Τις παρακάτω δύο συνταγές μου τις έχει προτείνει ο φίλος Σπύρος, δρομέας και vegan. Θα τις πρότεινα για το προ-προπονητικό γεύμα.
Σε συνέχεια του άρθρου μας για την θρεπτικότατη κινόα σας παρουσιάζω τις παρακάτω δύο συνταγές:
1. Αλμυρή συνταγή
Υλικά:
· 1 μέρος κινόα
· 2 μέρη νερό (ίσως και λίγο λιγότερο, ανάλογα πόσο πηχτό το θέλετε)
· ½ φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
· 1 μεγάλο κρεμμύδι
· 1 σκελίδα σκόρδο (ανάλογα τις προτιμήσεις)
· 1 φρέσκια τομάτα
· ½ κουταλάκι κουρκουμάς (προαιρετικά μεν, απογειώνει εγγυημένα το πιάτο δε)
· πιπερίτσα (για χρώμα)
· αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και λιώνω το σκόρδο.
2. Τα ρίχνω σε κατσαρολάκι μαζί με το ελαιόλαδο και ροδίζω το κρεμμύδι
3. Προσθέτω την πιπερίτσα
4. Ρίχνω το κινόα και λίγο έπειτα το νερό
5. Τρίβω την τομάτα και την προσθέτω
6. Προσθέτω τον κουρκουμά και αλατοπιπερώνω
7. Το αφήνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει το νερό του. Να θυμάστε ότι όσο πιο έτοιμο είναι, τόσο ανοίγουν οι σπόροι.
8. Δοκιμάζω να μην είναι κριτσανιστό.
9. Έτοιμο!
Και έτσι προκύπτει ένας θρεπτικότατος χυλός που μπορείτε να τον καταναλώσετε σαν κυρίως, σαν συνοδευτικό αλλά και σε σαλάτα με πράσινα φυλλώδη!
2. Γλυκιά συνταγή
Υλικά:
· 1 μέρος κινόα
· 2 μέρη νερό (ίσως και λίγο λιγότερο, ανάλογα πόσο πηχτό το θέλετε)
· Λίγο βούτυρο
· Μέλι, κανέλα, σταφίδες, ξηροί καρποί
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνω (ΔΕΝ καίω) το βούτυρο
2. Ρίχνω το κινόα και αφού ροδίσει το νερό
3. Προσθέτω το μέλι και τις σταφίδες
4. Το αφήνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει το νερό του
5. Ρίχνω μυρωδάτη κανελίτσα και αν θέλω, ξηρούς καρπούς
Καλή σας όρεξη!