Home | Αρχική | Οδηγώντας με ασφάλεια στην πόλη

Οδηγώντας με ασφάλεια στην πόλη

10 Συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση στις σύγχρονες πόλεις

Ο αριθμός όσων μετακινούμαστε καθημερινά με ένα ποδήλατο συνεχώς αυξάνεται. Μαζί με εμάς αυξάνεται και η ευθύνη που έχουμε απέναντι στα υπόλοιπα οχήματα αλλά και στις επόμενες γενιές αστικών αναβατών.

Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν πρωτίστως την ασφάλειά μας και κατά δεύτερον είναι το παράδειγμα σε όσους τώρα ξεκινούν να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους στην πόλη. Πάνω απ’ όλα όμως, αποτελούν σεβασμό στον ΚΟΚ.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι επειδή είναι πιο εύκολο με ένα ποδήλατο να πηγαίνεις ανάποδα στο μονόδρομο ή στο πεζοδρόμιο αυτό δε σημαίνει ότι θα το κάνουμε. Αν θέλουμε να μας σέβονται στο δρόμο πρέπει πρώτα να σεβαστούμε κι εμείς τους άλλους.

 

1. Mην περνάς ποτέ με κόκκινο
Όσο απλό και αν ακούγεται υπάρχουν ποδηλάτες να περνούν τα φανάρια με κόκκινο. Εκτός από παράνομο είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο! Επίσης, ο αναβάτης δίνει άσχημη εντύπωση στους γύρω του καθώς δείχνει ότι αψηφά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν σέβεται τα υπόλοιπα οχήματα.

2. Mπαμπά μην τρέχεις!
H μετακίνηση με το ποδήλατο επιτρέπει συχνά να ανπτύσσονται υψηλές ταχύτητες μετακίνησης στους δρόμους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πηγαίνουμε με «χίλια». Όχι μόνο ισχύουν τα όρια ταχύτητας και για τα ποδήλατα αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για ένα ποδήλατο να κινείται γρήγορα στην πόλη. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που το κράνος δεν είναι υποχρεωτικό στην πόλη από τον ΚΟΚ, επειδή θεωρεί πως το ποδήλατο κινείται με ταχύτητες κάτω των 20 χλμ./ώρα.

3. Mην παραβιάζεις τις προτεραιότητες
Πολλές  φορές οι ποδηλάτες παραπονούνται ότι οι οδηγοί δεν τους βλέπουν. Παρόλα αυτά, πολλές φορές οι ίδιοι οι ποδηλάτες συμπεριφέρονται στο δρόμο σαν να είναι αόρατοι! Οι προτεραιότητες στο δρόμο ισχύουν κανονικά είτε οδηγείς αυτοκίνητο είτε ποδήλατο. Τα σήματα της τροχαίας ισχύουν με το ποδήλατο όπως και με το αυτοκίνητο.

Το STOP δεν πρέπει να παραβιάζεται ποτέ.

4. Mην αλλάζετε πορεία απότομα
Η απότομη και απροειδοποίητη αλλαγή πορείας μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις. Οι χρήστες ποδηλατων πρέπει να φροντίζουν ώστε οι κινήσεις τους να είναι προβλέψιμες από τα οχήματα που τους ακολουθούν και να κάνουν πάντα φανερή την πρόθεσή τους να αλλάξουν πορεία.

5. Φροντίζετε να έχετε φώτα στο ποδήλατο (και να δουλεύουν!)
Μετά τη δύση του ηλίου, ακόμα και αν ο αναβάτης κρίνει την ορατότητα αρκετή, θα πρέπει να ανάψει τα φώτα. Το ποδήλατο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με κατάλληλα φώτα τόσο μπρος όσο και πίσω που να αναβοσβήνουν με το σωστό ρυθμό και την κατάλληλη ένταση. Τα φώτα δε χρησιμεύουν για να βλέπουμε, αλλά για να μας βλέπουν και είναι επίσης υποχρεωτικά απο τον ΚΟΚ!

6. Προσοχή στις πόρτες
Προσοχή όταν περνάτε κοντά από πόρτες αυτοκινήτων! Ακόμα και στην πιο άσχετη στιγμή, μπορεί οποιοδήποτε αυτοκίνητο να σταματήσει και να ανοίξει κάποιος επιβάτης την πόρτα. Αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τον οδηγό του ποδηλάτου όταν περνάει δίπλα από το αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα. Για τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ο κίνδυνος είναι πιο προφανής.

7. Χρησιμοποιείτε το κουδουνάκι σας!
Tο ποδήλατο κινείται στην πόλη όπως τα αεροπλάνα Stealth στον αέρα! Γενικά, η μετακίνηση με ποδήλατο δεν προκαλεί θόρυβο και αυτό είναι που τα κάνει τόσο ωφέλιμα, ακόμα και για τα νεύρα αυτών που δε μετακινούνται με αυτά (σε αντίθεση με τα μηχανάκια). Το αρνητικό είναι ότι οι διερχόμενοι πεζοί δεν ακούνε τους ποδηλάτες που πλησιάζουν και μπορεί να κάνουν πολύ απότομες αλλαγές στην πορεία τους και να πέσουν πάνω στο ποδήλατό σας με άσχημες συνέπειες.

8. Mην προσπερνάτε ποτέ από δεξιά
Ένα από τα συνηθέστερα λάθη των νέων αναβατών είναι ότι οδηγούν στα δεξιά της λωρίδας (κολλητά στο πεζοδρόμιο) και συχνά προσπερνούν αυτοκίνητα από αυτήν τη μεριά. Ο κίνδυνος μιας τέτοιας επιλογής είναι μεγάλος, καθώς το αυτοκίνητο μπορεί να στρίψει δεξιά και να χτυπήσει τον ποδηλάτη. Επίσης, συχνά οι πεζοί κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο για να ελιχθούν από τα μηχανάκια που σταθμεύουν στα πεζοδρόμια και υπάρχει κίνδυνος για τον διερχόμενο ποδηλάτη να χτυπήσει τον πεζό.

9. Mην οδηγείτε στα πεζοδρόμια
Κατ’ αρχάς εμποδίζετε τους διερχόμενους κουριεράδες και ντελιβεράδες… Πάντως, χωρίς αστεία, η μετακίνηση στο πεζοδρόμιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους – πεζούς και ποδηλάτες. Επίσης, απαγορεύεται από τον ΚΟΚ.

Αφήστε τα πεζοδρόμια για τους πεζούς.

10. Ποτέ μα ποτέ μην οδηγείτε στο αντίθετο ρεύμα
Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ποδηλάτης είναι να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου. Είτε για μεγάλο μέρος της διαδρομής είτε για λίγα μέτρα. Η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι μεγάλη και τα αποτελέσματα δυσάρεστα.

Ούτε για 10 μέτρα δεν πρέπει να περάσουμε στο αντίθετο ρεύμα!

Δείτε επίσης

Το Scott Spark RC αποκτά… Flight Attendant

Ίσως το πιο γρήγορο ποδήλατο XC στον πλανήτη, αποκτά πλέον την ανάρτηση Flight Attendant της ...

Velo-city 2024: Η Γάνδη φιλοξενεί το μεγαλύτερο συνέδριο για το ποδήλατο, στον κόσμο

  Καθώς οι ομιλητές ολοκληρώνουν τις παρουσιάσεις τους, η πόλη της Γάνδης μεταμορφώνεται με ταχείς ...

Αγώνας ΜΤΒ Οίτης – Μαυρολιθάρι

Αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Οίτη Mε πολύ κέφι, pasta party και μουσική, θα γιορτάσουν οι ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest