Home | Αρχική | 4 Μαθήματα για τη Βιώσιμη Κινητικότητα

4 Μαθήματα για τη Βιώσιμη Κινητικότητα

Σειρά μαθημάτων: Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015
Εσείς πόσο ενδιαφέρεστε για την πόλη σας;

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά 4 μαθημάτων με θέμα τη βιώσιμη κινητικότητα.

Οι Θ. Βλαστός, Α. Βάσση, Ε. Μπακογιάννης & Κ. Αθανασόπουλος προσφέρουν μια σειρά μαθημάτων που απευθύνονται σε όσους νοιάζονται την ελληνική πόλη. Για εκείνους που αγωνιούν για την τύχη της, ελπίζουν και θέλουν να εξοικειωθούν με τα αντικείμενα του κυκλοφοριακού σχεδιασμού που έχει κριτήριο τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Απευθύνονται επίσης σε όσες και όσους έχουν αποφασίσει να αλλάξουν κατεύθυνση στην καθημερινή τους δουλειά που τους φέρνει κοντά στις μεγάλες προκλήσεις του κυκλοφοριακού και πολεοδομικού σχεδιασμού, να ενημερωθούν για την εμπειρία της Ευρώπης και να συζητήσουν λύσεις με διαφορετικές προτεραιότητες, μεθοδολογίες και στόχους.

Στόχοι των μαθημάτων είναι:
· Η υποστήριξη των συμμετεχόντων με βασικές θεωρητικές αρχές και γνώσεις που θα αποτελέσουν εφόδια και θα συμβάλουν σε μια στροφή προς τη βιώσιμη προοπτική.
· Η ανάδειξη παραμέτρων του κυκλοφοριακού σχεδιασμού όπως η αισθητική, η ευχαρίστηση, το παιχνίδι, η κοινωνική επαφή… που εξακολουθούν να παραμένουν ταμπού στο χώρο των συγκοινωνιολόγων.
· Η γνωριμία με μεθόδους ανάγνωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων που δίνουν απαντήσεις σε αδράνειες, υστερήσεις και παρωχημένες νοοτροπίες.
· Η παρουσίαση και κριτικός σχολιασμός καλών και κακών παραδειγμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περιεχόμενο
· Σχεδιασμός για την ανθρώπινη παρουσία στο δημόσιο χώρο. Το περπάτημα και η παραμονή. Ζητήματα κοινωνικοποίησης και σχεδιασμού κοινωνικά συμπαγών αστικών τοπίων.
· Προς πόλεις χαμηλού κόστους σε συνθήκες χρεωκοπίας και κλιματικής αλλαγής. Συλλογικές συμπεριφορές στις μετακινήσεις κάτω από την ομπρέλα της οικονομίας του κοινόχρηστου.
· Το δικαίωμα στο Ποδήλατο – μια νεανική ανάγνωση της πόλης απέναντι στη βαρβαρότητα και τον κορεσμό. Μεθοδολογία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πόλη του ποδηλάτου, την πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα.
· Πολεοδομία της Βιώσιμης Κινητικότητας. Η συμπαγής πόλη. Γειτονιές ήπιας κυκλοφορίας. Αρτηρίες για μικρότερες ταχύτητες. Δημόσια διαβούλευση για μια διαφορετική πόλη.

Μετά τις διαλέξεις θα ακολουθεί συζήτηση.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
κα Ισμήνη Κάβουρα – τηλ. 210 – 32 25 245 / isminik@ellinikietairia.grΤριπόδων 28, 10558 Αθήνα. τηλ: + 30 210 3225 245, + 30 210 3226 693, Fax +30 210 3225 240

e-mail: elet@ellinikietairia.gr, www.ellet.gr
Μέλος/Member: International Union for Conservation of Nature and Natural Resource (IUCN), Europa Nostra/IBI, European
, Environment Bureau (EEB), Mediterranean Information Office for the Environment, Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE)

Δείτε επίσης

ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα

Είναι γεγονός: Δύο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα

Το τοπίο στην Αθήνα αλλάζει Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ...

10 συμβουλές μας για να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ποδηλάτου, μοιραζόμαστε μαζί σας 10 βασικές συμβουλές για να βάλετε ...

3 Ιουνίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Τον Απρίλιο του 2018, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε για πρώτη φορά την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest