Όλοι έχουμε ακούσει για αυτό το πράσινο φύκι, για κάποιους θαυματουργό, κατ’ άλλους αδιάφορο.
Κι όμως, εδώ και μια πενταετία, μια ελληνική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας έδειξε ότι τελικά η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει την αθλητική απόδοση, και πιο ειδικά τα αγωνίσματα αντοχής.
Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως…Τι είναι η σπιρουλίνα;
Η σπιρουλίνα είναι γένος βρώσιμων φωτοσυνθετικών κυανοβακτηρίων και πήρε το όνομά της από τη μορφολογία των αποικιών σε σπειροειδή νημάτια. Καλλιεργείται ευρέως στην Αυστραλία, την Αφρική και στις… Σέρρες!
Σύσταση
Είναι πυκνή πηγή αμινοξέων, απαραίτητων λιπαρών οξέων (παλμιτικό, λινολενικό κα), ασκορβικό, τοκοφερόλες και σελήνιο. Παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον ως πηγή φαινολικών ενώσεων, τοκοφερόλες, καροτένια και φυκοκυανίνες.
Ενδεικτικά αναφέρεται η διαθρεπτική ανάλυση ξηρής σπιρουλίνας ανά 100g:
Ενδεικτικά αναφέρεται η διαθρεπτική ανάλυση ξηρής σπιρουλίνας ανά 100g:
Μακροσυστατικά: 15.2% CHO, 63.3% Pr, 7.1% FAT, εκ των οποίων 43.6% παλμιτικό, 17.2% λινολενικό
Μικροσυστατικά: 101 mg βιταμίνη C , 15 mg βιταμίνη E, 0.13 mg Σελήνιο
Πώς χρησιμοποιείται;
Εκχύλισμα σπιρουλίνας είναι ευρέως διαδεδομένο ως συμπλήρωμα διατροφής μεταξύ αθλητών, και ο λόγος απλός: περιέχει αμινοξέα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, ενώ είναι ένα φυσικό μίγμα με αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα.
Παρόλα αυτά, υπάρχει κενό στη βιβλιογραφία ως προς την επίδραση στην αθλητική απόδοση.
Στη μελέτη των ερευνητών της Καλαφάτη και συνεργατών, νεαροί ερασιτέχνες δρομείς πήραν 6g συμπληρώματος σπιρουλίνας για 4 εβδομάδες και υποβλήθηκαν σε τεστ, αρχικά παρατεταμένης άσκησης και έπειτα, υψηλής έντασης μέχρι εξαντλήσεως.
Μαντέψτε τα αποτελέσματα: Η χορήγηση σπιρουλίνας παρέτεινε την ικανότητα άσκησης και μάλιστα οι συγγραφείς το απέδωσαν στην υψηλότερη καύση λίπους κατά την άσκηση και εξοικονόμηση γλυκογόνου που παρατηρήθηκε.
Επιπλέον, βρέθηκαν κάποιοι δείκτες οξειδωτικού στρες αρκετά βελτιωμένοι.
Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την μελέτη εδώ
Kalafati et al.: Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supimagesplementation in humans.
Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51.
Περισσότερες πληροφορίες για τη σπιρουλίνα εδώ:
· EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM):
Scientific Opinion on Mineral Oil Hydrocarbons in Food
EFSA Journal 2012;10(6):2704
http://www.efsa.europa.eu/en/search/doc/2704.pdf
· FAO Aquatic Biofuels Working Group:
Algae-based biofuels: applications and co-products
FAO Aquatic Biofuels Working Group
July 2010 http://www.fao.org/docrep/012/i1704e/i1704e.pdf
· FAO : Spirulina under the microscope
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/y5118e/y5118e09c.pdf
· Deng and Te-Jin Chow: Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina Ruitang, Cardiovasc Ther. 2010 August
· Nuhu et al. : Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology Volume 2013
· Karkos et al. : Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2011
· Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets
· Lu et al: Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress, Eur J Appl Physiol. 2006;98(2): 220–6.
· Torres-Duran et al.: Effect of Spirulina maxima on Postprandial Lipemia in Young Runners: A Preliminary Report, J Med Food 15 (8) 2012