Home | Αρχική | Ο Chris Froome απειλείται με αποκλεισμό και αφαίρεση της νίκης στη Vuelta

Ο Chris Froome απειλείται με αποκλεισμό και αφαίρεση της νίκης στη Vuelta

Ο «froomy» καλείται να δώσει εξηγήσεις στην UCI

Ο κορυφαίος Βρετανός αναβάτης, Chris Froome, βρέθηκε θετικός σε υπερβολική χρήση σαλβουταμόλης – θεραπευτική ουσία για το άσθμα – κατά τη διάρκεια του φετινού Γύρου της Ισπανίας.

Ο Chris Froome, ο οποίος κέρδισε επίσης το τέταρτο Tour de France τον Ιούλιο, βρέθηκε ότι ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα επίπεδα χρήσης σαλβουταμόλης σε τεστ ούρων που του έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου, μετά το τέλος του 18ου stage της Vuelta.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του ντόπινγκ – WADA – επιτρέπεται στους αναβάτες να κάνουν χρήση της ουσίας μέχρι 1.000 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Ωστόσο, ο 32χρονος Βρετανός βρέθηκε να έχει κάνει χρήση 2000 νανογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο – διπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο.

Τόσο η Team SKY όσο και ο ίδιος ο Froome είχαν ενημερωθεί από την UCI επί του θέματος στις 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν είχε γίνει γνωστό κάτι μέχρι σήμερα γιατί οι επιστήμονες της βρετανικής ομάδας αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του δεύτερου δείγματος επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του πρώτου και πλέον αν ο Froome δεν είναι σε θέση να δώσει επαρκή εξήγηση για την ανώμαλη διαπίστωση ή την πρόκληση του ίδιου του αποτελέσματος, θα χάσει τον τίτλο της Vuelta σύμφωνα με τους κανονισμούς της UCI ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από την αγωνιστική δράση.

Το 2007, ο Ιταλός ποδηλάτης Alessandro Petacchi έλαβε απαγόρευση 12 μηνών από την αγωνιστική δράση για υπερβολική χρήση σαλβουταμόλης (1320 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο) και του αφαιρέθηκαν οι πέντε νίκες σε stage στo Giro d’Italia.

Ο Chris Froome δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι έχω άσθμα και ξέρω ακριβώς τους κανονισμούς. Χρησιμοποιώ μία συσκευή εισπνοής για να διαχειριστώ τα συμπτώματα (πάντα μέσα στα επιτρεπόμενα όρια) και ξέρω σίγουρα ότι θα περάσω από τεστ κάθε μέρα, αφού φοράω την φανέλα του ηγέτη του αγώνα. Το άσθμα μου χειροτέρευε στην Vuelta, γι’ αυτό ακολούθησα τη συμβουλή του γιατρού της ομάδας να αυξήσω τη δοσολογία σαλβουταμόλης. Όπως πάντα, έδωσα τη μέγιστη προσοχή για να βεβαιωθώ ότι δεν είχα χρησιμοποιήσει περισσότερο από την επιτρεπόμενη δόση. Λαμβάνω πολύ σοβαρά την ηγετική μου θέση στο άθλημα. H UCI έχει απόλυτο δίκιο να εξετάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και, μαζί με την ομάδα, θα δώσω όλες τις πληροφορίες που θα μου απαιτηθούν για να δικαιωθώ».

Σίγουρα το θέμα θα απασχολήσει την κοινή γνώμη για αρκετές ημέρες μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση από την UCI, με τον Froome να πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να αποδείξει πως δεν έκανε χρήση του φαρμάκου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο…

Δείτε επίσης

Thibaut Pinot

Η γαλλική σημαία κυματίζει ξανά στο ιστορικό Tourmalet

O Thibaut Pinot νικητής του 14ου ετάπ του Γύρου Γαλλίας Το τρίτο του ετάπ κερδίζει ...

Alaphilippe

Ο Julian Alaphilippe κάνει και πάλι τους Γάλλους περήφανους

Εκπληκτική παρουσία και φέτος από τον Julian Alaphilippe Ο πρώτος γάλλος εδώ και τρεις δεκαετίες ...

Julian Alaphilippe

O Julian Alaphilippe κυρίαρχος της ατομικής χρονομέτρησης στο 13ο ετάπ

O Julian Alaphilippe γιόρτασε τα 100 χρόνια της κίτρινης φανέλας με τον καλύτερο τρόπο, διατηρώντας ...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest