Home | ΝΕΑ | ΕΛΛΑΔΑ | 11 Μαΐου βγαίνουμε όλοι στους δρόμους!
Με αφορμή την Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία και μήνυμα «Οι Δήμαρχοι αλλάζουν – Οι Διεκδικήσεις μένουν» οι podilates.gr, δίνουν ραντεβού στις 11 Μαϊου για να γεμίσουν την Αθήνα με ποδήλατα. Μιλήσαμε με κάποιους από τους podilates.gr προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για μία από τις πλέον ενεργές ποδηλατικές ομάδες!

11 Μαΐου βγαίνουμε όλοι στους δρόμους!

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία

Με αφορμή την Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία και μήνυμα «Οι Δήμαρχοι αλλάζουν – Οι Διεκδικήσεις μένουν» οι podilates.gr, δίνουν ραντεβού στις 11 Μαϊου για να γεμίσουν την Αθήνα με ποδήλατα. Μιλήσαμε με κάποιους από τους podilates.gr προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για μία από τις πλέον ενεργές ποδηλατικές ομάδες!

Εδώ και 6 χρόνια, οι Πανελλαδικές Ποδηλατοπορείες συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο κόσμο που από τη έχει την ευκαιρία να διαδηλώσει την επιθυμία του να χρησιμοποιεί ποδήλατο στην πόλη ως μέσο μετακίνησης και από την άλλη να… απολαύσει μια ωραία βόλτα στην πόλη, σε μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ποδήλατα κάθε τύπου, ποδηλάτες όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων – με κοινό χαρακτηριστικό την επιθυμία τους για περισσότερο ποδήλατο στην πόλη τους – συγκεντρώνονται και δηλώνουν το αυτονόητο: πως είναι εδώ! 

Η φετινή ποδηλατοπορεία, λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, έχει ένα ακόμη μήνυμα καθώς απευθύνεται στους υποψήφιους δημάρχους και τους υπενθυμίζει πως μάλλον δεν έχουν κάνει όσα… έχουν υποσχεθεί για το ποδήλατο!

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με κάποια από τα βασικά στελέχη της ομάδας podilates.gr και "Φίλοι του Ποδηλάτου" για το θέμα.

 

Μιλήστε μας λίγο για την επόμενη ποδηλατοπορεία. Πότε διοργανώνεται και ποιο είναι το μήνυμά της;

Η επόμενη ποδηλατοπορεία θα διοργανωθεί στις 11/5, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας που διεξάγεται εδώ και έξι συνεχή έτη στις αρχές Μαΐου, με συμμετοχές πολλών πόλεων. Το μήνυμά της είναι επίκαιρο λόγω δημοτικών εκλογών «Οι Δήμαρχοι αλλάζουν – Οι Διεκδικήσεις μένουν»  τονίζοντας την αδράνεια ή την ολιγωρία των περισσότερων τοπικών αρχών στα ποδηλατικά ζητήματα. H στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης, βέβαια, ποικίλει από δήμο σε δήμο. Έτσι, ενώ υπάρχουν θετικά παραδείγματα, όπως στην Καρδίτσα, τα έργα στους περισσότερους δήμους της χώρας μας είναι είτε ανύπαρκτα είτε αποσπασματικά (και άρα ανεπαρκή). Το έργο του δήμου Αθηναίων εξαντλείται στην κατασκευή θέσεων στάθμευσης έξω από τρία δημόσια κτίρια, ενώ στην Κέρκυρα το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που πρόσφατα κατασκευάστηκε κινδυνεύει να καταργηθεί! Ανάλογα λοιπόν ποικίλουν και οι διεκδικήσεις μας από δήμο σε δήμο. 

Τέλος, στα πλαίσια της ανάγκης μιας συνολικής πολιτικής για το ποδήλατο, οι βασικές διεκδικήσεις μας απευθύνονται πρωτίστως στην κεντρική εξουσία και αφορούν την προώθηση των ΜΜΜ και του ποδηλάτου, τον περιορισμό του ΙΧ, την αναθεώρηση του ΚΟΚ και την κατασκευή υποδομών για το ποδήλατο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της διοργάνωσης των Ποδηλατοπορειών και πόσα άτομα συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια;

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 6-7 χρόνια όταν ξεπήδησαν σε όλη την Ελλάδα ομάδες που θέλησαν να οργανωθούν για την προώθηση του ποδηλάτου και άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στο δρόμο. Σκεφτήκαμε ότι μια αντίδραση σε πανελλαδικό επίπεδο θα ήταν πιο αποτελεσματική για την έκβαση των αιτημάτων μας, καθώς η πίεση για την προώθηση του ποδηλάτου έπρεπε να ασκηθεί τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι, από το 2008 κάθε χρόνο συμμετέχουν στην ΠΠ πάνω από 30 πόλεις, κάθε μια στο χώρο της και με τον τρόπο που θεώρησε εφικτό, ενώ στην περσινή φτάσαμε στο ρεκόρ των 46 πόλεων!

Όλοκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την βρείτε στο τεύχος 123 του MBike.

Δείτε επίσης

dei e bike festival

Στο δρόμο για τη Λάρισα το ΔΕΗ e-bike Festival

Λάρισα, 27-28 Νοεμβρίου 2021 Η πόλη της Λάρισας, υποδέχεται το πρώτο φεστιβάλ, αποκλειστικά για ηλεκτρικά ...

Έρευνα για το ποδήλατο και τις συνήθειες των χρηστών ποδηλάτου στην Ελλάδα

Μπορείς κι εσύ να συμβάλλεις να γίνει η πόλη σου ομορφότερη! Στο πλαίσιο της δράσης ...

e bikes

ΔΕΗ E-Bike Festival: Δοκιμάστε τα κορυφαία μοντέλα ποδηλάτων στην Ελλάδα!

ΔΕΗ E-Bike Festival: Το πρώτο φεστιβάλ e-Bikes στην Ελλάδα είναι γεγονός! Για πρώτη φορά στην ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest