Το MBike σας προτείνει δυο συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Από τα καλύτερα σε ποιότητα και διατροφική αξία γλυκά – προτείνεται η κατανάλωσή τους με μέτρο – τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες μπορεί να γίνουν ακόμα πιο υγιεινά με τη σωστή συνταγή!
Θα σας δώσω δύο παραδοσιακές συνταγές, που εγγυημένα είναι επιτυχημένες και μου τις έχει δώσει μια φίλη μου δρομέας – κορυφαία- και μάνα!
Στα μελομακάρονα βάζει άφθονα μπαχάρια δίνοντας υπέροχο μεσογειακό άρωμα ενώ οι κουραμπιέδες της είναι νηστίσιμοι (οπότε και vegan-friendly) αντικαθιστώντας το ζωικό βούτυρο με ελαιόλαδο.
Συνταγή για μελομακάρονα και vegan κουραμπιέδες:
Μελομακάρονα
Υλικά:
3 φλιτζάνια τσαγιού (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι μαλακό
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
1 κ.γλ. σόδα
1 μπέικιν
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
φλούδα λεμονιού και 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (3 φλ. τσαγιού) και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι, να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι. Προσοχή! Δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή. Πλάθουμε μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνες. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 180οC, να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Κουραμπιέδες
Υλικά:
250 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. φυτίνη
1 φλιτζάνι άχνη και 1 φλιτζάνι ούζο
1 μπέικιν, 2 βανίλιες
250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
1 κιλό ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά περίπου 10′ το λάδι με τη φυτίνη και τη ζάχαρη και μόλις αφρατέψει προσθέτουμε το ούζο, το μπέικιν, τις βανίλιες .
Κλείνουμε το μίξερ και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και τελευταία τα αμύγδαλα.
Κόβουμε με κουπ πατ σε Χριστουγεννιάτικα σχέδια (αστεράκια, δεντράκια κλπ) και ψήνουμε στους 180 οC μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες, τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και μετά με άχνη.
Καλές γιορτές με πολλά και όμορφα ποδηλατικά χιλιόμετρα!