Home | Αρχική | Eυρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 στο ΚΠΙΣΝ
επιχειρήσεις φιλικές στο ποδήλατο

Eυρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 στο ΚΠΙΣΝ

Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους! 

Μετακινήσου υπεύθυνα! Aπό τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τον τόπο εορτασμού των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

 

Για τέταρτη χρονιά, φέτος, και ύστερα από δυο συνεχείς βραβεύσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις δράσεις του στον τομέα βιώσιμης κινητικότητας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανακοινώνει τις εκδηλώσεις του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ήδη από το 2002 ως σήμερα, με σκοπό την προώθηση ενός «πράσινου» μοντέλου ζωής και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. 

Ο πανευρωπαϊκός αυτός θεσμός που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να παρουσιαστούν στους κατοίκους των πόλεων εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης και οι προκλήσεις που τα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν στις μέρες μας. Επίσης, να δοκιμάσουν νέους τρόπους μεταφοράς και να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις για σημαντικά θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας του πλανήτη.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με μια σειρά εκδηλώσεων τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των οποίων ο οργανισμός Πόλεις για Ποδήλατο (Cities for Cycling) έχει τη χαρά και την τιμή να υποστηρίζει.

Τα δυο προηγούμενα χρόνια, 2018 και 2019, το ΚΠΙΣΝ βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions», στο πλαίσιο επιβράβευσης δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας της περασμένης χρονιάς. 

Το  φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, έιναι «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους – Zero-emission mobility for all» και εκφράζει τον φιλόδοξο στόχο για μια Ευρώπη ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα ως το 2050, όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von de Leyen. Για τον λόγο αυτό, οι φετινές δράσεις του ΚΠΙΣΝ στα Mobility Actions της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αφορούν σε όλους τους τρόπους μετακίνησης: ποδήλατο, περπάτημα, μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Το σύνθημα φέτος είναι: «Μετακινήσου υπεύθυνα!»

 

 

Η περσινή «ανοιχτή συζήτηση» του ΚΠΙΣΝ ήταν ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ξεχώρισαν, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδας:

• Τετάρτη 16/09 | 19.00-20.30

Συζήτηση με θέμα “Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο” (Cycle Friendly Employer)

Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις τελευταίες τάσεις σχετικά με τη χρήση του ποδηλάτου στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, φέτος, το θέμα είναι “Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο” (Cycle Friendly Employer). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιχειρήσεις – μικρές και μεγάλες – μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιώσιμης μετακίνησης. Ειδικά φέτος, με την πανδημία να απαιτεί ασφάλεια στις μετακινήσεις, το ποδήλατο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, όταν οι αποστάσεις το επιτρέπουν. Διευκολύνοντας τους εργαζομένους να μετακινούνται από και προς την εργασία με το ποδήλατο, δίνοντας κίνητρα και επιπλέον παροχές, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάξουν τη βιώσιμη κινητικότητα στον βασικό κορμό των προτεραιοτήτων τους. Αλλά ακόμα και όταν η απόσταση δεν το ευνοεί, η ήπια άσκηση που προσφέρει το ποδήλατο βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συνεισφέρει στη διατήρηση της καλής διάθεσης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και αφορά στην αναζήτηση ενός πιο ορθολογικού και βιώσιμου τρόπου ζωής μέσα από τη χρήση του ποδηλάτου από και προς την εργασία, αλλά και στην προτροπή των εργαζομένων να εντάξουν το ποδήλατο στη ζωή τους με στόχο μια πιο βιώσιμη και ευχάριστη πόλη. Στο πλαίσιο της συζήτησης θα παρουσιαστούν οι τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς ως προς αυτή την κατεύθυνση, η πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων, θα συζητηθούν θέματα εργατικής νομοθεσίας, αλλά και θα ακουστούν προτάσεις για το πώς μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να γίνει περισσότερο «Cycle Friendly».

Η εκδήλωση αφορά όχι μόνο τα μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά και κάθε φορέα, οργανισμό ή επιχείρηση που ενδιαφέρεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που εντάσσεται παράλληλα στα Sustainable Talks της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τετάρτη 16/09 | 19.00-20.30

ΘΟΛΟΣ

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς την αγγλική γλώσσα.

 

 

Στον ποδηλατόδρομο Γκάζι – Φάληρο

• Παρασκευή 18/09 | 19.00–20.30

Δευτέρα 21/09 | 19.00–20.30

Περπατήστε και ποδηλατήστε μαζί μας

Το περπάτημα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ανακαλύψουμε ξανά την πόλη μας αλλά και να εντάξουμε την ήπια άσκηση στην καθημερινότητά μας. Για τις μεγαλύτερες αποστάσεις, το ποδήλατο αποτελεί το ιδανικό μέσο.

Οι φετινές βόλτες του ΚΠΙΣΝ έχουν ως στόχο να μας δείξουν πόσα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει σε μια βόλτα μιάμισης ώρας με τα πόδια ή δύο ωρών με το ποδήλατο και πόσο εύκολο είναι τελικά να καλύψει μεγάλες αποστάσεις με βιώσιμο προς το περιβάλλον τρόπο.

Οι διαδρομές για περίπατο γύρω από το ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες καθώς και παρουσίαση των ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι διαδρομές είναι:

Περπάτημα

1,5 ώρα  (έως 10 άτομα)

Παρασκευή 18/09 | 19.00–20.30

ΚΠΙΣΝ – Φάληρο/Εκβολές του Κηφισού

Δευτέρα 21/09 | 19.00–20.30

ΚΠΙΣΝ – Φλοίσβος

Για ηλικίες 15 ετών και άνω
Ελεύθερη είσοδος με
ηλεκτρονική προεγγραφή

 

• Κυριακή 20/09 | 19.00–21.00

Ποδήλατο

2 ώρες  (έως 30 άτομα)

ΚΠΙΣΝ – Κέντρο

Κυριακή 20/09 | 19.00–21.00

Για ηλικίες 15 ετών και άνω
Ελεύθερη είσοδος με
ηλεκτρονική προεγγραφή

*Η συμμετοχή των εφήβων 15-17 ετών γίνεται με άδεια και παρουσία κηδεμόνα.
**Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φέρουν το δικό τους ποδήλατο.

 

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Δοκιμές ηλεκτρικών ποδηλάτων στο ΚΠΙΣΝ

• Σάββατο 19/09

• Κυριακή 20/09

17.00–21.00

E-bikes: Το μέλλον είναι ηλεκτρικό

Όταν οι αποστάσεις γίνονται μεγαλύτερες, οι κλίσεις πιο έντονες ή απλώς όταν κάποιος επιθυμεί να ιδρώνει λιγότερο, η επιλογή ενός ποδηλάτου με ηλεκτρική υποβοήθηση είναι το ζητούμενο.

Ειδικά φέτος που το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνει κίνητρα για την αγορά ενός τέτοιου ποδηλάτου, είναι σημαντικό να γνωρίσει κάποιος τα ποδήλατα αυτά, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους.

Εξάλλου, το ΚΠΙΣΝ είναι ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια δίνεται τακτικά η ευκαιρία στους επισκέπτες του να δοκιμάσουν ένα ποδήλατο ηλεκτρικής υποβοήθησης και να γνωρίσουν στην πράξη τα πλεονεκτήματά του.

Σάββατο 19/09

Κυριακή 20/09

17.00–21.00

Για ενήλικες
Έως 10 συμμετοχές ανά 20’
Ελεύθερη είσοδος με
ηλεκτρονική προεγγραφή

Παράλληλες Δράσεις

 

• Τα shuttle bus του ΚΠΙΣΝ συμμετέχουν στην ΕΕΚ

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία, αποτελούν έναν από τους πιο οικολογικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη. Μεταφέροντας σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό επιβατών απ’ ό,τι ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση εκπομπών καυσαερίων αλλά και δημόσιου χώρου. Τα λεωφορεία του ΚΠΙΣΝ είναι ένας οικολογικός, οικονομικός και πρακτικός τρόπος να επισκέπτεται κάποιος το ΚΠΙΣΝ. Και φέτος τα λεωφορεία συμμετέχουν στην ΕΕΚ αναδεικνύοντας αυτό το ρόλο τους!

 

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση μιλάει για ήπια άσκηση και διατροφή στο ΚΠΙΣΝ

• Ποδήλατο στην πόλη μέσα από video στο You Tube

Κατά τη διάρκεια της ΕΕΚ, παράλληλα με τις ειδικές θεματικές εκδηλώσεις, το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει ψηφιακά, μέσα από το κανάλι του στο YouTube και τη σελίδα του στο Facebook, μία καθημερινή μίνι σειρά από βίντεο γυρισμένα στους χώρους του με θέμα την αστική ποδηλασία. Τα video θα συνοδεύονται από ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

 

Δείτε επίσης

L’ Etape Greece by Tour de France 2024 presented by SKODA

Ολοκληρώθηκε το 2ο L’ Etape Greece by Tour de France presented by SKODA

Υπέροχη διαδρομή, δυνατές συγκινήσεις αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις στις τρεις διαδρομές της διοργάνωσης L’ Etape Greece ...

ποδηλατικός τουρισμός

Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ Πρώτη Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό : «Το παρόν ...

Vintage Bikes by Mario Volante στο Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Αγαπημένα, παλιά ποδήλατα Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την ιστορία του ποδηλάτου; Μα ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest