Home | Αρχική | Dario Pegoretti: Ο «δάσκαλος» δεν είναι πια κοντά μας
Dario Pegoretti
Dario Pegoretti

Dario Pegoretti: Ο «δάσκαλος» δεν είναι πια κοντά μας

Dario Pegoretti: Fatto con le mani!

Ένας από τους εμβληματικούς κατασκευαστές πλαισίων της Ιταλίας, ο Dario Pegoretti, πέθανε στις 23 Αυγούστου 2018, στα 62 του χρόνια.

Ο Pegoretti γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1956.  Άρχισε να κατασκευάζει πλαίσια στο Caldonazzo, λίγο έξω από το Trento, στους Δολομίτες, πρίν μεταφερθεί, εδώ και μερικά χρόνια, στη Verona.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές πλαισίων από ατσάλι και αλουμίνιο και καινοτόμος στον τομέα των κολλήσεων. Χάρη στην τόσο προσωπική προσέγγιση στην κατασκευή πλαισίων, θεωρείται από τους γνώστες ένας αληθινός δάσκαλος για τους νεότερους κατασκευαστές πλαισίων.

Ανάμεσα στους “πελάτες” τους ήταν θρύλοι της ποδηλασίας όπως οι Miguel Indurain, Marco Pantani, Claudio Chiappucci και Mario Cipollini. Ενώ αρκετά ακόμα από τα μεγάλα ονόματα της ποδηλασίας χρησιμοποιούσαν ποδήλατά του, με τα λογότυπα όμως των χορηγών τους.

Ξεκίνησε να κατασκευάζει πλαίσια για άλλους, τα οποία στη συνέχεια μεγάλοι κατασκευαστές τα διακοσμούσαν με τα λογότυπά τους για τους κορυφαίους τους αθλητές, ώσπου ο Giorgio Andretta τον έπεισε να ξεκινήσει να φτιάχνει πλαίσια με το δικό του όνομα.

 

To υπέροχο Responsorium, ιδανικό για αποστάσεις…

 

Ανάμεσα στα πιο γνωστά μοντέλα του είναι τα Responsorium, Day is Gone, Big Leg Emma, Luigino, Love #3 και 8:30 AM. Ανάμεσα στους διάσημους που χρησιμοποιούν τα ποδήλατά του είναι ο Floyd Landis, που έχει ένα Love#3 αλλά και ο Robin Williams που έχει μόνο τα χρησιμοποιούσε για κείνον αλλά του άρεσε να τα κάνει και δώρα στους φίλους του!

 

Dario Pegoretti
Ο Dario Pegoretti στο εργαστήριο ή καλύτερα, στο ατελιέ του

 

Ένα καλλιτέχνης που κατασκεύαζε πλαίσια ποδηλάτων
Ο Pegoretti ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, δημιουργικός και πρωτότυπος και συχνά τα μοντέλα του ήταν επηρεασμένα από τη βαθιά αγάπη του για τη μουσική. Συχνά μάλιστα οι ονομασίες που χρησιμοποιούσε ήταν αναφορές σε στίχους, τραγούδια αλλά και θεατρικά.

Εκτός από κατασκευαστής πλαισίων, ο Pegoretti ήταν επίσης ένας εξαιρετικός δάσκαλος και κάθε τόσο έκανε σεμινάρια για την κατασκευή πλαισίων σε διάφορες σχολές βιομηχανικού σχεδιασμού.

 

Πάντα στο χέρι…

 

Fatto con la mani!
Το μότο του ήταν το “fatto con le mani” (φτιαγμένο με το χέρι) και όλη του η ζωή είχε να κάνει με αυτό το σλόγκαν. Πραγματικά τα έκανε όλα με το χέρι και όλες του οι δημιουργίες συνδύαζαν διαφορετικές μορφές τέχνης και τεχνικές. Η προσήλωσή του αυτή στο χειροποίητο έδινε στα ποδήλατά του μια αίσθηση ποιότητας και μοναδικότητας που λίγοι κατασκευαστές πλαισίων έχουν καταφέρει να πετύχουν.

Το 2017 ο Pegoretti αντιμετώπισε το πρώτο σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς διαγνώστηκε με λέμφωμα από το οποίο όμως κατάφερε να θεραπευτεί. Στις 23 Αυγούστου του 2018, περίπου στις 19:00 το απόγευμα, ο Dario Pegoretti πέθανε στη Βερόνα, από ανακοπή αφήνοντας ένα τεράστιο κενό πίσω του.

Όσοι τυχεροί έχετε ένα από τα μοναδικά του πλαίσια, αφήστε το κληρονομιά στα παιδιά σας για να καταλάβουν πώς φτιάχνονταν κάποτε τα ποδήλατα… 

 

Tornemo Indrio from The Bicycle Academy on Vimeo.

Δείτε επίσης

Ο Egan Bernal εκτός Γύρου Γαλλίας στο 17ο ετάπ

Εγκαταλείπει τις ελπίδες της για διάκριση η Team INEOS Grenadiers Ο 23χρονος αναβάτης της INEOS ...

Bike Citizens: «Play and Bike to Work»

Οι Bike Citizens (ή η ποδηλατική πλατφόρμα Bike Citizens) εγκαινιάζουν μια νέα ψηφιακή εκστρατεία με τίτλο "Play and Bike to Work". Ημερομηνία εκκίνησης: 31 Αυγούστου 2020

Το ΚΠIΣΝ γιορτάζει για τέταρτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου 2020

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, με δράσεις που υλοποιούνται από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest