Home | Αρχική | Η σωστή συχνότητα στο πεταλάρισμα

Η σωστή συχνότητα στο πεταλάρισμα

Πριν πολλά χρόνια όταν ξεκίνησα το τρίαθλο, σε μία εποχή που οι τριαθλητές ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, το άθλημα δεν είχε καμία σχέση με τη σύνθετη μορφή που έχει σήμερα. Πολλά έχουν αλλάξει πλέον και πολύ περισσότερο η τεχνική στην ποδηλασία και η συχνότητα στο πεταλάρισμα.

Τότε, αν είχες τα κατάλληλα παπούτσια ποδηλασίας, ένιωθες ότι είχες ένα υπερόπλο στη ζώνη σου. Τότε οι καλουπιέδες ήταν της μόδας και αντί για bike stand χρησιμοποιούσαμε καρέκλες που χρησίμευαν και για να κάθεσαι, να σκουπίζεσαι και να βάζεις τις κάλτσες του. Τότε έδενες τα παπούτσια τρεξίματος με κορδόνια και οι αθλητές είχαν δίπλα στην καρέκλα τους και μία λεκάνη με νερό για να ξεπλένουν τα πόδια τους!

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, με τους καλύτερους αθλητές να προσπαθούν να εξοικονομήσουν δέκατα του δευτερολέπτου από τις αλλαγές. Τα ποδήλατα τότε είχαν 10 ή 12 ταχύτητες, ενώ σήμερα το «κανονικό» είναι 22. Τότε, οι ποδηλάτες δρόμου έλεγαν ότι οι τριαθλητές πεταλάρουν πολύ αργά χρησιμοποιώντας πολύ μεγάλο γρανάζι, σήμερα λένε απλώς ότι πεταλάρουν αργά…

Φαίνεται να έχουν δίκιο, έχουν όμως;
Σε όλα τα επίπεδα αθλητών – από τους elite μέχρι τους απλούς ερασιτέχνες – μπορείς να δεις γενικά μία σωστή τεχνική, όμως αν κοιτάξεις πιο πίσω στο group θα δεις πολλές περιπτώσεις τριαθλητών, οι οποίοι πεταλάρουν με πολύ βαριά πατήματα (μεγάλο γρανάζι). Θα περιμένατε αυτό το πρόβλημα να αφορά μόνο αρχάριους αθλητές, όμως ακόμη και μερικοί από τους πιο έμπειρους εξακολουθούν να πεταλάρουν πολύ αργά.

Ποιο είναι το πρόβλημα όταν χρησιμοποιείς μεγαλύτερο γρανάζι με μικρότερη συχνότητα;
Πρώτα από όλα δεν είναι αποδοτικό· η συχνότητα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στις 80-100 στροφές το λεπτό. Συχνότητα κάτω από 80 στροφές, όχι μόνο υπονομεύει τη δύναμη φορτώνοντας άδικα τους μύες των ποδιών, αλλά επίσης πιέζει περισσότερο την περιοχή χαμηλά στην πλάτη. Εφαρμόζοντας τη σωστή συχνότητα, θα έχει ως αποτέλεσμα γρηγορότερους χρόνους ποδηλασίας και επίσης, θα βοηθήσει να διατηρήσετε τους μύες σας σχετικά φρέσκους ή τουλάχιστον όσο πιο φρέσκους γίνεται, κάτι που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε πιο άνετα το ρυθμό σας, με λιγότερες πιθανότητες να «σκάσετε» από το αν χρησιμοποιούσατε ένα μεγαλύτερο και πολύ βαρύτερο γρανάζι.

Πολλοί από τους κορυφαίους αθλητές σχετίζουν άμεσα τη συχνότητα των περιστροφών των πεταλιών που έχουν στο ποδήλατο με τη συχνότητα των διασκελισμών στο τρέξιμο. Γενικά, χρησιμοποιώντας μια γρήγορη συχνότητα στο ποδήλατο, βοηθάει και σε ένα γρήγορο ξεκίνημα και στο τρέξιμο, ενώ αντιθέτως, αν η συχνότητα στο ποδήλατο πέφτει πολύ, τότε αργείς περισσότερο να βρεις τον σωστό ρυθμό και στο τρέξιμο.

Ποια είναι η σωστή συχνότητα για εσάς;
Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί γιατί έχει σχέση με ατομικούς παράγοντες, όπως είναι ο τύπος των μυϊκών ινών και το στήσιμο του ποδηλάτου. Μερικοί αθλητές προτιμούν κοντά στις 80 στρ./λεπτό, ενώ άλλοι πεταλάρουν κοντά στις 100 στρ./λεπτό. Η καλύτερη απάντηση είναι να προσέχετε τη συχνότητά σας και να πειραματίζεστε με αυτήν στην προπόνηση για να μπορέσετε να προσδιορίσετε τη δική σας ιδανική συχνότητα. Αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε ένα computer καταγραφής της συχνότητας (cadence) στο ποδήλατό σας, διαφορετικά απλά μετράτε τις περιστροφές σας στο λεπτό. Μετά από λίγο θα μπορέσετε να αναπτύξετε μια αίσθηση του ρυθμού και θα μπορείτε να καταλαβαίνετε σε πια επίπεδα βρίσκεται κάθε φορά η συχνότητά σας.

Η προς τα εμπρός θέση συνδυασμένη με τη χρήση μπαρών, αν μπορούμε να πούμε, απομονώνει τους μύες της μέσης και του πίσω μέρους των ποδιών, το οποίο δυστυχώς έχει σαν αποτέλεσμα να εφαρμόζεται λιγότερη διαθέσιμη δύναμη στα πετάλια. Αντιθέτως όμως, η θέση αυτή δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες περιστροφές.

Αυτός είναι ένας παλιός κανόνας που εφαρμόζεται από τους ποδηλάτες, ότι όσο πιο πίσω είναι η σέλα, τόσο περισσότερη δύναμη μπορεί να εφαρμοστεί στα πετάλια – ενώ όσο πιο μπροστά είναι η σέλα, τόσο πιο πολλές στροφές/λεπτό μπορούν να γίνουν. Όμως η προς τα εμπρός θέση επιτρέπει στον ποδηλάτη να πεταλάρει γρηγορότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η δημοφιλής στάση προς τα εμπρός που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι τριαθλητές ή όχι χρονομετρίστες στην ποδηλασία, έχει ακριβώς οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου μπορούμε να υποστηρίζουμε τη χρησιμοποίηση μιας συχνότητας μεταξύ 90-100στρ./λεπτό για τους περισσότερους αθλητές και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη υψηλότερα.

Δεν πειστήκατε ακόμη; Νομίζετε ότι μπορεί να είστε μία εξαίρεση στον κανόνα;
Προτείνω να πειραματιστείτε για ένα διάστημα χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη συχνότητα, κάνοντας ενσυνείδητες προσπάθειες να μην πέφτουν οι περιστροφές σας χαμηλότερα από τις 90στρ./λεπτό. Μετά από αυτή την περίοδο επανεκπαίδευσης των μυών σας, αν ακόμη δεν έχετε πειστεί, ρίξτε μια ματιά στους επαγγελματικούς αγώνες ποδηλασίας και τριάθλου με drafting.

Όλοι οι κορυφαίοι αθλητές γυρίζουν τα πετάλια γρήγορα. Ακόμη και οι αθλητές της απόστασης ironman διατηρούν μια λογική συχνότητα, παρότι έχουν στο μυαλό τους ότι όσο πιο πολύ κρατάει ένας αγώνας τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη για μεγάλη συχνότητα.

Για παράδειγμα, η ιδανική συχνότητα που απαιτείται για έναν αγώνα sprint πάντα θα είναι γρηγορότερη από την ιδανική συχνότητα για τον ίδιο τον αθλητή για έναν αγώνα ironman.

Η επιλογή είναι δική σας!

Δείτε επίσης

Mahle XS System: Απλούστερο δεν γίνεται

Ένα νέο σύστημα ηλεκτρικής υποβοήθησης από την Mahle Η Mahle είναι γνωστή για τα συστήματα ...

Bespoked

Bespoked: Η μεγαλύτερη έκθεση χειροποίητων ποδηλάτων στην Ευρώπη!

Επίσκεψη στο Bespoked 2024 Για δεύτερη φορά, η μεγαλύτερη έκθεση χειροποίητων ποδηλάτων στην Ευρώπη, το ...

Είναι αυτή η «απόλυτη» κλειδαριά ποδηλάτου;

Δακτυλικό αποτύπωμα αντί για κλειδί Το ότι η Abus κατασκευάζει κορυφαίες κλειδαριές, το ξέραμε. Όμως ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest