Home | Αρχική | Στενή: Η… Αράχωβα της Ευβοίας
Στενή

Στενή: Η… Αράχωβα της Ευβοίας

Με ποδήλατο στη Στενή

Μέσα στον καταπληκτικό ορεινό όγκο της Δίρφυς βρίσκονται κατάφυτα πολλά γραφικά χωριά. Όμως αγαπημένος προορισμός, όχι μόνο του γράφοντα αλλά και πολλών επισκεπτών, αποτελεί η πανέμορφη Στενή.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Ρουσόπουλος, Οικονομολόγος

 

Αναπόσπαστο κομμάτι παιδικών αναμνήσεων σαν μαγνήτης με έλκει συχνά-πυκνά να την επισκέπτομαι πάνω στις δύο μου ρόδες!
Ξεκίνημα από την νύμφη του Ευρίπου στην Χαλκίδα, με προορισμό Βόρεια Εύβοια. 

Λίγο πριν την Αρτάκη (8 χλμ. περίπου) στρίβουμε δεξιά και μετά πάλι αριστερά ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τον κεντρικό, αλλά με πολλά αυτοκίνητα, δρόμο.

Περνώντας από μποστάνια και μικρές αγροτικές μονάδες, μετά από 15 λεπτά περίπου, φτάνουμε στα Ψαχνά, πρωτεύουσα του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Ακολουθώντας δεξιά πορεία, λίγο πριν μπούμε στο κέντρο, παίρνουμε κατεύθυνση για Μακρυκάπα.

 

Ψαχνά – Άγιος Αθανάσιος

Αφήνοντας για τα καλά τα Ψαχνά μετά από 10 λεπτά περίπου, στρίβουμε αριστερά για τη γραφική Τριάδα ιστορικό χωριό αφού εκεί βρίσκεται το σπίτι του οπλαρχηγού του 1821 Ν. Κριεζώτη.

Συνεχίζουμε πάντα μέσα από κατάφυτα λιβάδια και ανθισμένες αμυγδαλιές και ακακίες και φτάνουμε στο επόμενο χωριό την Άτταλη, με την ωραία πλατειούλα.

Ακολουθεί η Μακρυκάπα, κεφαλοχώρι της περιοχής με τους φιλόξενους κατοίκους της να κάθονται στα παραδοσιακά καφενεία και να μας χαιρετούν εγκάρδια.

Βγαίνουμε πάλι στον κεντρικό δρόμο στρίβουμε αριστερά και μετά από 10 λεπτά περίπου στρίβουμε πάλι αριστερά με κατεύθυνση στον Άγιο Αθανάσιο. Εδώ κάνουμε τη μοναδική μας στάση στις δροσερές, και μέσα στα πανύψηλα πλατάνια, πηγές, αλλάζοντας φυσικά και το νερό στα παγούρια μας.

 

Το ιδανικό σημείο για ανεφοδιασμό στα παγούρια

Από Άγιο Αθανάσιο για Στενή

Αφήνοντας δεξιά τον Άγιο Αθανάσιο κατευθυνόμαστε για Στενή και Χιλιαδού στρίβουμε δεξιά στα όρια του χωριού. Με το πανέμορφο φαράγγι της Αγάλης στα αριστερά ανηφορίζουμε σιγά-σιγά χωρίς να συναντήσουμε σχεδόν κανένα αυτοκίνητο στρίβουμε αριστερά πάντα με κατεύθυνση Στενή. Οι ανηφόρες είναι ήπιες το τοπία πανέμορφα και μας οδηγούν σύντομα στην Κάτω Στενή.

Στρίβουμε αριστερά και μετά από σύντομη ανηφορική πορεία φτάνουμε στην Άνω Στενή, τον τελικό προορισμό μας.

 

Απαραίτητος ανεφοδιασμός…

 

Πανέμορφη με το ποτάμι να την διασχίζει, μας δίνει τη δυνατότητα για έναν καφέ ή το παραδοσιακό μπισκοτόγλυκο να κάνουμε ένα διάλειμμα και να πάρουμε τον (διαφορετικό) δρόμο της επιστροφής. Αλλιώς μπορούμε να βάλουμε το ποδήλατό μας σε σχάρα αυτοκινήτου της παρέας μας και να γευθούμε τα νοστιμότατα τηγανόψωμα και τις παραδοσιακές σούβλες!

 

Η παρέα απολαμβάνει την ξεκούραση πριν την επιστροφή

 

Η επιστροφή…

Αν πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού δεν στρίβουμε πουθενά, περνάμε το χωριό Καθενοί και μόλις φτάσουμε στον Πισσώνα στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε τον παραποτάμιο δρόμο του Λήλουντα ποταμού, στη γέφυρα του χωριού Αφράτι, στρίβουμε δεξιά και μετά από 15 λεπτά επιστρέφουμε Χαλκίδα.

 

 

Απόσταση: μετάβαση 40 χλμ. (επιστροφή 38 σχεδόν όλο κατηφόρα)
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Μέση ταχύτητα: 22,5 km/h
Μέγιστη ταχύτητα: 55,1 km/h
Χρόνος ποδηλασίας: 3:33’:55’’
Συνολικά υψομετρικά: 1016μ.
Βαθμός απόλαυσης: Εξαιρετικά υψηλός

Δείτε επίσης

Ο Egan Bernal εκτός Γύρου Γαλλίας στο 17ο ετάπ

Εγκαταλείπει τις ελπίδες της για διάκριση η Team INEOS Grenadiers Ο 23χρονος αναβάτης της INEOS ...

Bike Citizens: «Play and Bike to Work»

Οι Bike Citizens (ή η ποδηλατική πλατφόρμα Bike Citizens) εγκαινιάζουν μια νέα ψηφιακή εκστρατεία με τίτλο "Play and Bike to Work". Ημερομηνία εκκίνησης: 31 Αυγούστου 2020

Το ΚΠIΣΝ γιορτάζει για τέταρτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου 2020

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, με δράσεις που υλοποιούνται από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest