Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | Αξεσουάρ | Shimano S-Phyre RC9: Κορυφαία σε όλα!
shimano rc9

Shimano S-Phyre RC9: Κορυφαία σε όλα!

Η Shimano… ξεπέρασε τον εαυτό της!

Δοκιμάζουμε το τελευταίο δημιούργημα της Shimano, S-Phyre RC9, το «απόλυτο» παπούτσι δρόμου για αγωνιστική χρήση.

Φωτό: Πέτρος Γκότσης

Τα κορυφαία παπούτσια δρόμου RC9 αποτελούν το αποκορύφωμα ενός νέου concept της Shimano, εν ονόματι S-Phyre, που σαν στόχο έχει τη δημιουργία αγωνιστικών προϊόντων υπόδησης (και ένδυσης) τα οποία θα μεγιστοποιούν τη μεταφορά της δύναμης του αναβάτη, προσφέροντας καλύτερη απόδοση και καθιστώντας πιο αποτελεσματική τη σύνδεση των σημείων μεταξύ του ποδηλάτου, των παπουτσιών, της κίνησης του αναβάτη και των μυών του.
Η επιλογή ποδηλατικών παπουτσιών δρόμου είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς σχετίζεται άμεσα με την άνεση και την απόδοση του αναβάτη. Δοκιμασμένα διεξοδικά από επαγγελματίες αναβάτες του World Tour στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο, τα παπούτσια S-Phyre RC9 έχουν σχεδιαστεί, ως την παραμικρή λεπτομέρεια, στοχεύοντας στη μέγιστη αποδοτικότητα, άνεση και αξιοπιστία.

Σχεδίαση 

H πιο εμφανής αλλαγή στα RC9, συγκριτικά με τα R321 και τα προγενέστερα μοντέλα της Shimano, είναι η χρήση μικρό-ρυθμιστών ΒΟΑ. Για πρώτη φορά, δύο ανεξάρτητοι μηχανισμοί BOA IP1 φροντίζουν για το σφίξιμο και τη σταθερή και άνετη εφαρμογή, ενώ επιτρέπουν γρήγορες και ακριβείς μικρό-ρυθμίσεις «on the fly».
Τα Shimano S-Phyre RC9 διαθέτουν μονοκόμματο εξωτερικό περίβλημα, κατασκευασμένο από μαλακό, ανθεκτικό και εξαιρετικής διαπνοής, συνθετικό δέρμα Teijin Avail microfiber, το οποίο παρέχει τρομερή εφαρμογή στο πόδι, σαν να είναι «γάντι». Επίσης, διαθέτει διάτρητες οπές αερισμού για την κατάλληλη διαπνοή σε οδήγηση με υψηλές θερμοκρασίες, ενώ για την υγιεινή των ποδιών, μετά από πολλές ώρες πάνω τη σέλα, φροντίζει η εφαρμοζόμενη τεχνολογία Silvadur Intelligent Freshness, στο εσωτερικό των RC9.

shimano s-phyre rc9

Στη περιοχή της φτέρνας, μια ειδική εξωτερική προσθήκη (external heel cup) ενισχύει την ακαμψία, η οποία συνδυαστικά με την υπέρ-άκαμπτη carbon σόλα (με δείκτη ακαμψίας 12) μεγιστοποιεί τη μεταφορά της παραγόμενης δύναμης του αναβάτη και διατηρεί το βάρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στο μέγεθος της δοκιμής μας (44), το βάρος ανέρχεται στα 267γρ., για το κάθε παπούτσι (ζυγισμένα από εμάς).

Οδηγώντας…

Έχοντας δοκιμάσει τα παπούτσια R321 της Shimano – το μέχρι πρότινος κορυφαίο αγωνιστικό μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας – με πολύ θετικές εντυπώσεις, περίμενα πώς και πώς να βιδώσω τα σχαράκια στο καινούργιο μοντέλο S-Phyre RC9.

Η μεγαλύτερη βελτίωση των S-Phyre RC9 έχει να κάνει με τη χρήση μικρό-ρυθμιστών BOA και το πώς επιδρούν θετικά στην εφαρμογή των παπουτσιών και την απόδοση.

Η βελτίωση γίνεται άμεσα αισθητή, από τα πρώτα οδηγικά χιλιόμετρα. Τα παπούτσια αγκαλιάζουν άνετα τα πόδια, με το εξαιρετικά μαλακό επάνω μέρος να μην πιέζει ενοχλητικά το μετατάρσιο – ακόμα και σε ορθοπέταλο με δίσκο, ενώ μπορείς, με πολύ μικρά κλικ στους μικρό-ρυθμιστές ΒΟΑ, να σφίξεις ή να ξεσφίξεις τα παπούτσια ακριβώς όσο χρειάζεται, ανά πάσα στιγμή, πετυχαίνοντας σταθερή εφαρμογή και μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα.

Στη βελτίωση της αποδοτικότητας κατά το πεταλάρισμα συμβάλλει, μαζί με την εξαιρετικά σταθερή εφαρμογή των παπουτσιών, η τρομερά άκαμπτη carbon σόλα που «ακυρώνει» τη δημιουργία flex, σε όλες τις συνθήκες.

Όμως, εκεί που λες… «ότι καλύτερο!», είναι στον τρόπο με τον οποίο τα παπούτσια S-Phyre RC9 συνδυάζουν την ακαμψία με τη σταθερή εφαρμογή, το χαμηλό βάρος και την άνεση.

Ναι, την άνεση! Πρώτη φορά δοκιμάζω ένα τόσο άκαμπτο και αποδοτικό ζευγάρι παπουτσιών που δεν ασκεί την παραμικρή, ενοχλητική, πίεση πουθενά, ούτε στο μετατάρσιο, ούτε στα δάχτυλα, ούτε στον αχίλλειο και απορροφάει τους κραδασμούς χωρίς να νιώθεις το πέλμα σου να πατάει σε.. ξύλο, ενώ διατηρεί πολύ λεπτή σόλα με μικρό «stack height», ώστε να νιώθεις την επαφή με την πλατφόρμα των πεταλιών, χωρίς απώλειες σε «on power» καταστάσεις…

Συμπέρασμα
Τα Shimano S-Phyre RC9 αποδίδουν εξαιρετικά σε όλους τους τομείς, χωρίς το παραμικρό μειονέκτημα στο κομμάτι της άνεσης και της αποδοτικότητας. Η υψηλή απόδοση όμως, μαζί με την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, συνοδεύεται και από το ανάλογο κόστος…
Τιμή: 360,00€
Αντιπρόσωπος: Eurotrade Ltd. τηλ.: 210 6004145

Δείτε επίσης

Ο Egan Bernal εκτός Γύρου Γαλλίας στο 17ο ετάπ

Εγκαταλείπει τις ελπίδες της για διάκριση η Team INEOS Grenadiers Ο 23χρονος αναβάτης της INEOS ...

Bike Citizens: «Play and Bike to Work»

Οι Bike Citizens (ή η ποδηλατική πλατφόρμα Bike Citizens) εγκαινιάζουν μια νέα ψηφιακή εκστρατεία με τίτλο "Play and Bike to Work". Ημερομηνία εκκίνησης: 31 Αυγούστου 2020

Το ΚΠIΣΝ γιορτάζει για τέταρτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου 2020

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, με δράσεις που υλοποιούνται από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest