Home | Αρχική | 4 τρόποι να βελτιώσεις το πεταλάρισμα σου

4 τρόποι να βελτιώσεις το πεταλάρισμα σου

Καν’ το όπως οι pro!

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε θαυμάσει – είτε από κοντά, είτε μέσα από μία οθόνη – τον τρόπο με τον οποίο πεταλάρουν οι αθλητές στο Pro Tour. Tο απίστευτο στιλ και τη γραμμικότητα με την οποία πεταλάρει ο Ivan Basso ή το εκρηκτικό ορθοπέταλο του Alberto Contador και το δαιμονισμένο στροφάρισμα του Chris Froome!

Παρά το διαφορετικό στιλ του καθενός, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που γνωρίζουν όλοι τους και που θα πρέπει και εσύ να γνωρίζεις την επόμενη φορά που θα βγεις για ποδήλατο, καθώς θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις αισθητά το πεταλάρισμα σου και τη συνολική απόδοση!

1. Μην τραβάς…
«Πάτα – τράβα»… Μία έκφραση που την έχει ακούσει ο καθένας που ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με την ποδηλασία είτε από κάποιο φίλο του, είτε από κάποιο πιο έμπειρο αθλητή-γατούλη, είτε ακόμα και από προπονητές… Τι ακριβώς να τραβήξεις όμως; τα πετάλια ή μήπως καλύτερα τα μαλλιά σου; ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το πεταλάρισμα σου είναι το τράβηγμα των πεταλιών προς τα πάνω… Τελευταίες έρευνες επιστημόνων σε world tour αθλητές – που δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη – απέδειξε πως ο πιο αποδοτικός τρόπος πεταλαρίσματος είναι να πιέζεις το κάθε σου πόδι προς τα εμπρός λίγο πριν αυτό φτάσει με την περιστροφή στο ψηλότερο σημείο, μέχρι να έρθει παράλληλα με το άλλο και μετά προς τα κάτω μεγιστοποιώντας τη δύναμη! Το τράβηγμα των πεταλιών προς τα επάνω καταστρέφει την ομαλότητα της κίνησης και την αποδοτικότητα. Στην πραγματικότητα σε κάνει πιο αργό…

2. Ενδυνάμωση γλουτών
Οι γλουτιαίοι είναι οι μεγαλύτεροι και πιο ισχυροί μύες που συμβάλουν τα μέγιστα στην αποδοτικότητα του πεταλαρίσματος. Όποιος έχει δει από κοντά τον Cancellara καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε! Όταν οι γλουτιαίοι είναι αδύναμοι και σφιχτοί, επιβαρύνεται και σφίγγει η λαγονοκνημιαία ταινία προκαλώντας πρόβλημα στα γόνατα. Γι’ αυτό ξεκίνα άμεσα στο γυμναστήριο ασκήσεις για την ενδυνάμωση τους – βαθιά καθίσματα, προβολές κλπ…

3. Ενδυνάμωση κορμού
Για να μπορείς να πεταλάρεις στρωτά και αποδοτικά, τα πόδια σου χρειάζονται μία σταθερή βάση για να κοντράρουν την πίεση. Ασκήσεις – εκτός ποδηλάτου – ενδυνάμωσης του κορμού ή μαθήματα γιόγκα, θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια γερή βάση που θα μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του πεταλαρισματός σου!

4. Φτιάξε τη θέση σου
Όταν ρυθμίζεις τη θέση οδήγησης επάνω στο ποδήλατο, δώσε έμφαση εκτός από το σωστό ύψος της σέλας και του setback, στο πως στέκεται επάνω στο ποδήλατο και το υπόλοιπο μέρος του σώματος σου. Από το πως πιάνεις το τιμόνι μέχρι το πως έχεις ρυθμίσει τα σχαράκια στα παπούτσια, όλα επηρεάζουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι φαντάζεσαι, την αποδοτικότητα και την ομαλότητα του πεταλαρισματός σου. Σε πολλούς αναβάτες για παράδειγμα, το ένα σχαράκι μπορεί να πρέπει να τοποθετηθεί διαφορετικά από το άλλο για να επιτευχθεί η απόλυτη συμμετρία. Μπορεί ακόμα – όπως είχε γίνει και με τον Lans Armstrong παλαιότερα – το ένα πετάλι να πρέπει να βγει πιο έξω από το άλλο, προσθέτοντας κάποια αποστατική ροδέλα. Σε κάθε περίπτωση, η πραγματοποίηση ενός bike fit είναι μια καλή αρχή!

Δείτε επίσης

Giro

Ο Georg Steinhauser νικητής στο 17ο ετάπ του Giro

O Pogacar αυξάνει τη διαφορά του στη Γενική Κατάταξη του Giro Τρίτος στο Livigno πίσω ...

Pirelli Santini

Pirelli Sport Club collection

H Santini Cycling παρουσιάζει μια σειρά ρούχων, σε περιορισμένο αριθμό, για να τιμήσει το πάθος ...

Γιώργος Μπούκλας

Γιώργος Μπούγλας: Κάθε αγώνας είναι και μια νέα εμπειρία

Συνέντευξη Με τον Γιώργο Μπούγλα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο πριν το τελευταίο ετάπ ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest