Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | ROAD | LOOK 795 Blade RS: «Un très bon vélo»!
LOOK 795 BLADE RS

LOOK 795 Blade RS: «Un très bon vélo»!

Δοκιμάζουμε το LOOK 795 Blade RS!

Το LOOK 795 Blade RS αποτελεί για τη γαλλική εταιρεία το γρηγορότερο, το πιο άνετο και το πιο εύχρηστο ποδήλατο που έχει σχεδιάσει στην 35ετή ιστορία της.

Φωτό: Πέτρος Γκότσης

Ποδηλατικά, ζούμε στην εποχή του «aero is averything». Διανύουμε τη φάση του «τα θέλω όλα aero» θυσιάζοντας τα πάντα, μέχρι και την αισθητική. Οι απόπειρες πολλές, με τα μεγαλύτερα «εγκλήματα» να προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες.
Όχι, δεν αλλάξαμε θέμα, απλά μου φαίνεται πως για τους Αμερικανούς η αισθητική μετά το Ουρλιαχτό του Ginsberg φοβήθηκε τόσο πολύ που ακόμα κρύβεται… Αστειεύομαι λιγάκι. Ποιος, εγώ που κάθε βράδυ κοιμάμαι με Φύλλα Χλόης κάτω από το μαξιλάρι και στο iPhone έχω για ήχο κλήσης το «buzz» της Industry Nine! 

Ευτυχώς όμως, για τα «ματάκια» μας, υπάρχουν ακόμα ποδηλατικές εταιρείες που κρατούν τις ισορροπίες χωρίς να θυσιάζουν την αισθητική – και όχι μόνο – στο βωμό της αεροδυναμικής και του marketing. Μία από αυτές φυσικά, πως θα μπορούσε άλλωστε με τέτοια προφορά και έμφυτη την αίσθηση του ωραίου, είναι η γαλλική LOOK Cycle. Αποκορύφωμά της το τελευταίο δημιούργημα, το «Un très bon vélo» LOOK 795 Blade RS!

LOOK 795 BLADE RS

 

Τεχνολογία αιχμής!

Το 795 Blade RS αποτελεί το κορυφαίο μοντέλο στην γκάμα της LOOK για το 2019 και έχει σχεδιαστεί σαν ένα μοντέρνο ποδήλατο κατηγορίας Aero. Φυσικά για να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα Aero ποδήλατο «μοντέρνο» πρέπει, εκτός από εμφάνιση, να συνδυάζει την αεροδυναμική σχεδίαση και απόδοση με την ακαμψία, το χαμηλό βάρος και την απορροφητικότητα (όσο αυτό είναι εφικτό).

 

Οι σχεδιαστές της γαλλικής εταιρείας ισχυρίζονται πως το νέο μοντέλο ενσωματώνει τόσα τεχνολογικά στοιχεία που το καθιστούν το γρηγορότερο, το πιο άνετο και το πιο εύχρηστο ποδήλατο στην 35ετή ιστορία της.

 

CARBON CORE

Στην ποδηλατική βιομηχανία το όνομα της LOOK, έκτος από συνώνυμο των πεταλιών clipless, αποτελεί και συνώνυμο του carbon. Η γαλλική εταιρεία είναι η πρώτη που κατασκεύασε πλαίσιο παραγωγής με carbon σωλήνες το 1986 (το ιστορικό LOOK KG86 με το οποίο κέρδισε το Tour de France ο Greg LeMond).

Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα λοιπόν πως το κλειδί για τη δημιουργία ενός αποδοτικού πλαισίου που να συνδυάζει την ακαμψία με το χαμηλό βάρος και την απορροφητικότητα είναι – μαζί με τη σχεδίαση – η επιλογή του υλικού και ο τρόπος τοποθέτησής του, καθώς κάθε περιοχή του πλαισίου (μεσαία τριβή, κούτελο κλπ.) καλείται να διαχειριστεί διαφορετικά τα φορτία που αναπτύσσονται κατά την οδήγηση.

Το LOOK 795 Blade RS κατασκευάζεται από 669 διαφορετικά κομμάτια carbon – 506 για το πλαίσιο και 163 για το πιρούνι – εκ των οποίων 54% είναι Intermediate Modulus, 32% High Modulus, 8% High Resistance και 6% άλλου τύπου.

 

3S TECHNOLOGY

Ένα γρήγορο ποδήλατο δρόμου είναι ένα ποδήλατο ικανό να μεταφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης δύναμης του αναβάτη στο δρόμο, δημιουργώντας εμπρόσθια κίνηση. Η νέα πατενταρισμένη τεχνολογία 3S TECHNOLOGY εφαρμόζεται στο ψαλίδι του πλαισίου και φροντίζει για την πρόσφυση του οπίσθιου τροχού.

LOOK 795 BLADE RS

Δημιουργώντας μακρύτερα και καμπυλωτά seatstays – καταργώντας τη γέφυρα αναμεταξύ τους και βελτιστοποιώντας την τεχνική τοποθέτησης των carbon φύλλων, ώστε να επιτρέπεται η κάθετη κίνηση χωρίς να επηρεάζεται η πλευρική ακαμψία του οπίσθιου τριγώνου – μεγιστοποιείται η πρόσφυση, παράλληλα με την άνεση, γιατί η ελαστικότητα των seat stays επιτρέπει στον οπίσθιο τροχό να διατηρεί συνεχόμενη επαφή με την επιφάνεια του δρόμου.

LOOK 795 BLADE RS

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του συνδυασμού πρόσφυσης και απορροφητικότητας στο οπίσθιο τρίγωνο είναι πως το πλαίσιο δεν βασίζεται στην ελαστικότητα του παλουκόσελου για να παρέχει άνεση (όπως κάνουν πολλές ποδηλατικές εταιρείες) και εξ αυτού βελτιώνει την αποδοτικότητα στο πεταλάρισμα ακόμα περισσότερο.

 

Ακόμα πιο γρήγορο!

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές μετρήσεις που πραγματοποίησε η LOOK στην αεροδυναμική σήραγγα του Flanders Bike Valley, η σχεδίαση του πλαισίου 795 Blade RS το καθιστά 5% πιο αποδοτικό από το προγενέστερο 795 Aerolight RS.

LOOK 795 BLADE RS

Στο εμπρόθιο τρίγωνο, ο κάτω σωλήνας μαζί με το crown του πιρουνιού έχουν έρθει πολύ πιο κοντά στον εμπρόσθιο τροχό, ώστε να μειωθεί ο στροβιλισμός του αέρα.
Επίσης, η πιο κάθετη γωνία του seat tube επιτρέπει την επίτευξη επιθετικότερης θέσης οδήγησης για τριαθλητική χρήση.

LOOK 795 BLADE RS

Το παλουκόσελο διαθέτει τέσσερις θέσεις με διαφορετικό offset – 53,9mm, 33,3mm, 26,8mm και -6,2mm – που αλλάζουν τη γωνία του seat tube από τις 71,8 μοίρες στις 73,8, 76,3 και 78,4 μοίρες αντίστοιχα.
Ο τριαθλητικός χαρακτήρας του ποδηλάτου τονίζεται και από την υποδοχή που έχει το παλουκόσελο στο οπίσθιο μέρος του για παγουροθήκη.

LOOK 795 BLADE RS

Καινούργιας σχεδίασης είναι και ο λαιμός του ποδηλάτου με την ονομασία ADS (Aero Design System). Κατασκευασμένος από υλικό αλουμίνιο, δρομολογεί τα καλώδια της Di2 εσωτερικά του head tube προσθέτοντας στην αισθητική και την αεροδυναμική.
Ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά άκαμπτος! Αν κάτι δεν μου αρέσει είναι η σύνθετη σχεδίασή του στο σημείο σύσφιξης με τον steerer tube.

Η μεσαία τριβή BB65, δυστυχώς, απουσιάζει…

Αίσθηση προκαλεί η απουσία της πατενταρισμένης τεχνολογίας BB65 στην περιοχή της μεσαίας τριβής και του δισκοβραχίονα ZED 3. Το πλαίσιο του 795 Blade RS εξοπλίζεται με μεσαία τριβή στα πρότυπα BB386 Pressfit με τη διαφοροποίηση πως οι κούπες της μεσαίας τριβής εδράζονται σε αλουμινίου βάση, ώστε να επιτευχθούν μικρότερες ανοχές και καλύτερη ευθυγράμμιση στο πρεσάρισμα.
Εκτός αυτού, η LOOK συνεργάστηκε με την εταιρεία TOKEN για τη δημιουργία βιδωτής μεσαίας τριβής, με ειδικά πρόσθετα στο σημείο που εφάπτονται οι αλουμινίου κούπες, με το αλουμινίου πρόσθετο του πλαισίου για την αποφυγή τριγμών και θορύβων.

 

Οδηγώντας…

Όπως προείπαμε, ένα γρήγορο ποδήλατο δρόμου είναι ένα ποδήλατο ικανό να μεταφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης δύναμης του αναβάτη στην άσφαλτο, δημιουργώντας εμπρόσθια κίνηση. Αυτό ακριβώς κάνει το LOOK 795 Blade RS με τρόπο εξαιρετικό!

Σε κάθε πεταλιά, είτε είσαι καθισμένος στη σέλα είτε «χορεύεις» στα πετάλια, η δύναμη που παράγεις, πολύ απλά, δεν πάει… χαμένη. Μετατρέπεται σε εμπρόσθια κίνηση, και εθίζεσαι, ενθουσιάζεσαι και πατάς και άλλο! Και το πλαίσιο είναι «εκεί», άκαμπτο και υπάκουο, επιθετικά στημένο και ζυγισμένο άρτια.

 

LOOK 795 BLADE RS
Εντύπωση μας έκανε η εξαιρετική απόδοση των τροχών της Corima στο φρενάρισμα. Συνδυαστικά με τα πανίσχυρα φρένα Dura-Ace R9100 της Shimano, το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Άπλετη δύναμη και προοδευτικότητα σε κάθε περίπτωση, αρκεί να μη βρέχει…

 

Δεν είναι η ακαμψία από μόνη της όμως που κάνει ένα πλαίσιο δρόμου ξεχωριστό. Είναι ο τρόπος που διατηρεί τις ισορροπίες μεταξύ ακαμψίας, απορροφητικότητας, άνεσης και οδηγικής συμπεριφοράς. Μία ιδιότητα που χαρακτηρίζει τα αγωνιστικά πλαίσια της γαλλικής εταιρείας και προσδίδει ασύγκριτη οδηγική ποιότητα.

Τόσο ο τρόπος τοποθέτησης των carbon κομματιών όσο και η εφαρμοζόμενη τεχνολογία 3S έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας πλατφόρμας που έχει την ικανότητα, διατηρώντας ανεπηρέαστη την ακαμψία, να φιλτράρει τους μικροκραδασμούς που δημιουργούνται από το οδόστρωμα και επηρεάζουν τόσο τη σωματική κόπωση όσο και την οδηγική συμπεριφορά (ποιότητα, απόδοση).

Άκαμπτο, άνετο και Aero!

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η αεροδυναμική απόδοση του LOOK 795 Blade RS. Και όταν λέω αεροδυναμική απόδοση αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στη σταθερότητα του μπροστινού συστήματος, τόσο σε μετωπικό όσο και σε πλάγιο άνεμο, που προσθέτει σημαντικά στη συνολική οδηγική συμπεριφορά του ποδηλάτου.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα αυτά, είναι και όμορφο! Τι όμορφο, πανέμορφο! Κουκλί! Και δεν είναι μόνο η άποψή μου, σαφώς επηρεασμένη από τη γαλλική αισθητική και κουλτούρα. Είναι ο τρόπος που αντιδράει ο κόσμος (ποδηλάτες και μη) στο πέρασμά του. Είναι τα σχόλια θαυμασμού για την αρμονική σχεδίαση του πλαισίου και τη χρωματική αντίθεση που δημιουργεί η παλέτα Mondrian πάνω στο λευκό και φυσικά η αίγλη που προσδίδει το λογότυπο της LOOK και διεγείρει…

Συμπέρασμα
Το κοιτάς και το ποθείς. Το καβαλάς και «κολλάς» μαζί του… Το κορυφαίο μοντέλο της LOOK είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο γρήγορα ποδήλατα δρόμου της αγοράς αυτή τη στιγμή.
Μου αρέσει
Η αισθητική του πλαισίου
Ο συνδυασμός ακαμψίας – άνεσης
Η οδηγική συμπεριφορά
Δεν μου αρέσει
Η σύνθετη σχεδίαση του λαιμού ADS

look 795 blade rs

Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά

Πλαίσιο: LOOK 795 BLADE RS
Πιρούνι: LOOK 795 BLADE RS
Δισκοβραχίονας: SHIMANO DURA-ACE R9100 52-36t
Αλλαγές ταχ.: SHIMANO DURA-ACE R9150 Di2
Εμπ. Ντερ.: SHIMANO DURA-ACE R9150 Di2
Οπ. Ντερ.: SHIMANO DURA-ACE R9150 Di2
Αλυσίδα: SHIMANO HG901
Κασέτα: SHIMANO DURA-ACE R9100 11-28t
Φρένα: SHIMANO DURA-ACE R9100
Τροχοί: CORIMA 47 CLINCHER WS1
Ελαστικά: VITTORIA ZAFFIRO SLICK 700x25c
Παλουκόσελο: LOOK AEROPOST 2
Σέλα: PROLOGO DIMENSION TIROX
Λαιμός: LOOK ADS
Τιμόνι: LOOK ADH 2
Τιμή: 8.699€
Αντιπρόσωπος: www.kassimatiscycling.gr
www.lookcycle.com

Δείτε επίσης

Κέρδισε ένα Scott Aspect του 2022 στο Tsirikos Bikes

Mεγάλος διαγωνισμός Scott + Tsirikos Bikes! Mήπως ήρθε η ώρα να κερδίσετε ένα ποδήλατο Scott ...

Το Granfondo Fausto Coppi International επιστρέφει!

Ένα από τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά events στην Ευρώπη ετοιμάζεται και πάλι για το 2023 Η ...

Syncros Bikepacking

Syncros Bikepacking για ατέλειωτη περιπέτεια

Περιπέτεια και οργάνωση Για όσους είναι σε αναζήτηση προϊόντων για bikepacking περιπέτειες, η Syncros προτείνει ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest