Το ελληνικό πιάτο στιφάδο είναι γνωστό ως βραστό με πολλά κρεμμύδια, σάλτσα ντομάτας και συχνά με την γεύση της κανέλας.
Ενώ η πιο γνωστή συνταγή για στιφάδο περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά, αυτή η συνταγή βραστού με μανιτάρι είναι επίσης αγαπημένη, ειδικά για τις μέρες νηστείας και τους χορτοφάγους. Προσωπικά μου αρέσει πολύ για την υπέροχη γεύση της!
Η αίσθηση του ξυδιού συνδυασμένη με την γλυκύτητα της κανέλας δίνει σ’ αυτή την συνταγή μια μοναδική γεύση.Συστατικά για 3-4 μερίδες:
· 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
· 340 γρμ κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
· 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
· 650 γρμ φρέσκα, καθαρισμένα, κομμένα στην μέση μανιτάρια
· ½ φλιτζάνι ξύδι κόκκινου κρασιού
· 1 ¼ φλιτζ. πολτοποιημένες φρέσκες ντομάτες
· 1 ξυλάκι κανέλα
· 1 φύλλο δάφνης
· 1 κ.γλ. αλάτι θαλάσσης
· ¼ κ.γλ. χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι
· Προαιρετικά: νερό
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 80 λεπτά
Προετοιμασία:
- Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
- Προσθέστε τα μανιτάρια και ανακατέψτε έτσι ώστε να καλυφθούν με λάδι. Συνεχίστε να μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε το ξύδι και ανακατέψτε.
- Προσθέστε τις ντομάτες, το ξυλάκι κανέλα, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
- Το υγρό θα πρέπει να είναι κάτω από την κορυφή όλων των συστατικών (να μην τα καλύπτει). Εάν χρειάζεται περισσότερο υγρό, προσθέστε νερό.
- Μαγειρέψτε χωρίς καπάκι για 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το υγρό να μειωθεί και να μείνει λίγη σάλτσα ντομάτας με λάδι. Προς το τέλος του μαγειρέματος, ανακατέψτε για να μην σας κολλήσει.
Σερβίρετε το στιφάδο με ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες ή ψημένο ψωμί.