Home | Αρχική | Τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια για την Ελλάδα στην ποδηλασία… το 1896
Η εκκίνηση του αγώνα των 12 ωρών στους Ολυμπιακούς του 1896. Φωτο: askaboutsports.com

Τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια για την Ελλάδα στην ποδηλασία… το 1896

Κι όμως έχει συμβεί!

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν και οι πιο πετυχημένοι στην ιστορία της ελληνικής ποδηλασίας. Κρίμα που ξέρουμε τόσο λίγα γι’ αυτούς…

Στις 6 Απριλίου του 1896 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες ύστερα από μιάμιση περίπου χιλιετία. Σε αυτούς συμμετείχαν 241 άνδρες αθλητές εκπροσωπώντας συνολικά 14 χώρες. Αν και οι Η.Π.Α κατόρθωσαν να καταλάβουν τις περισσότερες πρώτες θέσεις, έντεκα δηλαδή, η Ελλάδα ακολούθησε με 10 πρωτιές, η πιο διάσημη εκ των οποίων ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο. Ας σημειωθεί, πως τότε ο πρώτος νικητής δεν καταλάμβανε χρυσό μετάλλιο αλλά ασημένιο, ο δεύτερος χάλκινο και ο τρίτος… τίποτα

Τέσσερα μετάλλια για τους Έλληνες ποδηλάτες

Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις των Ελλήνων ποδηλατών.
Στην ποδηλασία επι δημοσίας οδού, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης με χρόνο 3.22′.31 για τα 87 χιλιόμετρα του αγώνα από την Αθήνα στον Μαραθώνα και πίσω – χρόνος ιδιαίτερα εντυπωσιακός για την εποχή, παρ’όλο που έπεσε τρεις φορές και τελικά αναγκάστηκε να τερματίσει χρησιμοποιώντας το ποδήλατο ενός περαστικού! Δεύτερος στον ίδιο αγώνα ο Γερμανός August Von Godrich με 3.31′.14»
Ο προαναφερθείς, ήταν ιδρυτής του Ποδηλατικού Συλλόγου Αθηνών (έτος ίδρυσης 1891) καθώς και κατασκευαστής ποδηλάτων και επίσης αγωνίστηκε τόσο στον αγώνα αντοχής των 100 χιλιομέτρων, όσο και στα 10 χιλιόμετρα.

Ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης
Ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης

 

Σε άλλο άθλημα, στην ταχύτητα, όπου οι ποδηλάτες έτρεξαν έξι φορές τον γύρο του Ποδηλατοδρομίου – το πρώτο ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας βρισκόταν εκεί που βρίσκεται σήμερα το στάδιο Καραϊσκάκη – ο Σταμάτης Νικολόπουλος κατέλαβε την δεύτερη θέση με επίδοση 5.00.2 Στο συγκεκριμένο αγώνισμα πρώτος τερμάτισε ο Γάλλος Paul Masson με 4.58’02». Δεύτερος τερμάτισε ο Σταμάτης Νικολόπουλος και στoν γύρο της πίστας, όπου οι ποδηλάτες έπρεπε να τρέξουν έναν γύρο του Ποδηλατοδρομίου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εδώ η επίδοσή του ήταν 25.4, – πάλι πίσω από τον Γάλλο Paul Masson – κατακτώντας συνολικά 2 ολυμπιακά μετάλλια στην πρώτη Ολυμπιάδα.

 

Παράλληλα, στον αγώνα των 100 χλμ, όπου οι ποδηλάτες έπρεπε να κάνουν 300 φορές το γύρο του Ποδηλατοδρομίου του Παλαιού Φαλήρου, ο Γεώργιος Κωλέττης κατέλαβε τη δεύτερη θέση, όντας 11 γύρους πίσω από τον πρώτο, τον Γάλλο Φλαμένγκ και χάρισε ένα ακόμη μετάλλιο στην Ελλάδα. Ο Leon Flameng ολοκλήρωσε την απόσταση σε 3.08′.19» Αυτοί οι δύο ήταν και οι μόνοι που τερμάτισαν από τους συνολικά 10 συμμετέχοντες.

To ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας το 1896. Σήμερα είναι το Στάδιο Καραϊσκάκη.
To ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας το 1896. Σήμερα είναι το Στάδιο Καραϊσκάκη.

 

Τέλος, ο Γεώργιος Παρασκευόπουλος αγωνίστηκε στην ποδηλασία, στο εξαντλητικό αγώνισμα της κούρσας 12 ωρών, όπου οι ποδηλάτες έπρεπε για μισή μέρα να τρέχουν συνεχώς τον γύρο του Ποδηλατοδρομίου, με νικητή εκείνον που θα έκανε τις περισσότερες στροφές. Σε αυτό κατέλαβε την τρίτη θέση, διανύοντας 231 χιλιόμετρα. Πρώτος ήταν ο Αυστριακός Adolf Schmal με 295.3 χιλιόμετρα. Τα παραπάνω είναι από τα πρώτα μετάλλια που κατέκτησαν Έλληνες αθλητές, τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 119!

Masson_flameng
Οι Γάλλοι Léon Flameng και Paul Masson κυριάρχησαν στους Ολυμπιακούς του 1896 με 6 Ολυμπιακά Μετάλλια, 4 στην πρώτη θέση, 1 στη δεύτερη και 1 στην τρίτη.

 

Παρόλα αυτά, η γαλλική αποστολή κυριάρχησε στο άθλημα της ποδηλασίας εκείνη τη χρονιά, με έξι Ολυμπιακά μετάλλια και με τον Paul Masson να πετυχαίνει τρεις πρωτιές. Παρόμοια επιτυχία ξαναγνώρισε η Γαλλία με τον Robert Charpentier το 1936 και με τον Chris Hoy το 2008.

 

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Ανάκληση Scott Speedster 2022

Ανάκληση Scott Speedster 2022 H Scott ανακοινώνει ανάκληση μοντέλων Speedster Road και Gravel, μοντέλων 2022 ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest