Home | Αρχική | Δοκιμάζουμε τους τροχούς Shimano Metrea U-5000

Δοκιμάζουμε τους τροχούς Shimano Metrea U-5000

Shimano Metrea U-5000: Γρήγοροι και στιλάτοι!

Το πρώτο ζευγάρι τροχών για χρήση «Urban» από την Shimano είναι γεγονός. Δοκιμάσαμε τους Metrea U-5000 και εντυπωσιαστήκαμε από την απόδοσή τους!

Οι τροχοί Shimano Metrea U-5000 προορίζονται για μοντέρνους αναβάτες που επιθυμούν μία αξιόπιστη λύση για γρήγορες και στιλάτες μετακινήσεις στην πόλη. Όπως όλα τα περιφερειακά εξαρτήματα του groupset, προσφέρουν λειτουργική απλότητα με κομψή και μινιμαλιστική εμφάνιση, θεμελιωμένη στις υπάρχουσες τεχνολογίες της ιαπωνικής εταιρείας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της κατηγορίας «Urban» και ταυτόχρονα το χάσμα μεταξύ των κατηγοριών «road» και «city comfort».

Σχεδίαση
Σχεδιαστικά, η Shimano έχει επιλέξει υψηλού προφίλ στεφάνια, στα 40 χιλιοστά, που κερδίζουν τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά. Κατασκευασμένα από υλικό αλουμίνιο, διαθέτουν αεροδυναμική σχεδίαση και αυξημένο φάρδος, όπως προστάζει η εποχή, ώστε να είναι συμβατά με φαρδύτερα ελαστικά 25 χιλιοστών και άνω. Το εσωτερικό φάρδος των στεφανιών ανέρχεται στα 17 χιλιοστά και το εξωτερικό στα 23. Αίσθηση προκαλεί η διχρωμία των στεφανιών ώστε να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα περιφερειακά της Metrea.

img_2406

Τα κέντρα των τροχών κατασκευάζονται και αυτά από υλικό αλουμίνιο, με ατσάλινους άξονες οι οποίοι εδράζονται παραδοσιακά σε μπίλιες με ρυθμιζόμενους κώνους, διασφαλίζοντας αξιόπιστη λειτουργία και ευκολία στη συντήρηση. Οι φλάντζες των κέντρων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να υποδεχθούν straight pull ακτίνες, ενώ τα δισκόφρενα εδράζονται, όπως μας έχει συνηθίσει η Shimano, σε βάσεις τύπου centerlock.

Τα κέντρα συνδέονται με τα στεφάνια με 24 ασημένιες ατσάλινες straight pull ακτίνες το καθένα, σε πλέξιμο 2cross, προσθέτοντας στο αισθητικό αποτέλεσμα. Η σχεδίαση των ακτίνων είναι τύπου bladed για τη βελτίωση της αεροδυναμικής και της ακαμψίας. Η Shimano είναι μία από τις λίγες εταιρείες που κατασκευάζει η ίδια τις ακτίνες που χρησιμοποιεί στους τροχούς της και οι οποίες φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους. Τα καψούλια είναι καλά κρυμμένα στο εσωτερικό των στεφανιών για χάρη της αεροδυναμικής και της υψηλής αισθητικής, που χαρακτηρίζει τη σειρά Metrea.
Το βάρος των τροχών Metrea U-5000 ανέρχεται στα 2380γρ. (1094γρ. ο εμπρόσθιος τροχός και 1286γρ. ο οπίσθιος).

Απόδοση
Η δοκιμή των Metrea U-5000 έγινε πάνω στο Scott Silence Speed 20 του 2017, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του MBike αυτήν την περίοδο για δοκιμή. Η βελτίωση που προσέδωσαν οι τροχοί στη συνολική συμπεριφορά και απόδοση του ποδηλάτου, αν αναλογιστούμε πως το συνολικό του βάρος μειώθηκε μόλις 70γρ. με τους Metrea U-5000, μπορούμε άνετα να πούμε πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

img_2409

Αρχικά θα αναφερθούμε στο κομμάτι της ακαμψίας. Τα φαρδύτερα στεφάνια με το ψηλό προφίλ των 40 χιλιοστών, συνδυαστικά με τις ενισχυμένες bladed ακτίνες και το ισορροπημένο πλέξιμο, δημιουργούν μια εξαιρετικά άκαμπτη πλατφόρμα, ικανή να διαχειριστεί δυνάμεις που οι περισσότεροι αναβάτες της κατηγορίας Urban δεν πρόκειται να ασκήσουν ποτέ…
Επίσης, η εξαιρετικά άκαμπτη κατασκευή και το ισορροπημένο πλέξιμο δεν επέτρεψαν στα στεφάνια να χάσουν χιλιοστό από την κυκλικότητα τους, όταν τα τσεκάραμε πάνω σε ακτινολόγο, παρά τη μεγάλη καταπόνηση που ασκήσαμε στους τροχούς κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Εκτός όμως από την ακαμψία, οι τροχοί διακρίνονται και για την πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Τα κέντρα διασφαλίζουν την αξιόπιστη και με μειωμένες τριβές κύλιση του ποδηλάτου, με τον μηχανισμό εμπλοκής να παρουσιάζει πολύ μικρό drag σε ελεύθερο «ρολάρισμα». Προσωπικά θα προτιμούσα πιο άμεση εμπλοκή του μηχανισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτό αποτελεί μειονέκτημα.

Αυτό που δεν περιμέναμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, ήταν η βελτίωση της άνεσης του ποδηλάτου, εξαιτίας των τροχών Metrea U-5000.

Χρησιμοποιώντας τα ίδια ελαστικά με σαμπρέλες, φουσκωμένα με ίδια ακριβώς πίεση αέρα στα 65psi, είχαμε την αίσθηση πως οδηγούμε άλλο ποδήλατο… Η απορροφητικότητα του ποδηλάτου μεταμορφώθηκε και νομίζαμε ξαφνικά πως «ρολάρουμε» πάνω σε carbon πλαίσιο και όχι σε αλουμινίου. Το γιατί και πώς συνέβη αυτό, ακόμα το ψάχνουμε… Ας είναι καλά οι Ιάπωνες με τη μαγική τους συνταγή…

Συμπέρασμα
Οι τροχοί Shimano Metrea U-5000 συνδυάζουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να μεταμορφώσουν την οδήγηση ενός σύγχρονου ποδηλάτου πόλης. Χωρίς μειονεκτήματα, με ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή αγοράς και σχεδίαση υψηλής αισθητικής, «παίζουν» χωρίς αντίπαλο…
Αντιπρόσωπος: www.eurotrade.bike
Τιμή: 299,00 ευρώ

Δείτε επίσης

IRONMAN 70.3 Greece Costa Navarino

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου ο αγώνας IRONMAN 70.3 Greece Costa Navarino θα διεξαχθεί στη Μεσσηνία ...

Elastic interface

Elastic Interface: Όταν το πάθος για την ποδηλασία οδηγεί στην καινοτομία

Pad για γάντια ποδηλάτου από την Elastic Interface Η Elastic Interface χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό “The ...

Historica: Όλη η ιστορία του ποδηλάτου, στη Ρόδο

Από τις 6 ως τις 9 Οκτωβρίου, η καρδιά του ιστορικού ποδηλάτου χτυπά στη Ρόδο, ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest