Home | FITNESS | 10 χρυσοί κανόνες διατροφής για τον χειμώνα
Sliced vegetables in form of a bicycle

10 χρυσοί κανόνες διατροφής για τον χειμώνα

Είμαστε για τα καλά στον χειμώνα πλέον και μία οι γιορτές, μία η διάθεση, ξεφεύγουμε πολύ εύκολα από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την φόρμα μας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών;

 

Έχε πάντα υπόψη σου τους εξής 10 κανόνες:

1. Στοχοθετήσου
Βάλε έναν βασικό στόχο και επιμέρους, μικρότερους στόχους που αφορούν στο σωματικό βάρος αλλά κυρίως στη σωματική σύσταση. Στόχευσε στη μείωση του λιπώδους ιστού η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά, υπομονετικά, όχι απότομα.

2. Οργανώσου
Να έχεις προγραμματισμένο διαιτολόγιο. Φρόντισε να έχεις έναν διαιτητικό σχεδιασμό που να αρμόζει με το πρόγραμμα προπόνησης. Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Κάνε λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώσεις μέσα στην εβδομάδα, επίλεξε τα καθημερινά σου γεύματα και καταμέρισέ τα ανάλογα με το πρόγραμμα της προπόνησης και των καθημερινών ασχολιών σου.  Φρόντισε να έχεις εξοπλιστεί τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα. Μην «ψάχνεσαι τελευταία στιγμή.»

3. Διατήρησε ημερολόγιο
Κράτα ένα αρχείο όπου να αναγράφεις τι έχεις φάει ή ακόμα και άλλες πληροφορίες όπως αν ένιωθες κούραση, τι έκανες καλά και τι όχι για κάθε μέρα. Κάνε τακτική ανασκόπηση του ημερολογίου και εντόπισε τα σημεία που έχεις κάνει πρόοδο. Εκμεταλλεύσου τα, είναι τα δυνατά σου σημεία. Εννοείται, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με την προπόνηση. Το κομμάτι του ημερολογίου είναι ίσως το πιο δύσκολο, αλλά να είσαι σίγουρος πως αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο, αν κοιτάς μακριά.

4. Συχνότητα γευμάτων, ποτέ νηστεία
Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να μένει νηστικός. Η αύξηση της συχνότητας γευμάτων φαίνεται να βοηθά τη μείωση αισθήματος πείνας και να βελτιώνει τον έλεγχο της όρεξης. Παρόλα αυτά, τα συχνά γεύματα δεν φαίνεται πως ευνοούν την αύξηση του μεταβολισμού ή τη μείωση της λιπώδους μάζας στους αθλητές. Μπορούν, όμως, να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα σε περίπτωση διαδικασίας απώλειας βάρους. Ενδιάμεσα των κυρίως γευμάτων σου, προτίμησε απλές φυσικές τροφές, όπως φρέσκα εποχιακά φρούτα ή κάποιο σπιτικό σνακ.

5. Πρωινό – αύξησε την πρωτεΐνη
Μην παραλείπεις το πρωινό. Να τρως τουλάχιστον 1 ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα. Τις ημέρες που δεν έχεις πρωινή προπόνηση, προτίμησε το πρωινό σου να περιέχει τουλάχιστον 20-30γρ. πρωτεΐνης (αναλόγως το σωματικό βάρος, πχ. η χαμηλότερη ποσότητα για τις μικρόσωμες γυναίκες) και να καλύπτει το 20-25% της ημερήσιας ενεργειακής σου πρόσληψης.

6. Μαγείρεψε!
Οι ποδηλάτες έχουν φήμη καλών μαγείρων. Προτίμησε το σπιτικό φαγητό όπου ελέγχεις την ποσότητα και την ποιότητα του γεύματος.
Τα γεύματα που προετοιμάζονται στο σπίτι τείνουν να είναι πιο θρεπτικά από αυτά που προετοιμάζονται εκτός σπιτιού, ενώ επιτυγχάνεται μια πιο υγιεινή διατροφική ποικιλία χρησιμοποιώντας φρέσκα ή ωμά συστατικά. Επιπλέον, μαγειρεύοντας από το μηδέν σου προσφέρει τη μέγιστη ευελιξία ως προς την επιλογή των συστατικών, επιτρέποντας την επίτευξη μια ισορροπημένης θρεπτικά δίαιτας.
Να είσαι υπεύθυνος των γευμάτων σου. Αν δεν μαγειρεύεις εσύ, να είσαι υπεύθυνος για τη μερίδα που σου αρμόζει. Αν περισσέψει σπιτικό φαγητό, αποθήκευσέ το (στην κατάψυξη ή στην ψύξη) ώστε να το έχεις έτοιμο για επόμενη φορά.

7. Πες όχι στο junk, στα συσκευασμένα τρόφιμα και τους χυμούς
Να είσαι φιλικός στα προϊόντα που προσφέρει η φύση. Απόλαυσε τα εποχιακά φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα δημητριακά και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Μείωσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και τους χυμούς, είναι φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία, χαμηλά σε διαιτητικές ίνες, καταναλώνονται γρήγορα και δεν δίνουν αίσθημα κορεσμού.
Εάν δεν μπορείς να αντισταθείς στο fast food, ψάξε στο διαδίκτυο τη διαιτητική ανάλυση του προϊόντος και ίσως πειστείς. Επίσης: αραίωσε τα «cheat meals».

8. Τα αθλητικά τρόφιμα έχουν θερμίδες
Να θυμάσαι ότι οι μπάρες, τα τζελάκια και τα αθλητικά ποτά που καταναλώνεις κατά την προπόνηση προστίθενται στο ενεργειακό ισοζύγιο, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ποδηλάτου. Το ίδιο ισχύει και για τα γεύματα αποκατάστασης, όπως η σκόνη πρωτεΐνης. Κατανάλωσέ τα μόνο όταν χρειάζεται.

9. Ισοζύγιο ενέργειας
Δεν υπάρχουν καλές και κακές θερμίδες. Για απώλεια σωματικής μάζας, στόχος σου είναι το ισοζύγιο ενέργειας (δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μείον τις θερμίδες που δαπανάς) να είναι αρνητικό. Παρόλα αυτά, η σύσταση του γεύματος, καθώς και ο χρόνος κατανάλωσης με γνώμονα την προπόνηση, θα ρυθμίσουν τη σύσταση σώματος. Δηλαδή, μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών σωστά κατανεμημένων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ευνοεί τη λιπολυτική ικανότητα εμποδίζοντας τον μυϊκό καταβολισμό.

Μην το παρακάνεις: οποιαδήποτε προσπάθειά σου για αλλαγή της σωματικής σου σύστασης γίνεται πάντα με γνώμονα την υψηλή απόδοση, την ομαλή ορμονική λειτουργία, τη διατήρηση ισχυρής οστικής πυκνότητας και τα υψηλά επίπεδα υγείας. Οι ποδηλάτες, για να πετύχουμε βέλτιστη απόδοση γνωρίζουμε πως οι επιδόσεις είναι επακόλουθο αυτής της καλής υγείας.

10. Παίξε μεσογειακά:
Η Μεσογειακή διατροφή ή, διαφορετικά, η Μεσογειακή διατροφική συμπεριφορά είναι ένας τρόπος ζωής όπου βασικό ρόλο έχει η επαρκής καθημερινή πόση νερού, προτείνει  πολύτιμες πηγές απλών υδατανθράκων από λαχανικά και φρούτα, καθώς και σύνθετου αμύλου από όσπρια και δημητριακά, ενώ συμπληρώνονται οι πηγές πρωτεΐνης από  θαλασσινά, ψάρι και σπανιότερα ζωικό κρέας. Το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από την αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου, ενώ τονίζεται η καθημερινή κατανάλωση μπαχαρικών, βοτάνων και εποχιακών παραδοσιακών προϊόντων. Δηλαδή, από τα πιο ταιριαστά σχήματα για την ισορροπία συστατικών που χρειάζεται η ποδηλασία.

 

Για το τέλος, αφήνουμε το σημαντικότερο στοιχείο:

Θα πρέπει να κάνεις ξεκάθαρο στον εαυτό σου πως η αλλαγή απαιτεί αλλαγή. Αν κρίνεις ότι χρειάζεται να αλλάξεις κάτι, θα πρέπει να κάνεις εσύ κάτι διαφορετικό για αυτό. Όπως ακριβώς στην ανηφόρα, πατάς ορθοπέταλο και με υπομονή φτάνεις στην κορυφή!

Δείτε επίσης

Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας

4o ετάπ «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας»: νικητής ο Ντίλαν Χικς

Το προτελευταίο ετάπ του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας Ο Βρετανός Ντίλαν Χικς της Saint ...

Giro

Το «τέρας της λίμνης»

Ο ιταλός πρωταθλητής Filippo Ganna πετυχαίνει την έκτη νίκη του σε Giro με την χθεσινή ...

Alaphillipe

Alaphilippe: η σφραγίδα του πρωταθλητή

Μια σημαντική νίκη για τον Γάλλο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ο Julian Alaphillipe ολοκλήρωσε χθες την «τριλογία» ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest