Γνωρίζοντας την Αττική με το ποδήλατο
Σε μια πόλη που την περικυκλώνουν τρία βουνά και η θάλασσα απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο, έχεις κάθε δικαίωμα να δηλώνεις πως βρίσκεσαι σε έναν ποδηλατικό παράδεισο!
Φωτογραφίες: Wouter Roosenboom
Η ιδέα ήταν να φωτογραφίσουμε τα σημεία που επιλέγουν οι Αθηναίοι ποδηλάτες για προπόνηση. Οι επιλογές μας ήταν μάλλον… προφανείς: η παραλιακή, ο Διόνυσος, ο «λαγός», ο Υμηττός και η Πεντέλη.Μέσα σε μια μέρα ξεκινήσαμε από τον Υμηττό, κατευθυνθήκαμε μέσω Ραφήνας στον Διόνυσο, κατεβήκαμε την Πεντέλη, φτάσαμε στο Σούνιο για μια σύντομη στάση στο ναό, κάναμε διάλειμμα για μια σύντομη βουτιά, απολαύσαμε την παραλιακή και το σούρουπο πια μας βρήκε στο πανόραμα της Βούλας, στην ανάβαση του κρεμαστού λαγού.
Υμηττός
Την ανάβαση του Υμηττού μπορούμε πολύ εύκολα να τη χαρακτηρίσουμε ως την «επίσημη αγαπημένη» του MBike. Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο, έχουμε πραγματοποιήσει αυτή τη διαδρομή τόσες πολλές φορές που πλέον «σφετερίζεται την ακαμψία του αμετάκλητου»…
Η πιο φημισμένη ανάβαση της Αττικής διακρίνεται για τη δυσκολία, την αγωνιστική ιστορία και την… αστάθειά της. Κάθε χρόνο, προσελκύει τους πιο γρήγορους αθλητές και τους καλεί να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μια μαγευτική διαδρομή γεμάτη προκλήσεις.
Από τα πρώτα κιόλας μέτρα το βουνό σε υποδέχεται με… ανοιχτές αγκάλες – με το χειρότερο τρόπο δηλαδή. Με το που ξεκινήσεις, ένα «τείχος» υψώνεται μπροστά σου, η κλίση αποκτάει δύο ψηφία και το σκηνικό παραπέμπει σε… ταινία τρόμου.
Στη συνέχεια, τα πράγματα γίνονται πιο ήρεμα, μπορείς να χαλαρώσεις λιγάκι, να απολαύσεις τη μαγευτική θέα, να εισπνεύσεις πεντακάθαρο αέρα και οξυγόνο, ώστε να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις τις «δυσάρεστες» εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει η διαδρομή μέχρι την κορυφή.
Το τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής μπορούμε να πούμε πως είναι το αγαπημένο μας κομμάτι (όταν δε φυσάει κόντρα) για δύο λόγους: πρώτον γιατί η κλίση παρουσιάζει κάποια σταθερότητα και δεύτερον γιατί από εκεί πάνω, η Αθήνα μοιάζει «σα ρητορεία σε μια αφήγηση του οφθαλμού»…
Εκκίνηση: 50μ. από το πυροφυλάκιο της Καισαριανής
Χιλιόμετρα: 9.9 χλμ.
Υψομετρική διαφορά: 649 μέτρα
Δυσκολία: *****
Σχόλια
Σχόλια
Διόνυσος
Σε αντίθεση με την ανάβαση του Υμηττού, η ανάβαση από Νέα Μάκρη προς Διόνυσο διακρίνεται περισσότερο για τη γραμμικότητά της και λιγότερο για την ομορφιά του τοπίου. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που θα δεις εκεί πολλούς αθλητές να πραγματοποιούν τη διαλειμματική τους προπόνηση.
Τα πρώτα χιλιόμετρα είναι σχετικά εύκολα με σταθερή κλίση η οποία, μετά τα μισά της διαδρομής, ανεβαίνει γραμμικά και κάνει την ανάβαση δυσκολότερη. Λίγο πριν τον τερματισμό της διαδρομής, στην Εκκλησία του Άγιου Πέτρου, η κλίση μειώνεται ξανά, επιτρέποντάς σου να πάρεις μερικές ανάσες και να απολαύσεις τη θέα προς τη θάλασσα του Ευβοϊκού.
Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν την πιo «ήπια» ανάβαση τις κρύες ημέρες του χειμώνα καθώς οι συνθήκες που επικρατούν εκείνη την περίοδο στην περιοχή είναι πολύ καλύτερες (τις πιο πολλές φορές) από αυτές που επικρατούν στο βουνό του Υμηττού ή στα υπόλοιπα βουνά της Αττικής.
Το μόνο αρνητικό στη συγκεκριμένη ανάβαση είναι πως, επειδή είναι πέρασμα, έχει αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων ή και φορτηγών ακόμα, γεγονός που μπορεί να σου προκαλέσει ένα μικρό εκνευρισμό αν είσαι στο τέταρτο «δεκάλεπτο»…
Εκκίνηση: Από το φανάρι της Μαραθώνος, στο ύψος της Νέας Μάκρης
Χιλιόμετρα: 8 χλμ.
Υψομετρική διαφορά: 485 μέτρα
Δυσκολία: *****
Σχόλια
Σχόλια
Παραλιακή
Ίσως η πιο αγαπημένη και διάσημη διαδρομή της Αττικής. Κάθε Σαββατοκύριακο θα δεις δεκάδες ποδηλάτες σε γκρουπ ή μεμονωμένους να απολαμβάνουν με την κούρσα τους την υπέροχη διαδρομή ως το Σούνιο.
Η διαδρομή είναι ιδανική τους χειμερινούς μήνες όταν η κίνηση των αυτοκινήτων είναι μειωμένη και ο καιρός πιο γλυκός λόγω της θάλασσας. Το προφίλ της είναι τέτοιο που προσελκύει αναβάτες κάθε δυναμικότητας. Τα πιο πολλά χιλιόμετρα ρολάρουν χαλαρά, με εξαίρεση τα ανηφορικά κομμάτια στα «λιμανάκια» και στον οικισμό «Αίολος» όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.
Ο αναβάτης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός για τα επερχόμενα αυτοκίνητα καθώς αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Επίσης, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για δυνατούς ανέμους που μπορούν να μετατρέψουν τη διαδρομή από παράδεισο σε… κόλαση.
Αγαπημένο μας σημείο το κομμάτι της διαδρομής από τον οικισμό «Αίολος» μέχρι την παραλία «Χάρακας» όπου ο δρόμος πλησιάζει «απειλητικά» τη θάλασσα και το τοπίο δημιουργεί εικόνες απερίγραπτης ομορφιάς, υπενθυμίζοντάς σου πόσο τυχερός και ευτυχής πρέπει να αισθάνεσαι που μπορείς να ποδηλατείς στην ομορφότερη χώρα του κόσμου!
Εκκίνηση: Από το φανάρι της Ποσειδώνος, στο ύψος της Γλυφάδας (γραμμές τραμ)
Χιλιόμετρα: 52.5 χλμ. από τη Γλυφάδα ως το Σούνιο (Ναός του Ποσειδώνα), μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις
Υψομετρική διαφορά: 462 μέτρα