Home | FITNESS | Νηστεία και ποδήλατο: Ένας θαυμάσιος συνδυασμός
Photo: Bianchi Milano

Νηστεία και ποδήλατο: Ένας θαυμάσιος συνδυασμός

Έχουμε μπει στην περίοδο της Σαρακοστής και κάποιοι βρίσκουν αφορμή να ανανεώσουν τις σχέσεις τους με την παράδοση. Και καλά κάνουν διότι νηστεία και ποδήλατο, αποτελούν ένα θαυμάσιο συνδυασμό.

Χωρίς να αστειευόμαστε, για όποιον σκοπεύει να νηστέψει αυτές τις ημέρες ή γενικότερα ενδιαφέρεται για λιγότερο κρεατοφαγικές επιλογές, θα σας φανούν χρήσιμα τα εξής:

  1. Μειώνοντας τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ελαχιστοποιούνται τα κορεσμένα λιπαρά, η διαιτητική χοληστερόλη αλλά και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες (όπως ορμόνες στρες λόγω θανάτωσης του ζώου).
  2. Από την άλλη, μειώνονται οι κύριες πηγές πρωτεϊνης, σιδήρου (κυρίως από κρέας), ασβεστίου (κυρίως από γάλα), βιταμίνης Β12 και Β2 (κρέας και γάλα αντίστοιχα), λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D (κυρίως από βούτυρο) αλλά και του πολύ ισχυρού αντιοξειδωτικού CLA, συζευγμένο λινελαϊκο οξύ, (από κρέας και αυγό).
  3. Δώστε βάση στο φυσικό μίγμα πρωτεΐνης-αμύλου που λέγεται όσπρια, δηλαδή φακές, ρεβίθια, φασόλια, μαυρομάτικα, φάβα. Προτιμήστε να τα συνδυάσετε με δημητριακά όπως ρύζι, πλιγούρι δηλαδή φακόριζο, ρεβυθόριζο κοκ. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα των αμινοξέων και έτσι το γεύμα αποτελεί πολύ καλή επιλογή μεταπροπονητικά.
  4. Τα θαλασσινά καθώς είναι άπαχο κρέας, πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β ενώ όσα τρώγονται με το κέλυφος παρέχουν αρκετό ασβέστιο.
  5. Δοκιμάστε γάλα αμυγδάλου, το μόνο μειονέκτημα είναι η τιμή του. Γενικότερα, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αμυγδάλων πριν την προπόνηση ποδηλασίας φαίνεται πως ωφελεί τη μετέπειτα αποκατάσταση (περιεκτικότητα σε εξαιρετικά έλαια).
  6. Αποφύγετε τα φυτικά γαλακτοκομικά όπως το φυτικό τυρί καθώς περιέχουν λιπαρές ύλες εξαιρετικά κακής ποιότητας.
  7. Τα προϊόντα σόγιας δεν είναι για όλους και σίγουρα καλό θα ήταν να αποφεύγονται από τις γυναίκες (η υψηλή συγκέντρωση φυτο-οιστρογόνων σόγιας έχει συνδεθεί με νεοπλασίες μαστού και στα δύο φύλα).
  8. Προσοχή στην υπερκατανάλωση: Άλλος ένας «κίνδυνος» που κρύβει η νηστεία είναι και η αύξηση του ψωμιού και των παραδοσιακών νηστίσιμων γλυκισμάτων! Θρεπτικός και υπέροχος ο χαλβάς όμως θέλει προσοχή. Μην ξεχνάτε πως η νηστεία είναι περίοδος εγκράτειας και πνευματικής άσκησης.

 

Η προσωπική μου άποψη είναι πώς τελικά η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη αφορμή για να ανακαλύψετε πολύτιμους διατροφικούς θησαυρούς σε συνδυασμούς υψηλής θρεπτικότητας. Διότι, νηστεία και ποδήλατο ταιριάζουν θαυμάσια!

Καλή Σαρακοστή λοιπόν και καλούς αγώνες!

 

Δείτε επίσης

Vintage Bikes by Mario Volante στο Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Αγαπημένα, παλιά ποδήλατα Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την ιστορία του ποδηλάτου; Μα ...

O Tadej Pogacar νικητής της 103ης Volta a Catalunya

H 103η διοργάνωση της Volta Ciclista a Catalunya θα μείνει στην ιστορία ως η διοργάνωση ...

Chainless Pedaling System

Mετάδοση χωρίς αλυσίδα: η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην αστική ποδηλασία!

Chainless Pedaling System Με αφορμή το γεγονός πως φέτος, το γαλλικό σύστημα PERS Chainless Pedaling ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest