετά άκαμπτου συνόλου με χαμηλό βάρος, καθώς όλες οι προσπάθειες χαρακτηριζόταν από μόνο το ένα από τα δύο. Η λογική της αναστροφής του πιρουνιού, βασίζεται στο γεγονός ότι οι τσιμούχες είναι διαρκώς λιπασμένες με αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία του πιρουνιού στα μικρά χτυπήματα. 

Το ζήτημα το οποίο έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί σύμφωνα με τον product manager John Douglas ήταν η σχεδίαση ενός πολύ άκαμπτου συνόλου το οποίο θα είχε άψογη λειτουργία αλλά δεν θα είναι ασήκωτο, ώστε να μπορεί να κερδίσει με άνεση ένα παγκόσμιο cross country. 

To νέο RS -1 πηγαίνει την έως τώρα χρήση ανθρακονημάτων στο steerer και την κορόνα που συναντούμε ήδη στα SID World Cup και Revelation ένα βήμα, ή μαλλόν πολλά βήματα πιο πέρα, με την σχεδίαση ενός ενιαίου συνόλου steerer και μποτών από ανθρακονήματα για εκπληκτική ακαμψία και ελάχιστο βάρος.

Αυτό όμως που κάνει το RS-1 ικανό να συνδυάζει χαμηλό βάρος, λειτουργικότητα και ακαμψία είναι το ειδικά σχεδιασμένο κέντρο που η Rock Shox καλεί Predictive Steering  και χρησιμοποιεί κέντρο πλάτους 110 χιλιοστών με υπερμεγέθη άξονα 27 (!) χιλιοστών το οποίο καλείται με την σειρά του Torque Tube. 

 

Στο εσωτερικό… 

Το RS-1 διαθέτει νέο damper. Σε αντίθεση με το Charger damper που βρίσκεται στο εσωτερικό του νέου Pike, το νέο Accelerator κύκλωμα απόσβεσης χρησιμοποιεί ένα ανεξάρτητο πλευστό πιστόνι το οποίο διαχωρίζει τον αέρα από το λάδι. Ένα ελατήριο πιέζει το πιστόνι το οποίο με την σειρά του ασκεί πίεση στο λάδι, ώστε το RS -1 να διαθέτει το πιο απόλυτο κλείδωμα που η εταιρεία προσφέρει στην γκάμα της. 

Το σύστημα Solo Air είναι το ίδιο κατά τα άλλα όπως και στο Sid, πλην όμως είναι ανεστραμμένο.

Η διαδρομή του νέου πιρουνιού μπορεί να ρυθμιστεί εσωτερικά από 80 έως 120 χιλιοστά. 

Η διαθεσιμότητα του πιρουνιού προσδιορίζεται για την αρχή του καλοκαιριού και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου. Η τιμή του πρόκειται να είναι περίπου στα 1600 ευρώ!

Αρχίστε να κάνετε οικονομίες!

  • Mέγεθος 29»
  • Διαδρομή 80/100/120 χιλιοστά
  • Καλάμια   32 χιλ., με ανοδίωση  Fast Black
  • Steerer    1.125-1.5 ίντσες κατασκευασμένο από carbon
  • Offset       46 ή 51χιλ.
  • Άξονας     Predictive Steering – Torque Tube
  • Damper    Accelerator
  • Χειριστήριο XLoc Remote (Sprint or Full Sprint)
  • Solo Air system
  • Βάρος       1,666g

Δείτε επίσης

Gravel χωρίς όρια: H Pirelli παρουσιάζει το Cinturato Gravel RCX

Ένα ολοκαίνουργιο ελαστικό Gravel κατηγορίας παρουσίασε στις 5 Ιουλίου, στο Μιλάνο, η Pirelli. Πρόκειται για ...

Pirelli Scorpion Race DH & EN

Pirelli Scorpion Race DH & EN: Για όσους αψηφούν την βαρύτητα!

Pirelli mtb tyres Τα νέα ελαστικά της Pirelli για αγώνες Enduro και Downhill – Pirelli ...

EP8 – Η Shimano αλλάζει ταχύτητα στα συστήματα ηλεκτροκίνησης

Σύστημα e-MTB δεύτερης γενιάς Από τα πρώτα κιόλας βήματα των STEPS, τα συστήματα ηλεκτροκίνησης της ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest