Home | ΑΓΟΡΑ | MTB | Κουμπωτά πετάλια: Να βάλω ή όχι;

Κουμπωτά πετάλια: Να βάλω ή όχι;

Ιδού το δίλημμα…

Τα κουμπωτά πετάλια αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στο χώρο της ποδηλασίας.

H ιστορία τους ξεκινάει από το 1895 και τον Charles Hanson και από το 1984 και μετά – όταν η Γαλλική εταιρεία LOOK Cycle εισήγαγε την τεχνολογία clipless από τις δέστρες των αγωνιστικών ski για Downhill – αποτελούν μονόδρομο στην αγωνιστική ποδηλασία. Ανεξάρτητα όμως από τα πλεονεκτήματα τους, εάν κάποιος που δεν ασχολείται με την αγωνιστική ποδηλασία – και ασχέτως με το τι υποστηρίζουν οι υπόλοιποι γύρω του – δεν μπορεί να αισθανθεί άνεση και ασφάλεια χρησιμοποιώντας τα, δεν υπάρχει λόγος να το κάνει. Εκτός αυτού, η επιλογή των κουμπωτών πεταλιών έχει να κάνει και με την κατηγορία ποδηλάτου στο οποίο θα βιδωθούν αυτά.

Στην αστική μετακίνηση, τα κουμπωτά πετάλια πιο πολύ θα δυσκολέψουν παρά θα διευκολύνουν τη ζωή του αναβάτη, καθώς τα συνεχόμενα σταμάτα-ξεκίνα στα φανάρια – στα οποία θα πρέπει κάθε φορά να ξεκουμπώνει και να ξανακουμπώνει το πόδι στο πετάλι – θα καταντήσουν κουραστικά και μονότονα.

Τα κουμπωτά πετάλια προορίζονται ιδανικά για χρήση σε ποδήλατα κατηγορίας Mtb και Road. Ανάλογα με την κατηγορία, διαφοροποιείται το σχήμα τους και η ευκολία στο κούμπωμα. Στα κουμπωτά πετάλια για χρήση Mtb, το κούμπωμα είναι πιο εύκολο. Στα μοντέλα Road, το κούμπωμα είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά η εφαρμογή του ποδιού σε αυτά είναι πολύ πιο σταθερή και σίγουρη.

Με την χρήση κουμπωτών πεταλιών:

+ Aισθάνεσαι ‘δεμένος’ με το ποδήλατο με αποτέλεσμα πιο ομαλό και αποδοτικό πεταλάρισμα.
+ Δεν ανησυχείς μήπως γλιστρήσουν τα πόδια σου από τα πετάλια.
+ Είναι ευκολότερο να σηκώσεις το ποδήλατο από το έδαφος για να υπερπηδήσεις τυχόν εμπόδια στο βουνό.
Eίναι δυσκολότερο να βγάλεις τα πόδια από τα πετάλια γρήγορα σε καταστάσεις πανικού.
Αυτός που τελικά θα επιλέξει τη χρήση κουμπωτών πεταλιών, πρέπει στην αρχή και στις πρώτες του βόλτες να είναι πολύ προσεκτικός μέχρι να συνηθίσει την αίσθηση και να μάθει να ξεκουμπώνει και να κουμπώνει τα πόδια στα πετάλια, εγκαίρως και ασυναίσθητα.

shimano-pd-r540-epdr540w2

 

SHIMANO PD-R540-LA SPD-SL
H οικονομικότερη πρόταση της Shimano έχει σχεδιαστεί για να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει γρήγορα και εύκολα. Τα ρουλεμάν δεν απαιτούν συχνή συντήρηση, προσφέροντας απροβλημάτιστη λειτουργία και η αρκετά φαρδιά επιφάνεια επαφής στηρίζει και σταθεροποιεί το πόδι για αποδοτικότερο πεταλάρισμα.
Τιμή: 32€
www.tsirikosbikes.gr

85565_00_d

SHIMANO 105 PD-5800C SPD-SL
Tα πετάλια 105 διαθέτουν σώμα από ειδικό υλικό carbon-composite, με πολύ φαρδιά επιφάνεια επαφής στοχεύοντας στη μέγιστη σταθερότητα και απόδοση. Τα ρουλεμάν είναι τοποθετημένα με μεγάλη απόσταση αναμεταξύ τους για να διαχειρίζονται καλύτερα τα φορτία. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της δυσκολίας με την οποία γίνεται το κούμπωμα και το ξεκούμπωμα.
Τιμή: 73€
www.tsirikosbikes.gr

shimano-pd-m540-spd-mtb-pedal-silver

SHIMANO SPD PD-M540
Ένα σετ πεταλιών για χρήση Mtb, που απευθύνεται σε ενθουσιώδεις ποδηλάτες και σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή. Τα πετάλια έκτος του χαμηλού κόστους διακρίνονται για την ευκολία στη λειτουργία τους και την απαράμιλλη αξιοπιστία της ιαπωνικής εταιρείας.
Τιμή:42€
www.tsirikosbikes.gr

54878

SHIMANO XTR SPD PD-M980
Tα πανάλαφρα πετάλια από την κορυφαία σειρά XTR της Shimano διαθέτουν αυξημένη επιφάνεια επαφής για τη μέγιστη σταθερότητα και απόδοση. Το σώμα του πεταλιού έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μην κρατάει λάσπη σε βρεγμένες συνθήκες οδήγησης, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης της δυσκολίας με την οποία γίνεται το κούμπωμα και το ξεκούμπωμα.
Tιμή: 99€
www.tsirikosbikes.gr

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest