Home | FITNESS | Τι να πιείτε και πότε

Τι να πιείτε και πότε

Συμβουλές ενυδάτωσης για ποδηλάτες

Τα ποτά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας…

Όχι, δε μιλάμε για τύπου «τσιγάρα-ποτά-ξενύχτια», αλλά για εκείνα τα ποτά που είναι καλύτερα για τους ποδηλάτες και την ώρα της ημέρας που πρέπει να τα πάρετε. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν κάποιες προτάσεις που θα σας κρατήσουν ικανοποιητικά ενυδατωμένους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

6.45π.μ: Πράσινο τσάι
Εάν χρειάζεστε καφεΐνη για να ξεκινήσει η μέρα σας, γεμίστε τη συνηθισμένη πρωινή κούπα σας με πράσινο τσάι. Όχι μόνο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, κυρίως κατεχίνες που βοηθούν όσους ασκούνται να χάσουν περισσότερο βάρος, αλλά κι επιπλέον, μια μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της αντοχής στην άσκηση μέχρι και 24 τοις εκατό.

9π.μ: Χυμός πορτοκάλι
Μετά την προπόνηση ή τη διαδρομή μέχρι την εργασία σας, φροντίστε να επαναφέρετε τα επίπεδα των υγρών στο σώμα σας καταναλώνοντας κάτι που θα  βοηθήσει στην αναπλήρωση. Ο πλούσιος σε κάλιο χυμός πορτοκαλιού είναι τέλειος, καθώς το κάλιο που χάνεται από τους μυς σας κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να αναπληρωθεί για να αποφευχθούν οι μυϊκές κράμπες και οι καρδιαγγειακές ανωμαλίες. Επίσης, οι ηλεκτρολύτες στο χυμό πορτοκαλιού αναπληρώνουν εκείνους που χάνονται μέσω του ιδρώτα, οι υδατάνθρακες που περιέχει βοηθούν στην αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου και η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία και τη διατήρηση υγιών κυττάρων.

11π.μ: Νερό
Αποτελώντας τα δύο τρίτα του βάρους του σώματος σας και βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του κάθε σας κυττάρου, το νερό διατηρεί το δέρμα σας καθαρό, τους μυς σας άλιπους και το αίμα σας να ρέει, και ακόμη και μια μικρή μείωση του νερού στο σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, πονοκεφάλους και κόπωση. Το νερό δεν περιέχει θερμίδες και σας κρατά ενυδατωμένους, χωρίς να βάζετε βάρος, ειδικά αν έχετε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του το πρωινού καθισμένοι στο γραφείο σας.

1.30μ.μ: Χυμός κεράσι
Όχι μόνο είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά, αλλά επιπλέον, ο χυμός ξινού κερασιού, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Oregon, μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό παυσίπονο. Σε μια μελέτη, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων που έπιναν τέτοιο χυμό δύο φορές την ημέρα για επτά ημέρες πριν από μια μεγάλη προπόνηση είχαν αισθητά λιγότερο μυϊκό πόνο από ό, τι εκείνοι που έπιναν οποιοδήποτε άλλο χυμό φρούτων. Έτσι, αν χρησιμοποιείτε το μεσημεριανό σας διάλειμμα για μια βόλτα με το ποδήλατο ή μια συνάντηση με φίλους, ή (ακόμη συχνότερα) συνεχίζετε να εργάζεστε, πίνοντας χυμό κεράσι μπορεί σας προετοιμάσει για τη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει.

3μ.μ: Καφές
Στη μέση του απογεύματος, στη σιέστα των προπονήσεων και των δραστηριοτήτων γενικότερα, ώρα για μια δόση καφεΐνης για να διώξετε την υπνηλία, και με 95mg ανά φλιτζάνι, ο καφές σίγουρα θα κάνει τη δουλειά. Ένα φλιτζάνι καφέ 30ml περιέχει επίσης 8% των καθημερινών αναγκών σας για νιασίνη, που χρειάζεται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, και 1% των ημερήσιων αναγκών σας για κάλιο, το οποία συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας.

5.30μ.μ: Αθλητικό ποτό
Ώρα για την επιστροφή σπίτι, ίσως αφού ενσωματώσετε και μια προπόνηση, οπότε μην ξεχάσετε το ισοτονικό σας ποτό σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Αυτού του είδους τα ποτά αντικαθιστούν τα υγρά που χάνονται μέσω του ιδρώτα και παρέχουν την ενέργεια που καταναλώνεται μέσω της δραστηριότητας των μυών, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να πεταλάρετε ταχύτερα και για περισσότερη ώρα. Επίσης περιέχει νάτριο, το οποίο μεταφέρει νερό απευθείας μέσα στο αίμα όταν απορροφάται, βοηθώντας έτσι να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Μόλις φτάσετε στο σπίτι σας, συμπληρώστε τα επίπεδα των υγρών σας με ένα ποτό αναπλήρωσης υδατανθράκων-πρωτεϊνών για την αποκατάσταση της ενέργειας και θα είστε έτοιμοι να συνεχίσετε την ημέρα σας ξεκούραστοι.

8μ.μ: Κόκκινο κρασί
Περιέχοντας πολλά αντιοξειδωτικά, ένα τυπικό ποτήρι κόκκινο κρασί έχει μεταξύ 0,3 και 1,7 mg ρεσβερατρόλης, η οποία, όπως βρηκαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland, μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να προστατεύσει τα κύτταρα της καρδιάς. Περιέχει επίσης κατεχίνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει τις αξιοσημείωτες παρενέργειες της αφυδάτωσης, πονοκεφάλους και ναυτία την επόμενη ημέρα. Οπότε, πιείτε με μέτρο!

10μ.μ: Ζεστό ρόφημα με γάλα
Ώρα για ύπνο, αλλά ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα, αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Εδώ είναι που χρειάζεστε ένα ζεστό ρόφημα, όπως η ζεστή σοκολάτα ή το γάλα – κάτι αρκετά γλυκό για να ενισχύσει τα επίπεδα σακχάρου και να σας δώσει ένα αίσθημα ευεξίας, αρκετά ζεστό για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε άνετα πριν τον ύπνο, αλλά και χωρίς διεγερτικά, όπως η καφεΐνη. Πλέον, το αμινοξύ τρυπτοφάνη που υπάρχει στο γάλα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματος σας, βοηθώντας τη χαλάρωση.

Όνειρα γλυκά!

Δείτε επίσης

μπισκότα βρώμης

Μπισκότα βρώμης με μέλι – χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο

Με βάση τη βρώμη και όχι επεξεργασμένα άλευρα, δίνουν σύνθετους υδατάνθρακες.

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση του αθλούμενου σε σχέση με το φύλο

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση σε σχέση με το φύλο Αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα εκείνο που κάνει ...

Θέλεις να δυναμώσεις στο ποδήλατο; Ανέβα σκαλοπάτια!

Το ανέβασμα σκαλοπατιών ενεργοποιεί τους ίδιους μυς με το ποδήλατο, δηλαδή τετρακέφαλους και γλουτιαίους. Αν αυτοί οι μυς είναι δυνατοί, κρίνουν και σε μεγάλο βαθμό την απόδοση, στο συγκεκριμένο άθλημα.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest