Home | Αρχική | Στο «Κυνήγι της Δόξας» με τον N1NO Schurter

Στο «Κυνήγι της Δόξας» με τον N1NO Schurter

Το τελευταίο επεισόδιο

Στις 21 Αυγούστου 2016, ο Ν1ΝΟ Schurter συμπλήρωσε τη συλλογή του από Ολυμπιακά μετάλλια κερδίζοντας το χρυσό στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχοντας ήδη κερδίσει το χάλκινο στο Πεκίνο το 2008 και το αργυρό στο Λονδίνο το 2012. Ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας UCI δεν είχε απλώς θέσει έναν υψηλό στόχο, αλλά έκανε και τα πάντα για να τον πετύχει – το δικό του προσωπικό κυνήγι της δόξας.

Ο Ν1ΝΟ είναι συνηθισμένος να κερδίζει. Με 5 τίτλους παγκόσμιου πρωταθλήματος, 4 τίτλους παγκοσμίου κυπέλλου και 21 νίκες σε αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία του αθλήματος. Το 2012, σε ηλικία 26 ετών ο Ν1ΝΟ έζησε τη μεγαλύτερη «ήττα» στην καριέρα του μέχρι σήμερα, φεύγοντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με το αργυρό μετάλλιο ενώ είχε κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Στο τέλος ο Τσέχος αθλητής Jaroslav Kulhavy κέρδισε το χρυσό σε έναν αγώνα, που ακόμη και σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους στην πρόσφατη ιστορία της αγωνιστικής ορεινής ποδηλασίας. Παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη «ήττα» έβαλε τα θεμέλια για ένα νέο στόχο – το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο.

Έχοντας θέσει έναν τόσο μακροπρόθεσμο στόχο, ένας κορυφαίος αθλητής πρέπει να έχει πειθαρχία που οι περισσότεροι από μας δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε. Η δουλειά που έκανε για την πνευματική του δύναμη ήταν καθοριστική για τον Ν1ΝΟ. Προπονήθηκε για τέσσερα χρόνια για έναν μόνο λόγο – να είναι σε φόρμα τη μέρα του αγώνα στο Ρίο – στις 26 Αυγούστου 2016 όπως αποδείχτηκε. Αυτή η μακροχρόνια αφοσίωση σήμαινε ότι ο Ν1ΝΟ είχε να αντιμετωπίσει διάφορα θέματα. Επίσης, σήμαινε ότι έπρεπε να μάθει να μετατρέπει την αρνητική εμπειρία σε θετική ενέργεια, και να μάθει να επωφελείται από αυτή τη διαδικασία. Πέρα από αυτό, ο Ν1ΝΟ έπρεπε να μάθει πώς να συντονίσει κάθε στιγμή της προετοιμασίας του, της προπόνησής του, όλης του της ζωής. Από τη διατροφή ως την προπόνηση σε υψόμετρο, από τον τέλειο χρόνο προπόνησης ως την βελτιστοποίηση της αποθεραπείας – τα πάντα είχαν οργανωθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Η πνευματική και φυσική προετοιμασία του Ν1ΝΟ έπρεπε να αγγίξει την τελειότητα. Ο Ν1ΝΟ έπρεπε να αναπτύξει το κατάλληλο επαγγελματικό περίγυρο ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί στην επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου του. Οι προπονητές του, οι φυσιοθεραπευτές του και οι βοηθοί του που είχαν την ευθύνη της επιμέλειας της προόδου του έπρεπε να συνεργαστούν με το τεχνικό προσωπικό που είχε την ευθύνη της εξασφάλισης των καλύτερων εργαλείων για τον Ν1ΝΟ. Με το νέο Spark RC 900 World Cup, ο Ν1ΝΟ είχε πρόσβαση στο ελαφρύτερο αγωνιστικό ποδήλατο full suspension της αγοράς. Ο Ν1ΝΟ δε θα ήταν ο Ν1ΝΟ αν δεν επέμενε να δοκιμάζει ξανά και ξανά μέχρι να είναι σίγουρος ότι ξεκινούσε έχοντας στη διάθεσή του το καλύτερο ποδήλατο για την απαιτητική πίστα στο Ρίο.

O N1NO πήρε μαθήματα από τους προηγούμενους αγώνες του. Ήξερε ακριβώς τι θα δουλέψει και τι όχι όσον αφορά στην προετοιμασία του και τη στρατηγική του. Μέσα στα χρόνια, ανέλυσε πώς οι δυνητικοί ανταγωνιστές του θα έτρεχαν στον αγώνα. Ένας αγώνας σε Ολυμπιακούς είναι πάντα διαφορετικός από τους άλλους. Η πίεση είναι τρομακτική – σαν κορυφαίος αθλητής και διεκδικητής του χρυσού μεταλλίου θα πρέπει να διαχειριστεί την προσοχή του κοινού, κάτι πολύ δύσκολο ακόμη και για ξεχωριστούς ανθρώπους. Τη συγκεκριμένη ημέρα, οι εξωτερικές συνθήκες στην πίστα μπορούν απροσδόκητα να αλλάξουν από ξηρές σε υγρές. Η σωστή επιλογή ελαστικών ήταν σύμφωνα με τον Ν1ΝΟ καθοριστική για τη νίκη του στον αγώνα.

Η στρατηγική του Ν1ΝΟ στο Ρίο ήταν τελείως διαφορετική σε σχέση με προηγούμενους αγώνες. Σε σχέση με το Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια που η μάχη δόθηκε με τον Jaroslav Kulhavy, ο Ν1ΝΟ δεν ήθελε να κυριαρχήσει στον αγώνα από την αρχή αλλά να αφήσει άλλους να το κάνουν ενώ εκείνος εξοικονομούσε δυνάμεις. Ο Ν1ΝΟ δοκίμασε τους αντιπάλους του κατά τη διάρκεια του αγώνα. «Έκανα μικρές επιθέσεις για να τους δοκιμάσω, ειδικά τον Jaroslav Kulhavy. Στο τέλος ήξερα πότε και πού έπρεπε να κάνω την επίθεσή μου. Ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό για μένα», δήλωσε ο Ν1ΝΟ.

Οι τελευταίες του πεταλιές έγραψαν ιστορία. Ο Ν1ΝΟ έθεσε ένα στόχο, δούλεψε για να τον επιτύχει και κέρδισε την ύψιστη ανταμοιβή. Τώρα που το κυνήγι της δόξας ολοκληρώθηκε, ο Ν1ΝΟ περιγράφει τα τελευταία χρόνια της προσπάθειας. Δείτε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Το κυνήγι της δόξας».

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest