Home | Αρχική | Πως να επιλέξω τη σωστή σχέση μετάδοσης;

Πως να επιλέξω τη σωστή σχέση μετάδοσης;

Compact ή Standard;

Λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή γκρινιάξει σε μία δύσκολη ανάβαση, γιατί δυσκολευόμαστε να ανέβουμε ή γιατί μένουμε πίσω από τους υπόλοιπους επειδή δε μπορούμε να στροφάρουμε…

Εκτός από το επίπεδο τη φυσικής μας κατάστασης και του σωματικού μας βάρους (αυτά τα έξτρα κιλά που προσθέτει η… κοιλίτσα), η αίτια της γκρίνιας πολλές φορές προέρχεται και από τη λάθος επιλογή στη σχέση μετάδοσης.

Τα χρόνια που οι αναβάτες έκαναν «ίσιωμα» τις ανηφόρες με «πειρατικές» επιθέσεις και πάτημα 53-42 στο δισκοβραχίονα και 11-23 στην κασέτα, ανήκουν (δυστυχώς) στο μακρινό παρελθόν.

Πώς όμως μπορεί να είναι κανείς σίγουρος πως έχει επιλέξει τη σωστή σχέση μετάδοσης για κάθε πρόκληση που μπορεί να του εμφανιστεί σε μία διαδρομή;
Θα πρέπει να έχει επιλέξει τον κατάλληλο συνδυασμό, που να του επιτρέπει να στροφάρει με ένα ουδέτερο «cadence» για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν θέλεις σε καμία περίπτωση ένα «σκληρό» μικρό δίσκο που να σε αναγκάζει να σηκωθείς ορθοπέταλο στην πρώτη ανηφόρα, όπως και δε θες εξίσου να μείνεις από στροφές στην κατηφόρα.

Η επιλογή των δίσκων στο βραχίονα (μαζί με το μήκος των μπράτσων) επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την αποδοτικότητα στο πεταλάρισμα από ότι η επιλογή των γραναζιών της κασέτας.

img_1567

Οι επιλογές δίσκων που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρείες στους βραχίονες είναι οι εξής:

53/39: Το λεγόμενο πάτημα «standard» είναι το ιδανικό για αγωνιστική χρήση ή για δυνατούς αναβάτες που περνούν τις πιο πολλές ώρες στις ευθείες.

52/36: Κατά τη γνώμη μας το πιο μοντέρνο πάτημα που τα κάνει όλα! Δεν πρόκειται να μείνεις ποτέ από στροφές στην κατηφόρα, ενώ ο 36άρης μικρός δίσκος εξασφαλίζει ομαλότητα στις ανηφόρες.

50/34: Το λεγόμενο πάτημα «compact» είναι ιδανικό για όλους τους αναβάτες που δεν ασχολούνται με την αγωνιστική ποδηλασία δρόμου σε υψηλό επίπεδο.

46/36: Αυτό το πάτημα έχει σχεδιαστεί για χρήση cyclocross, όπου οι αναβάτες δεν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και ο μικρότερος εξωτερικός δίσκος καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες τους.

Στις κασέτες, υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες επιλογές, ξεκινώντας από το πιο βαρύ πάτημα 11-23 μέχρι το ανηφορίστικο 11-32, το οποίο όμως για να δουλέψει, προαπαιτεί τη χρήση οπίσθιου σασμάν με μεγαλύτερο «κόκορα». Εμείς, θεωρούμε την ιδανικότερη επιλογή για all around χρήση, ανεξάρτητα από την επιλογή του δισκοβραχίονα, την κασέτα με πάτημα 11-28t. Αν είναι και εντεκάρα, ακόμα καλύτερα!

Δείτε επίσης

Ο Egan Bernal εκτός Γύρου Γαλλίας στο 17ο ετάπ

Εγκαταλείπει τις ελπίδες της για διάκριση η Team INEOS Grenadiers Ο 23χρονος αναβάτης της INEOS ...

Bike Citizens: «Play and Bike to Work»

Οι Bike Citizens (ή η ποδηλατική πλατφόρμα Bike Citizens) εγκαινιάζουν μια νέα ψηφιακή εκστρατεία με τίτλο "Play and Bike to Work". Ημερομηνία εκκίνησης: 31 Αυγούστου 2020

Το ΚΠIΣΝ γιορτάζει για τέταρτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου 2020

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, με δράσεις που υλοποιούνται από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest