2013 It was a good year…

Μια PRO ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε.

Άλλη μια ποδηλατική χρονιά έφτασε στο τέλος της, γεμάτη ενδιαφέρον, αγωνία αλλά και αξέχαστες στιγμές. Ας δούμε μαζί μερικές από αυτές.

  • Ο Γιάννης Ταμουρίδης γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που αγωνίζεται σε ομάδα Pro Tour. Η παρουσία του Έλληνα πρωταθλητή στην Βασκική Euskaltel-Euskadi ήταν όχι απλώς αξιοπρεπής αλλά εξαιρετική ενώ ο ίδιος εντυπωσίασε τη διεθνή ποδηλατική κοινότητα με τα «ξεκολλήματα» και τα αποτελέσματά του σε όλους τους μεγάλους αγώνες που έλαβε μέρος.
  • Ο βαρύς χειμώνας που επικράτησε σε όλη την Ευρώπη την άνοιξη ήταν η αιτία που πολλοί αγώνες αναβλήθηκαν ή έγιναν τροποποιήσεις στις διαδρομές τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν ο πρώτος κλασικός της άνοιξης, το Μιλάνο Σαν Ρέμο, όπου οι αθλητές χρειάστηκε να σταματήσουν τον αγώνα να μπουν στα πούλμαν και να ξεκινήσουν από κάποιο άλλο σημείο της διαδρομής. Οι εικόνες με τους ποδηλάτες να αγωνίζονται κάτω από ισχυρή χιονόπτωση θα μείνουν για πάντα στο βιβλίο της ποδηλασίας.
  • Ο Λάνς Αρμστρονγκ παραδέχεται ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια και των εφτά Γύρων Γαλλίας που κέρδισε, ενώ έχει ήδη τιμωρηθεί με δια βίου αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα.
  • Ο Φαμπιάν Κανσελάρα επιστρέφει στις νίκες καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον Γύρο της Φλάνδρας και στο Παρί Ρουμπέ, δείχνοντας τα δόντια του στους νεότερους διεκδικητές, όπως ο Πέτερ Σάγκαν.
  • Ο Βιτσένζο Νίμπαλι κερδίζει άνετα στο Γύρο Ιταλίας, έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε από τις εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και την ακύρωση ετάπ. Εμείς είχαμε τη χαρά να δούμε τον «δικό» μας Γιάννη Ταμουρίδη να τερματίζει τέσσερις φορές στην πρώτη δεκαπεντάδα και δύο φορές ξεκολλημένο για πολλά χιλιόμετρα, με τους ξένους δημοσιογράφους να πλέκουν το εγκώμιο του Έλληνα πρωταθλητή σε κάθε ευκαιρία.
  • Ο Κρις Φρούμ όντας μια κλάση ανώτερος από όλους τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές, θριαμβεύει στον 100ο Γύρο Γαλλίας. Η εμφανής διαφορά δυναμικής που είχε από τους αντιπάλους του έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν η απόδοσή του ήταν «καθαρή» ή όχι, με τους ειδικούς να αποφαίνονται ότι οι επιδόσεις του κινούνται μέσα στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού και τον ίδιο φυσικά να βροντοφωνάζει ότι δεν έχει καμία σχέση με απαγορευμένες ουσίες.
  •  Ένας 41χρονος, ο Αμερικάνος Κρις Χόρνερ γίνεται ο γηραιότερος νικητής ενός γκράντ τουρ, αφού κερδίζει τον Γύρο Ισπανίας μετά από μια σώμα με σώμα μάχη με τον νικητή του Γύρου Ιταλίας, Βιτζένζο Νίμπαλι. Και οι δύο αθλητές πρόσφεραν θέαμα και κράτησαν αμείωτη την αγωνία των θεατών μέχρι και την τελευταία ημέρα σε έναν πολύ συναρπαστικό γύρο.
  • Ο Πορτογάλος Ρουί Κόστα είναι ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής, μετά από έναν δραματικό αγώνα που σημαδεύτηκε επίσης από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την ολισθηρότητα του οδοστρώματος που είχαν ως αποτέλεσμα αμέτρητες πτώσεις αθλητών κατά τη διάρκεια των 272 χιλιομέτρων. Οι Ισπανοί έδωσαν σεμινάριο στο πώς μπορεί να χαθεί ένας αγώνας και έφυγαν από τη διοργάνωση έχοντας πάρει το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο, αλλά όχι την πολυπόθητη φανέλα με τα χρώματα της ίριδας.

Δείτε επίσης

Ο στόχος επετεύχθη, το ρεκόρ δεν έγινε…

Το να καταρρίψεις το ρεκόρ της ώρας, ακούγεται πιο εύκολο απ’ όσο είναι...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest