Home | Αρχική | Alex Peters

Alex Peters

O νεαρός Alex Peters της Team Sky που λατρεύει το ποδήλατο!

Toν Alex Peters τον γνωρίσαμε στο πρώτο προπονητικό camp της SEG Racing, στο Λουτράκι.

Φωτογραφίες: Πέτρος Γκότσης / Petros Gkotsis Photography

Μόλις 20 χρονών τότε, ήταν ανάμεσα στα ταλέντα της ομάδας και τις ελπίδες της για την επόμενη χρονιά. Ο Alex Peters ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προσδοκίες του προπονητή του, Βασίλη Αναστόπουλου, και των ιδιοκτητών της SEG Racing και, μόλις ένα χρόνο αργότερα θα υπέγραφε συμβόλαιο με την Team Sky.

Ταυτόχρονα, θα υπέγραφε συμβόλαιο και για το… σπίτι του στο Λουτράκι, όπου ήδη προπονείται από το τέλος του 2015, μαζί με τον Βασίλη Αναστόπουλο.
Εκεί τον βρήκαμε και μιλήσαμε για τα πάντα – αφού πρώτα βγήκαμε μαζί του μια καλή προπόνηση 3 ωρών με το ποδήλατο – έτσι, για να δούμε πόσο καλός είναι…

MBike: Πότε ξεκίνησες την ποδηλασία και ποιο ήταν το πρώτο σου ποδήλατο;
Alex Peters: Ξεκίνησα μικρός, με ένα ποδήλατο της Peugeot. Ήταν το πρώτο μου ποδήλατο στην ηλικία των 5 ετών! Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε το ποδήλατο για διασκέδαση και για να πηγαίνει στη δουλειά και όταν ήμουν ακόμη 10-11, με έπαιρνε σε μεγάλες βόλτες μαζί του, που ήταν πραγματικά ωραία, γύρω από την εξοχή του Seaford και θυμάμαι πως ανέβαινα τους λόφους με ένα κίτρινο και πολύ βαρύ mountain bike.

MB: Τι σε προσέλκυσε στους αγώνες ποδηλασίας και πότε άρχισες να αγωνίζεσαι;
Alex Peters: Με γοήτευε πάντα η ανθρώπινη αντοχή – σχεδόν κάθε πτυχή του θέματος. Το πώς μπορεί το ανθρώπινο σώμα να αντέχει τη συνεχόμενη καταπόνηση, είναι δύσκολο να το εξηγήσω… Για όσο χρονικό διάστημα μπορώ να θυμηθώ, πάντοτε έμενα έκπληκτος από τα αθλήματα αντοχής. Όταν ήμουν νεότερος, πριν από την ποδηλασία θέλησα να γίνω ένας μαραθωνοδρόμος. Πάντοτε αγαπούσα τα Grand Tours, το Giro, το Τour και τη Vuelta – είναι απλά απίστευτο το πόσο με γοήτευαν.
Όταν δεν μπορούσα να τρέξω πια λόγω των τραυματισμών που έπαθα σε νεαρή ηλικία – εξαιτίας της υπέρ-προπόνησης – ανέβηκα στο ποδήλατο για να διατηρήσω καλή φυσική κατάσταση. Όμως μετά δεν μπορούσα πια να επιστρέψω στο τρέξιμο, ήταν πολύ εθιστικό, ήθελα να οδηγώ για ώρες το ποδήλατό μου κάθε μέρα. Ήταν μαγικό, μπορούσα να χαθώ εκεί έξω και μου αρέσει αυτό.
Άρχισα να παίρνω μέρος σε αγώνες αρκετά αργά θα έλεγα, στην ηλικία των 14 ετών. Εξαιτίας αυτού, έπρεπε να είμαι πολύ επιλεκτικός σε ό,τι έκανα, καθώς τα πάντα στη ζωή μου είχαν αρχίσει να περιστρέφονται γύρω από το ποδήλατο.

MB: Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σου με την SEG Racing;
Alex Peters: Ξέρεις, είναι αστείο το πώς τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν. Είχα την τύχη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου για τη σεζόν 2014 στη Girona, να συναντήσω τον Neil Martin. Bγήκα για μια βόλτα μαζί του και φυσικά, γνώριζα τη σχέση του με τον Dan Martin. Ήμουν αρκετά νευρικός για να είμαι ειλικρινής – γιατί είναι ένας θρύλος – όμως όταν με μεγάλη συμπάθεια μου είπε: «Alex, σε συμπαθώ, θα τα πάμε μια χαρά», τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα.
Ήταν λίγους μήνες μετά από αυτή τη συνάντησή μας, στο Γύρο της Βρετανίας, τον Σεπτέμβριο, όταν ο Neil μου ανέφερε με ενθουσιασμό το συναρπαστικό νέο αγωνιστικό σχέδιο της SEG. Μία φιλόδοξη και εξαιρετικά συναρπαστική ομάδα ανάπτυξης με ένα απίστευτο όραμα, πρόγραμμα και πλάνο. Μπορεί να ήταν επικίνδυνη η μετάβασή μου σε μία νέα ομάδα αλλά η «ενέργεια» του όλου θέματος ήταν πάρα πολύ έντονη για να αντισταθώ. Κατόπιν, ο Neil φρόντισε τα διαδικαστικά για να έρθω σε συνάντηση με τα αφεντικά του οργανισμού SEG και της ομάδας, τους αδερφούς Martijn και Eelco Βerkhout, και να σφραγιστεί η συμφωνία. Ήταν απλά μια τέλεια κατάσταση. Φοβερή, απίστευτη ομάδα!

MB: Ποια ήταν η εμπειρία σου από την πρώτη σου χρονιά με την ομάδα SEG Racing;
Alex Peters: Αυτή η ομάδα είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, δεν μπορεί να γίνει καλύτερη! Η επικοινωνία, ο αγωνιστικός προγραμματισμός, όλα αναπτύσσονται με το σωστό τρόπο σε ένα πραγματικά επαγγελματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο νέοι αθλητές μπορούν να προετοιμαστούν για να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα στο World Tour.

MB: Περίμενες να υπογράψεις ένα συμβόλαιο με μια ομάδα Pro Tour, μετά το πρώτο έτος σου ως επαγγελματίας; Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν ήρθε η πρόταση;
Alex Peters: Ήταν μια σταδιακή διαδικασία, οπότε δεν ήταν τόσο μεγάλο το… σοκ – γιατί είναι αληθινό σοκ η πρώτη σου επαγγελματική μεταγραφή να είναι η Team SKY – και η συμφωνία έγινε μετά από αρκετές συνομιλίες με το υπεύθυνο προσωπικό της SKY, μαζί με τον Martijn Berkhout. Οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν στις αρχές της σεζόν, τον Μάρτιο, και συνεχίστηκαν μέχρι το πρώτο μου προπονητικό camp μαζί τους στο Sestriere, ως stagiere. Ήταν η ομάδα της SEG αυτή που φρόντισε να πάνε όλα καλά και με έκανε να αισθάνομαι άνετα.

MB: Πώς αισθάνεσαι που είσαι μέρος μιας από τις καλύτερες ομάδες του Pro Tour;
Alex Peters: Είναι απίστευτο. Αλλά προσπαθώ να μη στέκομαι μόνο σε αυτό. Μπορώ να το θέσω ως εξής: η SKY είναι μια από τις καλύτερες ομάδες, διότι ο καθένας εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσουν όλοι μαζί κάτι ξεχωριστό, και εγώ είμαι απλά ένα μέρος αυτής της συγκινητικής διαδικασίας. Πρέπει να δώσω τα πάντα!

3
MB: Ως μέλος της Τeam Sky εξακολουθείς να συνεργάζεσαι με τον Βασίλη Αναστόπουλο. Πώς είναι η συνεργασία σου με τον «Vasi»;
Alex Peters: Όταν άρχισα να συνεργάζομαι με τον «Vasi» ήταν η στιγμή που η απόδοσή μου έκανε ένα τεράστιο άλμα. Αισθάνομαι ότι εξελίχθηκα δύο αγωνιστικές σεζόν σε μία και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Ένας από αυτούς είναι απλά ότι τα πηγαίνω πραγματικά εξαιρετικά μαζί του και μπορεί να ορίσει τη σκέψη μου σε σωστά πλαίσια. Όταν ένας προπονητής μπορεί να συνδεθεί μαζί σου κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε το κίνητρο είναι υψηλό και οι δυνατότητες για υψηλή απόδοση φαίνονται πάντα εφικτές, ώστε να μπορείς να είσαι συγκεντρωμένος κάθε μέρα στις προπονήσεις και στους αγώνες. Είναι καταπληκτική αίσθηση και πολύ δύσκολα συμβαίνει. Μετά τη μετάβασή μου στην ομάδα της SKY συνεργάζομαι στενά εξίσου με τον «Vasi» και τον Rod Ellingworth και αυτό κάνει μια τέτοια μεγάλη μετάβαση πολύ πιο ομαλή, κάνοντάς με να αισθάνομαι καλά. Το να παίρνεις το «πράσινο φως» και την ευκαιρία να το κάνεις όλο αυτό αργά, φανερώνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο η Team SKY λειτουργεί, είναι πολύ καλό.

MB: Τι σου αρέσει περισσότερο στο νέο σου ποδήλατο, το Pinarello Dogma F8;
Alex Peters: Είναι ένα ποδήλατο μοναδικό, τόσο γρήγορο, «πηδάς» πάνω του και αμέσως αισθάνεσαι τη διαφορά από τα άλλα ποδήλατα. Μου αρέσει η αίσθησή του, δεν έχω πολλά να πω, είναι ένα «όπλο»!

MB: Πώς ονειρεύεσαι το μέλλον σου με την Team Sky και ποιοι είναι οι στόχοι σου για φέτος;
Alex Peters: Πρώτα απ’ όλα θα πω ότι θέλω να αγωνιστώ και να το απολαύσω, αυτό είναι ο λόγος άλλωστε που το κάνουμε! Δεν αισθάνομαι πίεση, θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για το τελικό αποτέλεσμα και θέλω να είμαι υγιής κατά την έναρξη των αγώνων, έτοιμος να κάνω τη δουλειά μου και ο καθένας να έχει μια καλή αίσθηση από αυτό. Στη συνέχεια, θα ήθελα να ανέβω σιγά-σιγά όσο ψηλότερα μπορώ, είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνω από ό,τι να το λέω. Δε θέλω να πω πολλά τώρα, ας δούμε πώς θα πάει.

MB: Έχεις επιλέξει σαν βάση το Λουτράκι για τη χειμερινή σου προετοιμασία. Τι σου αρέσει περισσότερο εδώ; Και τι δε σου αρέσει τόσο πολύ…
Alex Peters: Είμαι τυχερός γιατί έχω γνωρίσει εξαιρετικούς ανθρώπους εδώ, την οικογένεια του Παναγιώτη Θεοχάρη και πραγματικά τους αισθάνομαι σαν δεύτερή μου οικογένεια! Εδώ μπορώ και χαλαρώνω, μπορώ να απομακρύνομαι από τον κόσμο της ποδηλασίας και να επανέρχομαι πιο έτοιμος για να αγωνιστώ· είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω.

MB: Έχεις κάνει φίλους στην Ελλάδα;
Alex Peters: Ναι, έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους. Στην Ελλάδα ο κόσμος σε αντιμετωπίζει πιο φιλικά, οι άνθρωποι σε χαιρετάνε, σου χαμογελάνε, δεν πρόκειται να μπεις σε μπελάδες αν χαμογελάσεις σε κάποιον… όπως γίνεται συχνά σε άλλες χώρες.

MB: Ποια άλλα πράγματα σε κάνουν να αισθάνεσαι ευτυχής, εκτός από το ποδήλατο;
Alex Peters: Μου αρέσει η αναρρίχηση, το ηλιοβασίλεμα, κοιτώντας το να ψάχνω μιαν αλλαγή… Προέρχομαι από το Λονδίνο, σπάνια βλέπω τα αστέρια, νομίζω ότι ο έναστρος ουρανός μου αρέσει πολύ, να κοιτάζω ψηλά.

alex peters3
MB: Χθες είχα τη χαρά να βγούμε μαζί για προπόνηση. Πόσες… μέρες νομίζεις ότι θα μπορούσα να επιβιώσω αν συνεχίζαμε να βγαίνουμε μαζί για ποδήλατο;
Alex Peters: Ήσουν καλός! Το λέω ειλικρινά. Νομίζω ότι αν θέλεις μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα από το «απλά» να επιβιώσεις… Σοβαρά, πήρες ένα καλό σπριντ! Γι’ αυτό λατρεύω την ποδηλασία γιατί πολλές φορές δεν παίζει ρόλο μόνο η κατάστασή σου. Μπορείς να δημιουργήσεις την τύχη σου, να παίξεις με τις τακτικές, με παιχνίδια του μυαλού και στο τέλος, ποιος ξέρει ποιος θα βγει νικητής.

MB: Και τελευταία ερώτηση… μπορεί να είσαι αθλητής της Τeam Sky αλλά ποιον από τους εν ενεργεία Pro Tour αναβάτες θαυμάζεις περισσότερο και ποιος είναι ο αγαπημένος σου από το παρελθόν;
Alex Peters: Μου αρέσει ο Lance Armstrong, για την καθαρή κυριαρχία. Ας το παραδεχθούμε, είναι απλά γελοίο αυτό που έχει καταφέρει να κάνει. Είναι πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις, όπως άλλωστε και αποδείχθηκε… Οπότε εντάξει, δεν φοβάμαι να το πω. Επίσης μου αρέσει ο Pantani για το δραματικό ύφος του. Ένας αθλητής που έβαζε φωτιά στον αγώνα και τον μετέτρεπε σε μία παράσταση όπου ήταν μοναδικός πρωταγωνιστής. Άλλωστε, έτσι ξεκίνησε η ποδηλασία, ας το συνεχίσουμε! Είμαι στην SKY και δεν το λέω επειδή ανήκω εδώ, αλλά το ταξίδι του Chris Froome μέχρι να φτάσει στην κορυφή είναι από τα πιο εντυπωσιακά και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Υποθέτω πως θα μπορούσατε επίσης να πείτε ότι είμαι οπαδός και του Contador! Χάχα! Μου αρέσει το στιλ και η ενέργεια με την οποία αγωνίζεται. Επίσης, μου αρέσει να βλέπω και τον Valverde, αλλά και τα εκρηκτικά ανηφορικά σπριντ του Rodriguez στο φινάλε. Επίσης, με ενθουσιάζει η αδιανόητη δύναμη του Fabian Cancellara και τέλος, ο Peter Sagan! Αυτός ο «τύπος» είναι τρελός, μπορεί να τα κάνει όλα! Θα ήθελα να δω από κοντά μια «παράστασή» του.

Δείτε επίσης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021: Οι δράσεις

European Mobility Week 2021 Για μια ακόμη χρονιά, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ...

My market

Τα My market κάνουν ποδήλατο!

Πόλη με ποδήλατα, όμορφη πόλη από τα My market Τα καταστήματα My market υποστηρίζουν πως ...

POLAR M460 OHR

Nέο Bike Computer με GPS από την Polar: είναι το Polar M460 Το M460, με ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest