Home | Αρχική | Στην Καρδίτσα με ποδήλατο

Στην Καρδίτσα με ποδήλατο

Πόλη «παράδεισος» για το ποδήλατο, η Καρδίτσα είναι από τα μέρη που πρέπει να τα επισκεφτείς και να ποδηλατήσεις εκεί, προκειμένου να αντιληφθείς τι σημαίνει ποδηλατική κουλτούρα.

Στην Καρδίτσα βρέθηκα προσκεκλημένος του Δημάρχου της πόλης, του κ. Φώτη Αλεξάκου, προκειμένου να διαπιστώσω προσωπικά, τον ποδηλατικό της προσανατολισμό.

“Όταν πήγα για πρώτη φορά στο γραφείο ως νέος Δήμαρχος, μου είχαν κρατήσει μια θέση για το αυτοκίνητο κάτω από το γραφείο. Εγώ όμως πήγα, όπως συνήθιζα να κάνω τόσα χρόνια στις μετακινήσεις μου, με το ποδήλατο. Πώς αλλιώς να μετακινηθώ δηλαδή;”
Ο κύριος Αλεξάκος είναι πρακτικός άνθρωπος. Ενδιαφέρεται για την πόλη του, θεωρεί τη βιώσιμη κινητικότητα ως πρωταρχικό παράγοντα “βιωσιμότητας” της πόλης και έχει την αγωνία να προστατεύσει αυτή την κουλτούρα που εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει καλλιεργηθεί στην πόλη.
Πόλη επίπεδη, σχετικά μικρή, με ευχάριστο κλίμα, η Καρδίτσα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Οι χρήστες των ποδηλάτων κινούνται με άνεση – όπως είναι και η λογική σε όλη την Ευρώπη – και στις δύο περιοχές και εξίσου άνετα και στους δρόμους, μαζί με τα αυτοκίνητα.
Οι οδηγοί αυτοκινήτων είναι επίσης εντυπωσιακά εξοικειωμένοι με τα ποδήλατα και όλα μοιάζουν να επιλύονται και να λειτουργούν… μαγικά σε αυτή την όμορφη πόλη.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κος Φώτης Αλεξάκος
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κος Φώτης Αλεξάκος


Περισσότερα ποδήλατα, χαρούμενοι πολίτες

Εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο στην πόλη είναι η χρήση των ποδηλάτων από τα παιδιά. Δεν υπάρχει πιτσιρίκος του δημοτικού που να μην πηγαίνει στο σχολείο με το ποδήλατο. Και η ώρα που αρχίζουν ή τελειώνουν τα σχολεία είναι αληθινή απόλαυση… Κεφάτα παιδιά με το σακίδιο στην πλάτη και κάθε λογής ποδήλατα πηγαίνουν στο σχολείο. Παρέες παρέες άλλα μόνα τους όλα κινούνται με άνεση “επαγγελματία” στο δρόμο, προσέχοντας και δείχνοντας να γνωρίζουν καλά τους κανόνες μετακίνησης.

«Δεν υπάρχει παιδί μετά την Τετάρτη Δημοτικού που να μην πηγαίνει στο σχολείο με ποδήλατο», μου είπε ο Κώστας Φωτάκης, Δάσκαλος ο ίδιος και στενός συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

Στα σχολεία μπορείς εύκολα να αφήσεις το ποδήλατό σου αν και, όπως διαπίστωσα από τις βόλτες μου – με ποδήλατο – στην πόλη, μπορείς να αφήσεις με ασφάλεια το ποδήλατό σου οπουδήποτε! Ποδήλατα δεν κλέβονται στην πόλη και φαίνεται πως όλοι σέβονται το μέσο του συμπολίτη τους.

Και το μέλλον;
Η αγωνία του κου Αλεξάκου είναι το μέλλον της πόλης. Και έχει δίκιο. “Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το χαρακτήρα της πόλης. Πρέπει να τονώσουμε στους νέους την ιδέα της χρήσης του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις τους. Πρακτικά δεν έχουμε ανάγκη το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης”, δηλώνει και είναι προφανές πως τον απασχολεί. Η αλήθεια είναι πως σε μια πόλη όπου το ποδήλατο αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας, είναι εύκολο να το θεωρήσεις δεδομένο, να το ξεχάσεις και, σταδιακά να το… χάσεις.
Όμως η Καρδίτσα, η δημοτική αρχή και οι πολίτες της, φαίνονται αποφασισμένοι όχι μόνο να μην το χάσουν αλλά να το αναπτύξουν. Και η διάθεσή τους αυτή είναι διάχυτη σε όλες τους τις ενέργειες, από το εκτεταμένο σύστημα Bike Sharing της πόλης ως την ταμπέλα στο ξενοδοχείο που έγραφε:

“Οι ένοικοι του ξενοδοχείου έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δωρεάν δικά μας ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους”.

Η Καρδίτσα είναι μια πόλη παράδειγμα και, ευτυχώς δεν είναι η μόνη.
Ευκαιρία είναι για όλους εμάς τους υπόλοιπους, που δεν έχουμε την τύχη να μένουμε σε μια “ποδηλατούπολη” να βλέπουμε το παράδειγμά της και να ενεργούμε ανάλογα!
Στην Καρδίτσα έφτασα σε περίπου τέσσερις ώρες με το εξαιρετικά άνετο τρένο, με το εισιτήριο πρώτης θέσης να στοιχίζει λιγότερα από 20 ευρώ για το ταξίδι και την επιστροφή! Αυτό σημαίνει πως πρακτικά μπορείς να κάνεις ένα ωραίο και οικονομικό Σαββατοκύριακο στην πόλη, χωρίς αυτοκίνητο και να νιώσεις λίγο σαν να βρίσκεσαι… στο Άμστερνταμ!

Δείτε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: 3 Ιουνίου 2020

Όλοι με ποδήλατο Ο φετινός εορτασμός στην Ελλάδα περιβάλλεται με αισιοδοξία και όνειρο όσο ποτέ ...

Δράση ζωγραφικής με θέμα το ποδήλατο

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2020 Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου με ...

Η Αθήνα ανοίγει το δρόμo στο ποδήλατο και τους πεζούς

Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης Από τα μέσα Ιουνίου ξεκινούν οι σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest