Home | FITNESS | ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ | Κρυολόγημα & σκληρή προπόνηση
Φωτογραφία: sport.sky.it

Κρυολόγημα & σκληρή προπόνηση

Η σκληρή και επίπονη προπόνηση, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με το Sports Science Institute του αγγλικού πανεπιστημίου του Loughborough, ένα πολύ σκληρό κομμάτι προπόνησης στο ποδήλατο μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι 24 ώρες μετά.

Αυτό συμβαίνει διότι τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα, που έχουν σαν αποστολή την καταπολέμηση κάθε «εισβολέα» στο ανθρώπινο σώμα, προσωρινά αποδυναμώνονται, δίνοντας ευκαιρία σε μικρόβια και ιούς να προσβάλλουν τον οργανισμό. Η έρευνα καταλήγει στο ότι αυτό γίνεται πιο έντονο, όσο πιο έντονη, μεγάλη και συνεχόμενη σε διάρκεια είναι η προπόνηση και έτσι δεν είναι περίεργο ότι τα περισσότερα συμπτώματα με λοιμώξεις του αναπνευστικού καταγράφονται τις επόμενες μέρες μετά από έναν μεγάλο αγώνα αντοχής ή μια έντονη προπόνηση διαρκείας.

Το πιο συνηθισμένο για τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε αγωνίσματα αντοχής είναι η λοίμωξη του άνω αναπνευστικού, το κλασικό κρυολόγημα με πυρετό. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αρρωσταίνουμε από αυτό δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, και συνήθως τους χειμερινούς μήνες. Ακόμα δεν έχει εξηγηθεί πλήρως για ποιους λόγους ακριβώς είμαστε πιο επιρρεπείς σε αυτής της μορφής το κρυολόγημα τους χειμερινούς μήνες, αλλά πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι πιθανόν να οφείλεται στο ότι ο ιός που προκαλεί το κρυολόγημα, ο Rhinovirus, μπορεί να προσβάλει πιο εύκολα τη μύτη όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι η έλλειψη ικανοποιητικού εξαερισμού και ο συνωστισμός των ατόμων σε εσωτερικούς χώρους κάνει πολύ πιο εύκολη και την εξάπλωσή του.

winter-cycling-blizzard-1024x683

Πέρα από αυτά όμως, δεν είναι πάντα υπεύθυνα κάποια μικρόβια και ιοί για την εκδήλωση κρυολογήματος. Σε μια μελέτη που έγινε το 2007 από το Institute of Medicine and Sport του Monaco, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για το 30% των περιπτώσεων κρυολογήματος, υπεύθυνος δεν ήταν κάποιος ιός. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η φλεγμονή και ο ερεθισμός του αναπνευστικού μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρξει προσβολή από κάποιο μικρόβιο, αλλά εξαιτίας της εισπνοής του κρύου και πιθανόν, μαζί με ρύπους αέρα. Όταν είμαστε στο ποδήλατο για μεγάλη χρονική περίοδο και ένταση, ο αυξημένος, τόσο σε συχνότητα όσο και σε βάθος, ρυθμός της αναπνοής, πιθανόν να οδηγήσει σε συμπτώματα κρυολογήματος με ερεθισμένο ή πρησμένο λαιμό και ενοχλήσεις στο στήθος – και όλα αυτά χωρίς να είναι υπεύθυνος κάποιος ιός.

Κάπου εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε το «Πρόσεξε, θα κρυώσεις» της μαμάς. Τελικά φαίνεται ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο!

Δείτε επίσης

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση του αθλούμενου σε σχέση με το φύλο

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση σε σχέση με το φύλο Αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα εκείνο που κάνει ...

Θέλεις να δυναμώσεις στο ποδήλατο; Ανέβα σκαλοπάτια!

Το ανέβασμα σκαλοπατιών ενεργοποιεί τους ίδιους μυς με το ποδήλατο, δηλαδή τετρακέφαλους και γλουτιαίους. Αν αυτοί οι μυς είναι δυνατοί, κρίνουν και σε μεγάλο βαθμό την απόδοση, στο συγκεκριμένο άθλημα.

αργό τρέξιμο

Αργό τρέξιμο για ποδηλάτες και τριαθλητές!

Τα πλεονεκτήματα του “αργού” τρεξίματος Ο Στέφανος Φυγετάκης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Προπονητής, μας εξηγεί ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest