Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | ROAD | Shimano Ultegra Di2 R8050: Σταθερή αξία!
Shimano Ultegra Di2 R8050

Shimano Ultegra Di2 R8050: Σταθερή αξία!

Shimano Ultegra Di2 R8050: Στα καλύτερά της!

Δοκιμάζουμε την 3η γενιά της ηλεκτρονικής σειράς Ultegra Di2, την Shimano Ultegra Di2 R8050 που είναι πιο ελκυστική και ποθητή από ποτέ!

Οχτώ χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης σειράς Di2 (Dura Ace 7970) από την Shimano, οι ηλεκτρονικές αλλαγές ταχυτήτων έχουν πλέον καθιερωθεί τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο αγώνων όσο και στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού με όλες τις ανταγωνιστικές εταιρείες να έχουν ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε ο ιαπωνικός κολοσσός.

Η υπεροχή των ηλεκτρονικών αλλαγών ταχυτήτων οφείλεται στην ακριβέστερη λειτουργία των σασμάν που υπερτερούν και σε αξιοπιστία έναντι των μηχανικών, αφού δεν απαιτούν συντήρηση και διατηρούν την απροβλημάτιστη λειτουργία τους ανεξάρτητα από τη χρήση και τις καιρικές συνθήκες, με μοναδικό μειονέκτημα το κόστος. Με τη δημιουργία της πρώτης Ultegra Di2 6770 το 2011, η Shimano θέλησε να κάνει πιο προσιτή την τεχνολογία των ηλεκτρονικών αλλαγών ώστε να μπορούν να επωφεληθούν της υπεροχής περισσότεροι καταναλωτές.

Όμως ούτε η πρώτη, ούτε και δεύτερη γενιά της Ultegra Di2 – η 6870 που λανσαρίστηκε το 2014 – δεν πρόσφερε στον αναβάτη απόδοση όμοια με αυτή της κορυφαίας σειράς Dura Ace Di2. Μέχρι που έκανε την εμφάνισή της η νέα σειρά Shimano Ultegra Di2 R8050. Για πρώτη φορά, η ηλεκτρονική έκδοση της Ultegra «μιμείται» ακριβώς λειτουργικά και σχεδιαστικά την κορυφαία Dura Ace Di2 R9150, γεγονός που μεταφράζεται απλά στην καλύτερη εργονομία και λειτουργική ακρίβεια της αγοράς αυτή τη στιγμή!

Νέα τεχνολογία SHADOW RD

Αισθητικά, τις εντυπώσεις κερδίζει το οπίσθιο σασμάν RD-R8050. Η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία SHADOW RD προερχόμενη από τη ηλεκτρονική σειρά XTR M9050 Di2, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας πιο «compact» κατασκευής, με μικρότερο σε διαστάσεις μηχανισμό και χαμηλότερο προφίλ που βελτιώνει περαιτέρω τη λειτουργία. Οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται αβίαστα με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, ενώ το σώμα του σασμάν δεν εξέχει ώστε να προστατεύεται σε περίπτωση ανεπιθύμητης πτώσης. Εκτός αυτού, ο μακρύτερος σε μήκος «κόκορας» επιτρέπει τη χρήση της νέας «ανηφορίστικης» κασέτας με πάτημα 11-30t.

Μικρότερο σε διαστάσεις είναι και το εμπρόσθιο σασμάν FD-R8050, με χαμηλότερο βάρος και εξαιρετική λειτουργία. Ταχύτατο και ακριβέστατο, κάνει αυτόματο «trim» σε κάθε αλλαγή από μικρό σε μεγάλο δίσκο και αντίστροφα, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να βγει η αλυσίδα ακόμα και σε «on power» καταστάσεις. Μαζί με τη σχεδιαστική φιλοσοφία SHADOW RD, η νέα Ultegra R8050 Di2 υιοθέτησε από την Dura Ace R9150 Di2 και τις συγχρονισμένες αλλαγές των ταχυτήτων.

Μέσα από την εφαρμογή E-Tube της Shimano μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο λειτουργίας των σασμάν, το πόσο γρήγορα να γίνονται οι αλλαγές και να προγραμματίσεις τη λειτουργία των κουμπιών στις λεβιεδομανέτες ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Επίσης, με την εφαρμογή μπορείς να κανείς Firmware update σε κάθε εξάρτημα και να ενημερώνεσαι για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (προ απαιτείται η χρήση της καινούργιας μπαταρίας BT-DN110).

Κορυφαία εργονομία

Το αποκορύφωμα της νέας Ultegra Di2 εστιάζεται στις καινούργιες λεβιεδομανέτες ST-R8050. Το σώμα τους έχει μικρύνει σε πάχος και μαζί με τη νέα σχεδίαση των hoods παρέχουν στο αναβάτη κορυφαία εργονομία, στα πρότυπα της Dura Ace Di2 R9150. Εξαιρετικά βελτιωμένη είναι και η λειτουργία των κουμπιών για τις αλλαγές των ταχυτήτων. Το πάτημά τους είναι πιο άμεσο, με πολύ πιο θετικό «κλικ», προσφέροντας στον αναβάτη καλύτερη αίσθηση συγκριτικά με τη λειτουργία της προγενέστερης σειράς.

Εκτός αυτού, για πρώτη φορά συναντάμε κρυφά κουμπάκια στο εσωτερικό των «hoods» με τα οποία μπορείς να χειρίζεσαι το συμβατό GPS χωρίς να παίρνεις στιγμή τα χέρια σου από το τιμόνι! Η ηλεκτρονική σειρά Shimano Ultegra Di2 R8050 συμπληρώνεται με φρένα, δισκοβραχίονα, κασέτα και αλυσίδα από τη μηχανική σειρά R8000.

Συμπέρασμα

Συμπέρασμα

Στην 3η της γενιά η ηλεκτρονική σειρά Ultegra παρέχει για πρώτη φορά απόδοση όμοια με αυτή της κορυφαίας Dura Ace Di2 R9150. Η ομοιότητα ανέρχεται σε τέτοιο βαθμό που σε συνδυασμό με το πολύ πιο χαμηλό κόστος αγοράς καθιστά τη νέα Ultegra Di2 R8050 την πρώτη και καλύτερη επιλογή της αγοράς!

Αντιπρόσωπος: Eurotrade Ltd.
τηλ.: 210 6004145

Δείτε επίσης

kosmoride

Μαύρη Παρασκευή… «άσπρη μέρα» για e-Bike!

«Μαύρη Παρασκευή, Άσπρη Μέρα!» στην Kosmoride, με όφελος έως και 3.500€! Η Kosmoride, η κορυφαία ...

Ελαστικά ποδηλάτου: Τι πρέπει να κάνετε τους χειμερινούς μήνες!

Χρήσιμες συμβουλές, από τους μηχανικούς της Pirelli, προκειμένου να διατηρήσετε τα ελαστικά ποδηλάτου σας σε ...

3T Racemax Boost Italia

3T Racemax Boost Italia: 100% made in Italy

3T gravel bike Άλλο ένα 100% made in Italy μοντέλο από την 3Τ, αυτή τη ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest