Home | Αρχική | Σταματία Κούρου: η 17χρονη πρωταθλήτρια
Σταματία Κούρου

Σταματία Κούρου: η 17χρονη πρωταθλήτρια

Μαθήτρια Λυκείου και πρωταθλήτρια ποδηλασίας

Όπως έχουμε ξαναπεί το πρόβλημα στην ελληνική ποδηλασία δεν είναι πως δεν υπάρχει «υλικό» αλλά πως δεν το αξιοποιούμε! Η νεαρή Σταματία Κούρου είναι η απόδειξη πως ταλέντα υπάρχουν!

 

Kείμενο – Φωτογραφίες: Πέτρος Γκότσης

 

H Σταματία Κούρου συνομιλεί με τον φωτογράφο μας, Πέτρο Γκότση, αμέσως μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πίστας.

 

Μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κέρδισες 4 πανελλήνια πρωταθλήματα στην ποδηλασία πίστας. Θες να μας πεις τι έχεις καταφέρεις εως τώρα;
Έως τώρα  έχω κερδίσει 15 φανέλες, από τις οποίες 7 είναι από τις πανελλήνιες ημέρες νεολαίας και 8 από τα πανελλήνια πρωταθλήματα πίστας. 4 στο περσινό με 3 νέα πανελλήνια ρεκόρ και 4 στο φετινό πρωτάθλημα. Επίσης έχω 1 αργυρό και 6 χάλκινα  μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα πίστας και δρόμου καθώς και αρκετές νίκες σε τοπικά πρωταθλήματα.

 

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να τρέχεις αγώνες και τι σου κέντρισε το ενδιαφέρον ώστε να ασχοληθείς με την ποδηλασία;
Αγώνες ξεκίνησα να τρέχω στα 8 μου χρόνια. Η αγάπη μου για το ποδήλατο σαν παιχνίδι με έκανε να το δω και αθλητικά. Από τις πρώτες προπονήσεις κατάλαβα πως αυτό ήταν που μου ταιριάζει. Μου άρεσε ο τρόπος της προπόνησης και η ποικιλία που υπάρχει σε αυτήν όπως παράδειγμα ότι δεν βρίσκεσαι συνεχόμενα στον ίδιο χώρο. Αυτά και άλλα πολλά με κράτησαν στο άθλημα.

 

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Ρόδο, ένα νησί με παράδοση στην ποδηλασία. Πιστεύεις ότι αυτό σου έδωσε μεγαλύτερες δυνατότητες ή η απόσταση από την πρωτεύουσα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ποδηλατική σου πορεία;
Νιώθω πολύ περήφανη τόσο για το ότι γεννήθηκα στη Ρόδο όσο και για την παράδοσή της στο ποδήλατο. Έχει  βγάλει πολύ  σπουδαίους ποδηλάτες και αυτό αποτελεί κίνητρο για εμάς που ασχολούμαστε με το άθλημα. Το νησί της Ρόδου πιστεύω πως δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αφού πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για άψογη προπόνηση κάθε είδους. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες στη συμμετοχή μας σε αγώνες έξω από αυτό καθώς η μετακίνησή μας κυρίως  με τα πλοία είναι δύσκολη.

 

Οι γονείς σου πως δέχτηκαν το γεγονός όταν τους είπες ότι θ’ασχοληθείς με την ποδηλασία και είδαν το ενδιαφέρον σου για το ποδήλατο;
Αρχικά οι γονείς μου ήταν αυτοί που με έβαλαν στο άθλημα. Είδαν πως από τους πρώτους αγώνες είχα επιτυχίες και λάτρευα αυτό που έκανα. Έτσι στη συνέχεια δέχτηκαν την επιλογή μου να ασχοληθώ με αυτό σε πρωταθλητικό επίπεδο καθώς είχα και έχω την απόλυτη στήριξή τους. Ο γονείς μου είναι οι πρώτοι που μου δίνουν κουράγιο να συνεχίσω και να προσπαθώ όλο και περισσότερο.

 

Εκτός των γονιών σου, υπάρχουν άλλοι που σε έχουν στηρίξει;
Έχω την τύχη να είμαι στον Ροδήλιο που προεδρεύει ο κ. Γιάννης Παπασταματάκης. Μου έχει προσφέρει απίστευτη στήριξη. Χάρη σε αυτόν έχω συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες που ίσως να μην είχα τη δυνατότητα να το κάνω διαφορετικά. Με τη δυναμική του υποστήριξη, δίνει τόσο σε εμένα όσο και στους υπόλοιπους αθλητές της ομάδας ελπίδα, καθώς κάνει το καλύτερο δυνατό για την ομάδα  και την ανάπτυξη της ποδηλασίας στο νησί διοργανώνοντας μέχρι και διεθνείς αγώνες υψηλού επιπέδου, δείχνοντάς μας πως υπάρχει μέλλον στο άθλημα. Μαζί με τον κ. Παπασταματάκη με στηρίζουν πολύ οι προπονητές μου που είναι συνεχώς δίπλα μου για εμένα και οι κοντινοί μου άνθρωποι δίνοντάς μου κυρίως ψυχολογική υποστήριξη που είναι πολύ σημαντικό.

 

Πόσο εύκολα ή δύσκολα συνδυάζεται η ενασχόλησή σου με το ποδήλατο και το σχολείο και πώς το έχεις καταφέρει;
Το να συνδυάσεις αυτά τα δύο μαζί και να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Η ποδηλασία είναι ένα δύσκολο και επίπονο άθλημα και απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης. Επίσης δεν αφήνει το περιθώριο να κάνεις προπόνηση όποια ώρα την ημέρα θέλεις όπως π.χ. βραδινές ώρες. Επομένως το περιθώριο να ασχοληθείς με το διάβασμά σου είναι περιορισμένο. Πέρα όμως από τον λίγο χρόνο που σου απομένει, η κούραση από τις προπονήσεις είναι μεγάλη και αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Εγώ προσπαθώ όσο μπορώ να τηρώ ένα πρόγραμμα και να μην αφήνω ώρες να περνούν χωρίς να κάνω τίποτα. Αυτό όμως δεν γίνεται πάντα γιατί κάποιες φορές χρειάζομαι λίγη ξεκούραση. Προσπαθώ κάποια κενά στα διαβάσματά μου που δημιουργούνται μέσα στην εβδομάδα λόγω του χρόνου ή της κούρασης να τα καλύψω τα Σαββατοκύριακα. Κάνω πάντα κουράγιο μέχρι να τελειώσει το σχολείο και να ξεκουραστώ έχοντας το νου μου μόνο στο ποδήλατο και έτσι τα καταφέρνω πολύ καλά και στα δύο.

 

Εκτός από την ποδηλασία έχεις άλλα χόμπι;
Δυστυχώς δεν μου απομένει και πολύς χρόνος να ασχοληθώ με άλλα χόμπι αν και θα το ήθελα.

 

Τι σου λένε οι συμμαθητές και οι φίλοι σου για την ενασχόλησή σου με την ποδηλασία;
Είναι πολύ χαρούμενοι για αυτά που έχω καταφέρει. Σε πολλούς φαίνεται δύσκολο όλο αυτό που κάνω. Όμως με καταλαβαίνουν όταν δεν μπορώ να πηγαίνω σε εξόδους μαζί τους και με στηρίζουν στην προσπάθειά μου. Πιστεύω ότι είμαι πολύ τυχερή για αυτό.

 

Με τι θα ήθελες ν’ασχοληθείς μετά το σχολείο;
Μετά το σχολείο θέλω να ασχοληθώ με τις σπουδές μου και ταυτόχρονα να κάνω το καλύτερο που μπορώ στην ποδηλασία και να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ.

 

Έχεις κάποια αθλήτρια ως πρότυπο;
Το πρότυπό μου είναι η Laura Trott. Είναι μια πολύ σπουδαία αθλήτρια, ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια που κάνει πάντα ωραίους και πολύ έξυπνους αγώνες. Παρακολουθώ τον τρόπο που τρέχει γιατί μαθαίνω πολλά. Τη θαυμάζω πολύ.

 

Η Σταματία Κούρου με την Ματίνα Σούλιου (αριστερά) και την Αθηνά Ζώη

Δείτε επίσης

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Athens Bike Festival 2024 powered by ΔΕΗ

12,13,14 Απριλίου 2024, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου κλείνει φέτος 10 χρόνια ...

Cycle Tourism Show στην Μπολόνια

Αφιερωμένο στον Ποδηλατικό Τουρισμό Αν αναζητάτε έμπνευση για τις επόμενες ποδηλατικές σας διακοπές ή αν ...

Scott Voltage eRide Trail Bike

Scott Voltage eRIDE: σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα…

Το μέλλον των ηλεκτρικών Trail Bike όπως παρουσιάζεται μέσα από το ολόφρεσκό Scott Voltage eRide ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest