Home | Αρχική | Velo-city 2017 – Το Πρόγραμμα 

Velo-city 2017 – Το Πρόγραμμα 

Τέσσερις ημέρες γεμάτες ποδήλατο

Το Πρόγραμμα του Velo-city 2017 είναι τόσο πυκνό και ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέρον που η επιλογή των ομιλιών γι’ αυτόν που πρόκειται να το παρακολουθήσει είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση

 

Από την Έφη Τριανταφυλλίδου

 

Η παγκόσμια συνάντηση κορυφής για το Ποδήλατο, το Velo-city 2017, θα γίνει στην Ολλανδία, και συγκεκριμένα στις πόλεις  Άρνεμ – Νάιμεχεν.

Θα φιλοξενηθεί σε δύο κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, στο Συναυλιακό και Συνεδριακό Κέντρο «De Vereeniging» και στο Δημοτικό Θέατρο «Stadsschouwburg», στην καρδιά της πόλης Νάιμεχεν και στην περίφημη Πλατεία του Αυτοκράτορα Καρόλου, «Keizer Karel plein», που πήρε το όνομά της από τον Καρλομάγνο (742-814).

Το κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου, που δίνει και τον τίτλο στο Velo-city 2017, είναι «The Freedom of Cycling», Κινούμαι ελεύθερα με το Ποδήλατο και περικλείει περιβάλλοντα που σχετίζονται με τον άνθρωπο, από το προσωπικό ως το εργασιακό μας περιβάλλον, αλλά και τον ευρύτερο χώρο που κινούμαστε στη διάρκεια της αναψυχής και της ψυχαγωγίας μας.

Κινούμαι ελεύθερα με το ποδήλατο
Η ελευθερία είναι η πιο σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Είναι το δικαίωμα που όλοι μπορούμε και πρέπει να απολαμβάνουμε. Η ελευθερία είναι η πιο σπουδαία κατάκτηση του ανθρώπου. Και με τον τίτλο Κινούμαι ελεύθερα με το Ποδήλατο, το φετινό VeloCity δηλώνει απερίφραστα την υψηλή προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ασφάλεια των μεταφορών και μαζί με αυτήν, φυσικά, στη σπουδαιότητα ασφαλών υποδομών που θα εγγυώνται την απόλυτη ελευθερία της μετακίνησης. 

 

Photo: Studio Baaf

 

Η δυνατότητα να χρησιμοποιεί κανείς το ποδήλατο ελεύθερα και να κινείται με ασφάλεια, συνδέεται άρρηκτα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, χρώματος, γένους ή σεξουαλικής προτίμησης και εκφράζει την ανοχή μας προς τα δικαιώματα των άλλων γύρω μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο του 2017, συνδέεται και με την Παγκόσμια Συμμαχία για το Ποδήλατο, World Cycling Alliance , γεγονός που επιτείνει  τη σπουδαιότητα της φετινής διοργάνωσης, αφού δεν πρόκειται μόνο να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν αποκλειστικά την προώθηση του ποδηλάτου σαν μέσο μεταφοράς, αλλά θα συμπεριλάβει και θέματα τεχνογνωσίας, εφαρμοσμένης στρατηγικής  και συνεργασίας μεταξύ φορέων και ιδρυμάτων που ενδιαφέρονται ευρύτερα  για το ποδήλατο, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η διακυβερνητική οργάνωση για τις διεθνείς μεταφορές, OECD/International Transport Forum, η Παγκόσμια Τράπεζα, ανάμεσα σε άλλους.

Ομιλητές και αντιπρόσωποι φορέων από όλο τον κόσμο θα μεταφέρουν και θα συζητήσουν καινοτόμες ιδέες, θα παρουσιάσουν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και θα συμμετέχουν σε εκδρομές και workshops.

 

Photo: Studio Baaf

Το Ποδήλατο θα είναι το επίκεντρο αυτού του 4ήμερου συνεδρίου και στον πυρήνα του θα είναι ο άνθρωπος. Οι διαφορετικοί ρόλοι και οι ανάγκες του ανθρώπου, η ασφάλεια των υποδομών, η σημασία της συνδυαστικής μετακίνησης, και πόσο αυτοί οι παράγοντες μας οδηγούν στην ανάγκη μιας στρατηγικής για τον αστικό σχεδιασμό, πώς το ποδήλατο θα ενταχθεί μέσα σε αυτόν, ώστε να επιτύχουμε βιώσιμες πόλεις και χώρες με ανθηρή οικονομία. Γιατί το ποδήλατο μόνο οικονομικά οφέλη μπορεί να αποδώσει, και αυτός ο τομέας της οικονομίας που σχετίζεται με το ποδήλατο, bikenomics, είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο στα χέρια των ιθυνόντων, αλλά και των πολιτών προς επίτευξη καλύτερης υγείας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, ο ρόλος των κυβερνήσεων στην ανάπτυξη και προώθηση του ποδηλάτου, θα αναζητηθεί και θα αναλυθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Σε πέντε κατηγορίες διαλέξεων και συζητήσεων, λοιπόν, είναι χωρισμένο το φετινό συνέδριο, στοχεύοντας στη σωστή διακυβέρνηση (1) που θα εξασφαλίσει σωστές υποδομές (2) και βιώσιμο αστικό σχεδιασμό (3), μια οικονομία φιλική προς το ποδήλατο (4) και τις ανάγκες/δεξιότητες του ανθρώπου (5). Εκτός από τις διαλέξεις, τις ανοιχτές συζητήσεις και τα workshops (για παράδειγμα workshop από την εταιρεία σχεδιασμού υποδομών για δημόσιους χώρους CROW ), οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκδρομές με ξεναγήσεις στους ποδηλατόδρομους εντός και εκτός πόλεων και τεχνικές επισκέψεις ανάλογα με το συγκεκριμένο ενδιαφέρον τους (για παράδειγμα με τον οργανισμό Ασφάλειας Μεταφορών της Ολλανδίας). 

Το Velo-city 2017 είναι το μεγάλο γεγονός για το ποδήλατο σε ολόκληρο τον πλανήτη, μια ευκαιρία δικτύωσης και συνεργασίας φορέων που αγαπούν και ασχολούνται με το ποδήλατο και τον ποδηλάτη, από τεχνικούς ως πολιτικούς, αστικούς σχεδιαστές ως ακτιβιστές, από αντιπροσώπους της ποδηλατικής βιομηχανίας ως ερευνητές και promoters, και σε ένα έδαφος που πιο φιλικό δεν υπάρχει για το ποδήλατο και τον χρήστη του, από αυτό της Ολλανδίας.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του Velo-city 2017

Δείτε επίσης

Polar Vantage V

Το Polar Vantage V είναι το απόλυτο καρδιοσυχνόμετρο πολυαθλημάτων της Polar

Giant

Giant 2020: Μια ολοκληρωμένη γκάμα ποδηλάτων για όλα τα στυλ

Giant 2020: Δείτε τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα του “γίγαντα” και αποκτήστε τα τώρα! Η Giant ...

Η επίσημη παρουσίαση της Deceuninck – Quick-Step για το 2020

Ο “Loulou”, ο Remco και τα άλλα… παιδιά της Deceuninck – Quick-Step Ταξιδεύουμε στο Calpe ...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest