Home | Αρχική | 6 σημάδια που δείχνουν ότι πας για κάρφωμα…

6 σημάδια που δείχνουν ότι πας για κάρφωμα…

Πρόσεξε για να μην την… πατήσεις!

«Μέτρον άριστον» έλεγε σοφά ο Έλληνας Φιλόσοφος Κλεόβουλος τον 6ο αιώνα π.Χ.

Ένα πασίγνωστο γνωμικό που όσα χρόνια και αν πέρασαν λίγοι το τηρούν κατά γράμμα. Πόσο μάλλον εμείς οι ποδηλάτες που το μόνο μέτρο που ξέρουμε είναι αυτό για να ρυθμίσουμε το ύψος της σέλας…

Όπως και να ‘χει, καλό θα είναι να βάζουμε μέτρο στη ζωή μας, ιδίως στην προπόνηση, για να μην καταπονούμε το σώμα μας και την καρδιά μας περισσότερο από όσο αντέχουν και να μπορούμε να διαβάζουμε τα σημάδια που μας το υποδεικνύουν.

·       Δε μπορείς να κοιμηθείς

Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς ή κοιμάσαι και κάθε τόσο ξαναξυπνάς ή ξυπνάς το πρωί και αισθάνεσαι περισσότερο κουρασμένος από όταν έπεσες για ύπνο, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή προπονείσαι πολύ σκληρά ή είσαι τρελά ερωτευμένος και δεν θες να κοιμηθείς γιατί η πραγματικότητα είναι επιτέλους καλύτερη από τα όνειρα… στη πρώτη περίπτωση καλό θα είναι να ξεκουραστείς λίγες μέρες και να χαλαρώσεις την ένταση της προπόνησης. Στην δεύτερη περίπτωση… υπομονή μέχρι να σου περάσει.

·       Το rest δεν είναι σταθερό

Μία σημαντική ένδειξη κούρασης ή υπερ-προπόνησης είναι η αύξηση των καρδιακών παλμών σε κατάσταση ηρεμίας – το λεγόμενο rest για τους Pro. Mία εξειδικευμένη διαδικασία που θα πρέπει να τηρεί κάθε ποδηλάτης που προπονείται σκληρά και σε καθημερινή βάση. Όταν το rest σου είναι ανεβασμένο θα πρέπει να χαλαρώσεις το ρυθμό και την ένταση της προπόνησής σου μέχρι να επανέλθει σε σταθερά επίπεδα.

·       Δεν μπορείς να κρατήσεις τα watts 

Τα watts δεν λένε ποτέ ψέματα. Όταν συνήθως ανεβαίνεις την Πάρνηθα ή τον Υμηττό με 300watts – ή 400w αν οι φίλοι σε φωνάζουν Nίο – και στη τελευταία σου ανάβαση δυσκολεύτηκες να κρατήσεις τα 250w, είναι μία καλή στιγμή να πάρεις ρεπό και να φας λίγο παραπάνω…

·       Σου κόβεται η όρεξη   

Οι ποδηλάτες διακρίνονται κυρίως για δύο πράγματα: για τις κομμένες γάμπες και για την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Eαν ποτέ αισθανθείς να μην έχεις όρεξη για φαγητό – ενώ προπονείσαι σε καθημερινή βάση – είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι πως έχεις επιβαρυνθεί αρκετά και χρειάζεσαι ξεκούραση.

·       Τραυματίζεσαι συχνά

Η υπερβολική καταπόνηση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε τραυματισμούς. Εάν το τελευταίο διάστημα αισθάνεσαι κάθε τόσο ενοχλήσεις και πόνους στις αρθρώσεις ή στους μύες, είναι μία καλή στιγμή να αφήσεις το ποδήλατο για λίγες μέρες και να ξεκουραστείς, για να αποφύγεις τα χειρότερα.

·       Αρρωσταίνεις εύκολα

Είναι γνωστό πως η αερόβια άσκηση, όταν γίνεται σωστά και με μέτρο, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν όμως χαθεί το μέτρο, η υπερ-προπόνηση κλονίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα το σώμα να εξασθενεί και να δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τις αρρώστιες. Ένα απλό κρύωμα που επαναλαμβάνεται ή πληγές που δεν κλείνουν, είναι εμφανή σημάδια υπερκόπωσης.

Δείτε επίσης

Αθλητής με σύνδρομο Down ολοκληρώνει Ironman και γράφει ιστορία!

Ο 21 ετών τριαθλητής, είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, με σύνδρομο Down που ολοκληρώνει ...

covid 19 και ποδήλατο

Ποδήλατο στις μέρες της πανδημίας: Μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Μπορεί ο Covid 19 να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το ποδήλατο στις σύγχρονες πόλεις; ...

Συμβουλές για νέους ποδηλάτες

Απλές συμβουλές για να απολαμβάνετε το ποδήλατο στην πόλη Είστε από εκείνους που τους τελευταίους ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest