Home | Αρχική | 4 τρόποι να βελτιώσεις το πεταλάρισμα σου

4 τρόποι να βελτιώσεις το πεταλάρισμα σου

Καν’ το όπως οι pro!

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε θαυμάσει – είτε από κοντά, είτε μέσα από μία οθόνη – τον τρόπο με τον οποίο πεταλάρουν οι αθλητές στο Pro Tour. Tο απίστευτο στιλ και τη γραμμικότητα με την οποία πεταλάρει ο Ivan Basso ή το εκρηκτικό ορθοπέταλο του Alberto Contador και το δαιμονισμένο στροφάρισμα του Chris Froome!

Παρά το διαφορετικό στιλ του καθενός, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που γνωρίζουν όλοι τους και που θα πρέπει και εσύ να γνωρίζεις την επόμενη φορά που θα βγεις για ποδήλατο, καθώς θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις αισθητά το πεταλάρισμα σου και τη συνολική απόδοση!

1. Μην τραβάς…
«Πάτα – τράβα»… Μία έκφραση που την έχει ακούσει ο καθένας που ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με την ποδηλασία είτε από κάποιο φίλο του, είτε από κάποιο πιο έμπειρο αθλητή-γατούλη, είτε ακόμα και από προπονητές… Τι ακριβώς να τραβήξεις όμως; τα πετάλια ή μήπως καλύτερα τα μαλλιά σου; ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το πεταλάρισμα σου είναι το τράβηγμα των πεταλιών προς τα πάνω… Τελευταίες έρευνες επιστημόνων σε world tour αθλητές – που δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη – απέδειξε πως ο πιο αποδοτικός τρόπος πεταλαρίσματος είναι να πιέζεις το κάθε σου πόδι προς τα εμπρός λίγο πριν αυτό φτάσει με την περιστροφή στο ψηλότερο σημείο, μέχρι να έρθει παράλληλα με το άλλο και μετά προς τα κάτω μεγιστοποιώντας τη δύναμη! Το τράβηγμα των πεταλιών προς τα επάνω καταστρέφει την ομαλότητα της κίνησης και την αποδοτικότητα. Στην πραγματικότητα σε κάνει πιο αργό…

2. Ενδυνάμωση γλουτών
Οι γλουτιαίοι είναι οι μεγαλύτεροι και πιο ισχυροί μύες που συμβάλουν τα μέγιστα στην αποδοτικότητα του πεταλαρίσματος. Όποιος έχει δει από κοντά τον Cancellara καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε! Όταν οι γλουτιαίοι είναι αδύναμοι και σφιχτοί, επιβαρύνεται και σφίγγει η λαγονοκνημιαία ταινία προκαλώντας πρόβλημα στα γόνατα. Γι’ αυτό ξεκίνα άμεσα στο γυμναστήριο ασκήσεις για την ενδυνάμωση τους – βαθιά καθίσματα, προβολές κλπ…

3. Ενδυνάμωση κορμού
Για να μπορείς να πεταλάρεις στρωτά και αποδοτικά, τα πόδια σου χρειάζονται μία σταθερή βάση για να κοντράρουν την πίεση. Ασκήσεις – εκτός ποδηλάτου – ενδυνάμωσης του κορμού ή μαθήματα γιόγκα, θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια γερή βάση που θα μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του πεταλαρισματός σου!

4. Φτιάξε τη θέση σου
Όταν ρυθμίζεις τη θέση οδήγησης επάνω στο ποδήλατο, δώσε έμφαση εκτός από το σωστό ύψος της σέλας και του setback, στο πως στέκεται επάνω στο ποδήλατο και το υπόλοιπο μέρος του σώματος σου. Από το πως πιάνεις το τιμόνι μέχρι το πως έχεις ρυθμίσει τα σχαράκια στα παπούτσια, όλα επηρεάζουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι φαντάζεσαι, την αποδοτικότητα και την ομαλότητα του πεταλαρισματός σου. Σε πολλούς αναβάτες για παράδειγμα, το ένα σχαράκι μπορεί να πρέπει να τοποθετηθεί διαφορετικά από το άλλο για να επιτευχθεί η απόλυτη συμμετρία. Μπορεί ακόμα – όπως είχε γίνει και με τον Lans Armstrong παλαιότερα – το ένα πετάλι να πρέπει να βγει πιο έξω από το άλλο, προσθέτοντας κάποια αποστατική ροδέλα. Σε κάθε περίπτωση, η πραγματοποίηση ενός bike fit είναι μια καλή αρχή!

Δείτε επίσης

kosmoride

Μαύρη Παρασκευή… «άσπρη μέρα» για e-Bike!

«Μαύρη Παρασκευή, Άσπρη Μέρα!» στην Kosmoride, με όφελος έως και 3.500€! Η Kosmoride, η κορυφαία ...

Ελαστικά ποδηλάτου: Τι πρέπει να κάνετε τους χειμερινούς μήνες!

Χρήσιμες συμβουλές, από τους μηχανικούς της Pirelli, προκειμένου να διατηρήσετε τα ελαστικά ποδηλάτου σας σε ...

3T Racemax Boost Italia

3T Racemax Boost Italia: 100% made in Italy

3T gravel bike Άλλο ένα 100% made in Italy μοντέλο από την 3Τ, αυτή τη ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest