POWER BREATH

Eργαλείο για έναν ποδηλάτη

Κείμενο: Θεόδωρος Πετρίδης

Πριν τέσσερις μήνες μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω τη συσκευή εκγύμνασης των αναπνευστικών μυών Power breath.

Η συσκευή αυτή μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετό καιρό τώρα, αλλά δίσταζα να την αγοράσω πρώτον γιατί δεν είχα διαβάσει κάποια εμπειρία αθλητή σχετικά με τα οφέλη της και δεύτερον λόγο της τιμής της, που αποδείχθηκε χαμηλή σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει . Όταν μου προτάθηκε να την δοκιμάσω, δέχτηκα αμέσως αφού θα μπορούσα να έχω προσωπική άποψη.

Κατά την παραλαβή της συσκευής μού έγινε μια μικρή παρουσίαση σχετικά με το πώς πρέπει να τη χειρίζομαι, καθώς και ποιος είναι ο σωστός τρόπος συντήρησής της για να λειτουργεί σωστά. Έτσι πριν από την πρώτη χρήση της την τοποθέτησα σε νερό παρέα με μια ταμπλέτα απολύμανσης – από αυτές που εμπεριέχονται στη συσκευασία – και στη συνέχεια την άφησα να στεγνώσει.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

17/11/2017

Έκανα το πρωινό σετ των 30 επαναλήψεων από το επίπεδο μηδέν (0), αφού η συσκευή που έχω  είναι η μεσαίας δυσκολίας (medium level) και απευθύνεται σε αθλητές και γυμνασμένα άτομα. Αν και δεν ζορίστηκα αρκετά στο επίπεδο μηδέν (0), ένιωσα μια ενόχληση σαν γδάρσιμο στο λαιμό από τη δύναμη που ασκούσα κατά την εισπνοή και στο τέλος των επαναλήψεων μια ζαλάδα. Και τα δύο συμπτώματα υποχώρησαν μετά από λίγα λεπτά.

19/11/2017
Είχα αγώνα. Φοβούμενος μην νιώσω κάποια ζαλάδα λόγο των επαναλήψεων, απέφυγα να κάνω το πρωινό  σετ και το έκανα μετά τον αγώνα.

21/11/2017
Αύξησα την αντίσταση από το επίπεδο μηδέν (0) στο επίπεδο ένα (1).

24/11/2017
Ανέβηκα στο επίπεδο δύο (2).

29/11/2017
Προχώρησα στο επίπεδο τρία (3), όπου παρέμεινα για αρκετές ημέρες.

Το αφήνουμε στο νερό με την αντισηπτική ταμπλέτα για τουλάχιστον 10’

18/12/2017
Δοκίμασα να ανεβάσω το επίπεδο δυσκολίας στο τέσσερα (4), στο οποίο ολοκλήρωσα με ιδιαίτερη δυσκολία τις επαναλήψεις. Για το λόγο αυτό τις βραδινές επαναλήψεις και τις επαναλήψεις των επόμενων ημερών τις έκανα στο επίπεδο τρία (3) όπως πριν.

2η Παρατήρηση
Όταν ξεκίνησα να κάνω στις προπονήσεις μου εντάσεις πάνω από το 85-90% των καρδιακών παλμών, ενώ πριν είχα χρησιμοποιήσει την συσκευή Power breath, παρατήρησα πως ανάσαινα πιο ξεκούραστα κατά την ένταση και «γέμιζα» τα πνευμόνια μου με μεγαλύτερη ευκολία από ότι πρώτα. Αυτό τον πρώτο καιρό χρήσης του Power breath το απέφευγα φοβούμενος μην νιώσω κάποια αδιαθεσία και ειδικότερα τη ζάλη που ένιωθα στην αρχή.

3η Παρατήρηση
Μπορούσα πλέον και στις προπονήσεις χαμηλής έντασης 60-70% να μιλάω κατά τη διάρκεια της προπόνησης χωρίς να επηρεάζονται οι παλμοί, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω πρώτα αφού λαχάνιαζα με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και οι παλμοί.

4η Παρατήρηση
Η δυσκολία από το ένα επίπεδο στο επόμενο είχε αυξηθεί αρκετά, ενώ αυξήθηκε και η ευκολία εκτέλεσης των επαναλήψεων στο επίπεδο τρία (3).

4/01/2018
Δοκίμασα ξανά για δεύτερη φορά να κάνω τις αναπνοές στο επίπεδο τέσσερα (4). Τα κατάφερα και παρέμεινα σε αυτό.

11/02/2018
Λόγω υποχρεώσεων διέκοψα τη χρήση της συσκευής.

15/02/2018
Όταν άρχισα και πάλι τις επαναλήψεις, ένιωθα πιο ξεκούραστους τους αναπνευστικούς μύες μου.

21/02/2018
Ανέβηκα στο επίπεδο 5 όπου και παραμένω.

5η Παρατήρηση
Στις 17/2 έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα για το 2018 και ήταν εμφανές από την αρχή πως δεν ένιωθα να δυσκολεύομαι στην αναπνοή, όπως την περσινή αγωνιστική σεζόν που δεν είχα στην κατοχή μου το Power breath. Στις 19/2 έτρεξα τον δεύτερο αγώνα όπου η ένταση ήταν ακόμα υψηλότερη. Διαπίστωσα ότι δεν χρειάστηκε να μειώσω το ρυθμό μου για να πάρω ανάσες, ενώ αντιθέτως ένιωθα πως είχα τη δυνατότητα να αυξήσω ακόμα περισσότερο την ένταση. Ήταν, σαν να είχε προηγηθεί ένα ζέσταμα των αναπνευστικών μυών.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης

6η Παρατήρηση
Το σημαντικότερο είναι πως με βοήθησε κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού πλέον ανασαίνω πιο αθόρυβα και ήρεμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Τις πρωινές επαναλήψεις πριν την προπόνηση, τις βραδινές μετά την προπόνηση καθώς και τις επαναλήψεις πριν και μετά από έναν αγώνα τις έκανα στο επίπεδο δυσκολίας που ήδη βρισκόμουν. Πριν τον αγώνα προσπαθούσα να υπάρχει μια διαφορά χρόνου μεταξύ των επαναλήψεων και της εκκίνησης περίπου 3 έως 5 ώρες.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Το Power breath είναι μια συσκευή που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας ενός αθλούμενου και επομένως να βελτιώσει και τις επιδόσεις του.

Δείτε επίσης

Ένα αξέχαστο τριήμερο στην Κω από την Let’s Ferry

Διαγωνισμός Let’s Ferry – MBike Ένα τριήμερο με ποδήλατα, στο νησί του ποδηλάτου, στον διαγωνισμό ...

RAZ Pro: To πανέξυπνο πίσω φωτάκι

Το RAZ Pro είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα πίσω φωτάκι! Αντιλαμβάνεται τις συνθήκες του ...

Πώς είναι ένα ποδηλατικό κατάστημα στο νησί του ποδηλάτου;

Ένα συγχρονό, εντυπωσιακό ποδηλατικό κατάστημα στο… νησί του ποδηλάτου! Bλέποντας τις φωτογραφίες ίσως να φαντάζεστε ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest