Home | Αρχική | Βασίλης Αναστόπουλος: Trainer της Deceuninck – Quick Step για δεύτερη χρονιά!

Βασίλης Αναστόπουλος: Trainer της Deceuninck – Quick Step για δεύτερη χρονιά!

Στο μαγικό κόσμο του World Tour

 

Ο πρώτος χρόνος του Βασίλη Αναστόπουλου με την Deceuninck – Quick Step – ως ένας από τους προπονητές της κορυφαίας ομάδας του World Tour – είχε απ’ όλα: επιτυχίες, ατυχήματα, αγωνίες, συνεργασία με μερικούς από τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο, προβλήματα, δημιουργικές λύσεις, σκληρή δουλειά, εξαιρετικά αποτελέσματα, πολλές χαρές, μια πανδημία και δεκάδες ταξίδια.

 

Το 2020 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά στην καριέρα σου καθώς σήμανε την είσοδό σου στον μαγικό κόσμο του World Tour και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη συνεργασία σου με τη νούμερο ένα επαγγελματική ομάδα στον κόσμο! Μίλησέ μας λίγο για τη συνεργασία αυτή και την εξέλιξή της.

Η αλήθεια είναι πως το 2020 ήταν για μένα μια εκπληκτική χρονιά!

Το να βρίσκεσαι σε έναν επαγγελματικό χώρο όπου έχεις την ευκαιρία να συνεργάζεσαι με τους κορυφαίους, είναι απίστευτη εμπειρία. Κι όταν λέω κορυφαίους, δεν αναφέρομαι μόνο στους αθλητές και τις επιτυχίες τους, αλλά σε όλα τα στελέχη που απαρτίζουν μια επαγγελματική ομάδα world tour: το προσωπικό, τους DS, τους προπονητές, το ιατρικό προσωπικό, όλους. Όλοι είναι επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία και εξαιρετικές ικανότητες.
Θυμάμαι μάλιστα τον Ιανουάριο του 2020, όταν, κάποια στιγμή με ρώτησε ο οικονομικός διευθυντής πώς μου φαίνεται η ομάδα, αν μου αρέσει το κλίμα και αν έχω κάποιο παράπονο από τη συνεργασία. Πριν προλάβω καν να απαντήσω, πετάχτηκε ο αρχίατρος της ομάδας που καθόταν εκεί δίπλα και είπε: “Ο Βασίλης είναι μια μεγάλη έκπληξη καθώς μέσα σε ένα μήνα έχει προσαρμοστεί πιο γρήγορα από τον καθένα!”

Και ήταν η αλήθεια. Γιατί, από την πρώτη στιγμή ένιωσα ένα δέσιμο. Ήταν σαν να ήμουν εκεί για χρόνια και υπήρχαν ήδη όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί.
Κατά την διάρκεια της χρονιάς βέβαια ήρθα πιο κοντά με δύο άτομα: Ο ένας ήταν ο Aρχιπροπονητής της ομάδας ο Koen Pelgrim – ο οποίος ήταν άλλωστε κι εκείνος που μου έκανε την πρόσκληση να συμμετάσχω στην ομάδα. Έχω μαζί του πλήρη ταύτιση απόψεων και συνεργαζόμαστε εξαιρετικά.

 

 

Anastopoulos Deceuninck - Quick Step
Με τον Davide Bramati στο λεωφορείο της ομάδας

Ο δεύτερος είναι ένας Ιταλός, ένας θρύλος της ποδηλασίας ανάμεσα στους DS, ο Davide Bramati! Με τον Bramati ταιριάξαμε αμέσως, ίσως και λόγω του μεσογειακού ταμπεραμέντου και η συνεργασία μας είναι άψογη.

 

Ο Covid άλλαξε τα σχέδια όλων. Παρόλα αυτά, οι επαγγελματικές ομάδες έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μην χαθεί η σεζόν. Πώς αντιμετώπισε η ομάδα σου τα προβλήματα της πανδημίας;
 
Ενώ όλα ξεκίνησαν μέσα σε ιδανικές συνθήκες, το 2019 ήταν για την ομάδα μία υπέροχη χρονιά, αφού ολοκλήρωσε τη σεζόν και πάλι ως η νούμερο ένα ομάδα στο World Tour , εμφανίστηκε ο Covid 19… Δεν είχαμε και πολλές επιλογές. Με δεδομένο το πρόβλημα, αρχίσαμε να αναζητούμε την ιδανική λύση. Συνεργαστήκαμε στενά με τους γιατρούς της ομάδας και τον ψυχολόγο και πιστεύω πως το αποτέλεσμα δικαίωσε τις αποφάσεις μας. Τους τέσσερις πρώτους μήνες, ώσπου να ξεκινήσουν ξανά οι αγώνες, όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς προβλήματα, τόσο στην φυσική κατάσταση όσο και στην ψυχική υγεία των αθλητών.

 

Τελικά, μέσα στις δυσκολίες, δεν τα καταφέρατε άσχημα. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες νίκες σας το 2020;

Ολοκληρώσαμε τη χρονιά ως η ομάδα με τις περισσότερες νίκες, όπως και το 2019. Όμως για μένα το πιο σημαντικό ήταν πως από τους 28 αθλητές της ομάδας, οι 15 κέρδισαν κάποιον αγώνα! Δεν επικεντρωθήκαμε δηλαδή σε έναν αθλητή που θα κέρδιζε τα πάντα, αλλά δουλέψαμε έτσι ώστε οι περισσότεροι αθλητές μας να έχουν επιτυχίες.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις μεγάλες ατυχίες της χρονιάς: την πτώση του Remco Evenepoel και το ατύχημα του Fabio Jakobsen – αθλητές στους οποίους είχαμε ποντάρει πολλά!
O Fabio ήταν ο αθλητής που περιμέναμε πως θα κερδίσει τα περισσότερα σπριντ και ο Remco ήταν εκείνος που περιμέναμε πως θα είχε τις περισσότερες επιτυχίες στην κατάταξη γενικής, με αποκορύφωμα φυσικά τον Γύρο Ιταλίας, κάτι που συνέβη άλλωστε σε όλους τους αγώνες που συμμετείχε, πριν την πτώση του.
Παρά το γεγονός πως οι δύο αυτοί αθλητές είχαν σοβαρά ατυχήματα – όλοι πια γνωρίζουμε τον τρόπο που έπεσαν – και η κατάσταση της υγείας τους, ειδικά του Fabio, μας είχε αναστατώσει σε μεγάλο βαθμό, η ομάδα δεν έχασε την ψυχραιμία της.
Αμέσως αλλάξαμε τακτική, δώσαμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που βλέπουμε σήμερα, να πετύχουμε τις περισσότερες νίκες στους αγώνες και με έναν μεγάλο αριθμό αθλητών.

 

 

Anastopoulos Deceuninck - Quick Step
Με τον Davide Ballerini στο Σαν Πελεγκρίνο

 

Φέτος δούλεψες με μερικούς κορυφαίους αθλητές. Μίλησέ μας λίγο για τη συνεργασία αυτή και την αίσθησή σου για τον καθένα χωριστά.

Η αλήθεια είναι πως η ανταπόκριση και η εκτίμηση που ένιωσα από τους αθλητές που συνεργάστηκα φέτος, ήταν κάτι για το οποίο δεν το περίμενα, τουλάχιστον όχι σε αυτό τον βαθμό. Εκτός από το δικό μου γκρουπ των 8 αθλητών, που ήταν αποκλειστικά δική μου ευθύνη, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και με τους υπόλοιπους στη διάρκεια των προπονητικών camp.
Eκεί, αθλητές όπως ο Alaphilippe ή ο Bennett – αθλητές δηλαδή που δεν ήταν δικοί μου – ζητούσαν συνεχώς τη γνώμη μου και επιζητούσαν να ανταλλάξουμε απόψεις για την τεχνική ή τη διαδικασία της προπόνησης. Και φυσικά, αυτό που με εντυπωσίαζε κάθε φορά, ήταν πως όποτε κλείναμε τη συζήτηση, πάντα τελείωναν με ένα ειλικρινές “ευχαριστώ”, για την επιθυμία μου να μοιραστώ μαζί τους τις απόψεις και τις γνώσεις μου.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια των αγώνων, η επικοινωνία ήταν ακόμη πιο έντονη. Θυμάμαι μια συζήτηση που είχαμε με τον Julian πριν από ένα ετάπ του Γύρου Γαλλίας – το οποίο και κέρδισε τελικά – όπου στο τέλος, όταν του επεσήμανα κάποια σημεία που χρειάζονταν ιδιαίτερη προσοχή, μου είπε “δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω για τη βοήθειά σου”.

 

 

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δρόμου, στην Ίμολα με τον Fausto Masnada

Επίσης η νίκη στο Παγκόσμιο. Να σας θυμίσω πως η ομάδα με είχε στείλει ως προπονητή στην Ίμολα, ώστε να υποστηρίξω τους αθλητές μας, από διάφορες χώρες. Με όλους αυτούς είχα ένα μικρό meeting πριν τον αγώνα όπου, στον καθένα χωριστά, εξηγούσα τα δεδομένα και το τί θα έπρεπε, σύμφωνα με την άποψή μου, να προσέξει.
Για μένα αυτό ήταν το πιο σημαντικό γεγονός που βίωσα μέσα στη χρονιά. Η εκτίμηση και η αποδοχή από αθλητές που βλέπουμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε γι’ αυτούς, με συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Με τους DS Rik Van Slycke (αριστερά) και τον Davide Bramati

 

Καταλαβαίνω πως η συνεργασία σου πρέπει να πήγε καλά, αφού ήδη έχεις ανανεώσει το συμβόλαιο για το 2021.

Ναι, έχω ήδη ανανεώσει το συμβόλαιο για το 2021 και μάλιστα ήταν κάτι που έγινε κατά τη διάρκεια της Vuelta. Εκεί ήρθε ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Patrick Lefevere και δεν μας πήρε πάνω από… 30 δευτερόλεπτα για να συμφωνήσουμε!
Η συζήτηση πήγε κάπως έτσι:
“Βασίλη είσαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία σου με την ομάδα;”
“Φυσικά, πολύ!”
“Κι εγώ το ίδιο, έλα αύριο το πρωί στο λεωφορείο της ομάδας να υπογράψουμε και για την επόμενη χρονιά!”
Τόσο απλά. Χωρίς περιττά λόγια ή άλλες διευκρινήσεις.

 

 

Mε τον Sam Bennett (δεξιά) μια μέρα πριν την εκκίνηση της Vuelta. Αριστερά ο Morkov.

 

Ακολούθησες όλη τη Vuelta μαζί με την ομάδα. Ποιος ήταν ο ρόλος σου εκεί;

Στη Vuelta ο ρόλος μου ήταν συγκεκριμένος: Έπρεπε να προσφέρω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη στους τέσσερις DS (Directeur Sportif) της ομάδας, σε εκείνους δηλαδή που βρίσκονταν στο αμάξι συνοδείας, έδιναν συμβουλές στους αθλητές και ήταν συνολικά υπεύθυνοι για τον αγώνα.
Είχα λοιπόν κάνει ήδη την ανάλυση των ετάπ αρκετές ημέρες νωρίτερα και την ημέρα πριν από κάθε ετάπ έλεγα την άποψή μου για το ποιός από τους αθλητές μας θα μπορούσε να διακριθεί με βάση τα χαρακτηριστικά του ετάπ και πού έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα.
Για παράδειγμα, μια μέρα, βρισκόμασταν πριν από ένα ανηφορικό ετάπ και υπήρχε διάσταση απόψεων για το αν έπρεπε όλοι να δουλέψουν για τον Sam Bennett ή για τον “πιτσιρικά”, τον Andrea Bagioli, που ήταν και δικός μου αθλητής. Είχα κάνει λοιπόν μια λεπτομερή ανάλυση του τελευταίου χιλιομέτρου, με βάση προηγούμενους τερματισμούς και είπα πως ο Bagioli είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει από τον Bennett.

 

 

Mε τον Andrea Bagioli στο training camp

 

Οι DS με εμπιστεύτηκαν και δώσαμε όλη μας την υποστήριξη στον “πιτσιρικά” τον Andrea ο οποίος μπορεί τελικά να μην κέρδισε – βγήκε τρίτος – αλλά ποιός τον πέρασε; Ο Roglic στα τελευταία μέτρα…
Αυτό γινόταν κάθε μέρα. Πριν από κάθε ετάπ έδινα την άποψή μου στον DS και εκείνος ετοίμαζε το πλάνο του αγώνα. Εγώ ξεκινούσα περίπου μισή ώρα πριν την εκκίνηση στη διαδρομή και έστελνα αναφορά σχετικά με τη φορά του ανέμου, τα επικίνδυνα σημεία, έκανα δηλαδή το scouting. Στον τερματισμό δε, υπήρχαν φορές όπου κατέβαινα από το αυτοκίνητο της ομάδας, πήγαινα στο λεωφορείο, έπαιρνα ένα ποδήλατο κι έκανα εγώ τα 2-3 τελευταία χιλιόμετρα ώστε να στείλω φωτογραφίες πάνω από το ποδήλατο, να δώσω την δική μου αίσθηση για την κλίση – όλα αυτά φυσικά στα ετάπ στα οποία πιστεύαμε πως είχαμε πιθανότητες για μια νίκη.
Όταν πάλι τελείωνε ο αγώνας, κατέβαζα τα αρχεία των αθλητών από τα ειδικά προγράμματα που έχουμε, έβλεπα πώς απέδωσε ο καθένας, ποιος είναι κουρασμένος ή ποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση και έδινα στον DS τα συμπεράσματά μου σχετικά με το πώς έπρεπε να κινηθούμε τις επόμενες ημέρες.

 

Υπολογίζοντας την φορά του ανέμου λίγο πριν ξεκινήσει το ετάπ, στη Vuelta

 

Στο ατομικό χρονόμετρο, η προετοιμασία ξεκίνησε από την προηγούμενη ημέρα. Πήραμε τους αθλητές με το λεωφορείο, κάναμε τη διαδρομή του αγώνα, είδαμε τα σημεία στα οποία έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, αποφασίσαμε το πάτημα με το οποίο έπρεπε να αγωνιστούν, το ρυθμό που έπρεπε να κρατήσουν σε κάθε σημείο – αφού σπάσαμε τη διαδρομή σε μέρη – ώστε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα η δουλειά του κάθε αθλητή και να ξέρει ακριβώς πώς πρέπει να τρέξει, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

 

 

Ένα μεγάλο όνομα, ένας θρύλος της αγωνιστικής ποδηλασίας θα βρίσκεται στην ομάδα το 2021. Μιλάμε φυσικά για τον Mark Cavendish!

Η ομάδα άλλαξε τρεις αθλητές: Έφυγε ο Bob Jungels και ήρθαν ο πρωταθλητής Τσεχίας στο ατομικό χρονόμετρο, ο Cerny και ο Mark Cavendish!
Kαι τους δύο αθλητές τους πήρα στο γκρουπ μου, που φέτος θα έχει 10 άτομα και μάλιστα υπάρχει η σκέψη να έρθει ο Cavendish μέσα με τέλος Μαρτίου για ένα δεκαήμερο στην Αθήνα και να κάνουμε προπόνηση ταχύτητας ώστε να είναι έτοιμος για τους πρώτους αγώνες που θα τρέξει.

 

 

Με τον Brian Holm, ένας από τους διάσημους DS στο Wold Tour, στη διάρκεια της φετινής Vuelta.

 

 

Έχεις σκεφτεί πώς θα τον χειριστείς; Ποια θετικά του θα αξιοποιήσεις και ποια σημεία θέλεις να δουλέψεις; 

Για έναν προπονητή είναι μεγάλη πρόκληση να χειριστεί έναν τόσο μεγάλο αθλητή. Ας μην ξεχνάμε πως ο Cavendish έχει να κερδίσει αγώνα εδώ και δυόμιση χρόνια άρα η πρόκληση αυτή είναι τεράστια για μένα. Πολλοί θεωρούν πως ο Cavendish μπορεί και να έχει ολοκληρώσει την αθλητική του καριέρα, ότι δεν μπορεί πια να κερδίζει. Εγώ όμως από το λίγο που τον έχω γνωρίσει – εδώ και μόλις δύο εβδομάδες δουλεύουμε μαζί – νομίζω πως έχει ακόμα αρκετά να δώσει και πιστεύω πως με τη βοήθειά μας θα τα καταφέρει.
Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν τεράστιο αθλητή, τον αθλητή με τις περισσότερες νίκες ως σήμερα στο World Tour! Εχει 48 Grand Tour νίκες, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον αυτή τη στιγμή στο World Tour και πάνω από 150 νίκες σε αγώνες συνολικά ως PRO.

 

 

Με τον Δήμαρχο Λουτρακίου Γιώργο Γκιώνη, έναν άνθρωπο που στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια για πρόσκληση επαγγελματικών αθλητών στην Κορινθία

 

Δεν είναι το πρώτο μεγάλο όνομα που φέρνεις στην Ελλάδα για προπόνηση. Θύμισέ μας ποιοί άλλοι μεγάλοι του World Tour έχουν προπονηθεί – χάρη σε σένα – σε Ελληνικό έδαφος;

Nαι, ο Cavendish θα είναι ένας από τους αθλητές World Tour που έχω φέρει, μην ξεχνάμε πως έχουν ήδη έρθει για προπόνηση στην Ελλάδα οι Thomas Dekker, Johan Vansummeren, Sebastian Langeveld και φυσικά οι αθλητές της SEG, οι οποίοι είναι πλέον όλοι επαγγελματίες.

 

Ανάμεσα στους φίλους της Deceuninck – Quick Step είναι και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt – εξαιρετικός ποδηλάτης ο ίδιος – εδώ με την φανέλα του Πρωταθλητή ΗΠΑ και αθλητή της ομάδας, Ian Garrison.

 

Ποιοί είναι οι στόχοι της Deceuninck Quick Step για το 2021; Ποιο είναι το δικό σου πρόγραμμα για το 2021;

Οι στόχοι της ομάδας είναι να “χτυπήσουμε” τον Γύρο Ιταλίας με τον Evenepoel – έχουμε φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα για να τον υποστηρίξει. Επίσης να κερδίσει ο ίδιος αθλητής τους Ολυμπιακούς στο Ατομικό χρονόμετρο, ίσως και τον αγώνα αντοχής. Επίσης, ο Julian Alaphilippe να κερδίσει τα δύο πρώτα ετάπ του Γύρου Γαλλίας και να πάρει την κίτρινη φανέλα και για τον Sam Bennett να κερδίσει πάλι την πράσινη φανέλα όπως και φέτος.
Νομίζω πως έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα. Για μένα σαν προπονητή, το πολύ ενθαρρυντικό ήταν πως φέτος, όταν βρεθήκαμε στον Γύρο Ιταλίας στην ευχάριστη θέση να υπερασπιστούμε τη ροζ φανέλα που είχε κερδίσει ο Joao Almeida μετά το τρίτο ετάπ, όλη η ομάδα φάνηκε να είναι πολύ δυνατή. Και μάλιστα σε κάποια από τα δύσκολα, ανηφορικά ετάπ του Γύρου, όταν περίπου 20 αθλητές είχαν μείνει μπροστά, οι 5 από αυτούς ήταν δικοί μας!
Αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία όλου του προπονητικού team, σημαίνει ότι η δουλειά που έχεις κάνει αποδίδει και όλοι οι αθλητές αποτελούν ένα δυνατό σύνολο.

Σε σχέση με το δικό μου πρόγραμμα, τελειώσαμε την πρώτη μας προετοιμασία στην Ισπανία στις αρχές Δεκεμβρίου, έχουμε, πάλι στην Ισπανία 6 με 17 Ιανουαρίου και 22 Ιανουαρίου με 1η Φεβρουαρίου Πορτογαλία για το τρίτο καμπ.
Στις 10 Φεβρουαρίου θα πάμε με ένα μικρό γκρουπ αθλητών για προπόνηση σε υψόμετρο, στη Σιέρα Νεβάδα, με άλλο ένα γκρουπ τον Μάρτιο στην Τενερίφη, προετοιμασία για το Giro και στη συνέχεια προετοιμασία με το γκρουπ για το Tour de France. Συνολικά θα έχουμε 200 ημέρες προετοιμασίας οι οποίες βέβαια θα μοιραστούν ανάμεσα στους 4 προπονητές της ομάδας και φυσικά στόχος μας είναι  να ετοιμάσουμε το καλύτερο δυνατό πλάνο ώστε να είναι οι αθλητές μας έτοιμοι όταν μας ζητηθεί από την ομάδα για τους επόμενους αγώνες.
Κι όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά!

 

 

Βασίλης Αναστόπουλος: Ο άνθρωπος που έφερε την Deceuninck – Quick Step να προποηθεί στο Λουτράκι!

 

Δείτε επίσης

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Athens Bike Festival 2024 powered by ΔΕΗ

12,13,14 Απριλίου 2024, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου κλείνει φέτος 10 χρόνια ...

Cycle Tourism Show στην Μπολόνια

Αφιερωμένο στον Ποδηλατικό Τουρισμό Αν αναζητάτε έμπνευση για τις επόμενες ποδηλατικές σας διακοπές ή αν ...

Διασυλλογικός Αγώνας Δρόμου Αντοχής

Διασυλλογικός αγώνας δρόμου αντοχής Γύρος Λάρισας Ο Ποδηλατικός Γυμναστικός σύλλογος Λάρισας διοργανώνει, σε συνεργασία με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest