Home | Αρχική | Με το ποδήλατο στις γειτονιές της Αθήνας

Με το ποδήλατο στις γειτονιές της Αθήνας

Ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο project του Cities For Cycling

Ανακαλύπτουμε το ποδήλατο στις γειτονιές της Αθήνας και μαζί ανακαλύπτουμε και τις ίδιες τις γειτονιές. Μια δράση του «Πόλεις για Ποδήλατο» σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ.

Το ερώτημα πώς αναπτύσσεις το ποδήλατο σε μια πόλη σαν την Αθήνα – αφιλόξενη συχνά αλλά και γεμάτη κρυφές ομορφιές – μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια. Και τώρα, μετά από πολλές προσπάθειες και συζητήσεις, ένα νέο, μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ξεκινά.

Πρόκειται για το «Στις γειτονιές της Αθήνας με το ποδήλατο» ένα σχέδιο που εδώ και χρόνια βρίσκεται στα πλάνα του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο» (Cities For Cycling) και επιτέλους τώρα, με την συνδιοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, αρχίζει να υλοποιείται.

Η ιδέα είναι απλή: οι συνεργάτες του «Πόλεις για Ποδήλατο» σε συνεργασία με τους οικοδεσπότες της κάθε εκδήλωσης – την Δημοτική Κοινότητα – επιλέγουν μια φιλική προς το ποδήλατο διαδρομή, με στόχο να αναδείξουν πως οι κοντινές μετακινήσεις σε επίπεδο γειτονιάς ή κοινότητας αν θέλετε, μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα με το ποδήλατο.

dscf7208-1

Η διαδρομή είναι συνήθως γύρω στα 5 χιλιόμετρα, με ελάχιστες υψομετρικές διαφορές, καταρρίπτοντας εντελώς το επιχείρημα πως το πρόβλημα για να κάνει κάποιος ποδήλατο στην Αθήνα είναι οι… ανηφόρες.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Aθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)  στηρίζει την εκδήλωση τόσο με την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού του όσο και με υλικό εξοπλισμό ενώ φροντίζει μέσω των συνεργατών του για να επικοινωνηθεί στα αθλητικά κέντρα και στα μέσα του. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρουσία των εθελοντών του ΟΠΑΝΔΑ σε καίρια σημεία της διαδρομής.

dscf7148

Ο κ. Φιλήμονας Βαφειάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΝΔΑ έχει αναλάβει προσωπικά τον χειρισμό των δράσεων αυτών στις κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, δείχνοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στη σημασία των εκδηλώσεων για την ανάπτυξη του ποδηλάτου στην πόλη. Εξάλλου, αποτελεί πολιτική και στρατηγική του ΟΠΑΝΔΑ – και όπως μαθαίνουμε θα έχει και συνέχεια και με άλλες αθλητικές εκδηλώσεις – η ανάπτυξη του αθλητισμού σε επίπεδο γειτονιάς.

dscf7154

Μεγάλος χορηγός της σειράς αυτής των εκδηλώσεων είναι η Cyta ενώ στο ποδηλατικό κομμάτι, οι ενέργειες υποστηρίζονται από το κατάστημα Tsirikos Bikes και την Ideal.

 

dscf7124

Ξεκινήσαμε από την 4η Δημοτική Κοινότητα
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Πλατεία Πέτρουλα, δίπλα στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της 4ης Δημοτικής Κοινότητας. Παρούσα φυσικά η Πρόεδρος της 4ης Κοινότητας, η κα Μανωλιουδάκη, ενώ η γραμματέας της κοινότητας η κα Αθηνά Γιαννοπούλου συμμετείχε στη βόλτα όχι μόνο σε οργανωτικό επίπεδο αλλά και ενεργά με το ποδήλατό της, εκείνη και τα παιδιά της.

dscf7174

Η βόλτα ξεκίνησε από την Πλατεία Πέτρουλα, πέρασε από τον εκπληκτικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος για να συνεχίσει δίπλα από το Καπνεργοστάσιο με κατεύθυνση τον λόφο του Κολωνού.

dscf7228

Χαμηλή δόμηση, φαρδείς δρόμοι, αρκετό πράσινο, ατμόσφαιρα γειτονιάς ήταν τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής άγνωστης σε πολλούς. Πρώτο συμπέρασμα, το γεγονός πως μια διαδρομή φαινομενικά «μεγάλη», περίπου 5 χιλιόμετρα, ήταν εξαιρετικά εύκολο και γρήγορο να καλυφθεί με το ποδήλατο καθώς η βόλτα διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Παρούσα σε όλη τη διάρκεια της βόλτας η Ελληνική Αστυνομία αλλά και η Δημοτική Αστυνομία, η οποία διευκόλυνε σημαντικά την εκδήλωση προσφέροντας απόλυτη ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Τη διαδρομή ακολουθούσε ομάδα Σαμαρειτών του ΕΕΣ με ποδήλατα.

dscf7143

Τη διαδρομή οδηγούσαν συνεργάτες του MBike, οι οποίοι είχαν αναλάβει και το ρόλο της «σκούπας» που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί.

Στον χώρο της εκκίνησης, στο αθλητικό κέντρο της Πλατείας Πέτρουλα, υπήρχε το περίπτερο της Cyta απ’ όπου οι συνεργάτες της εταιρείας ενημέρωναν για τις προσφορές της Cyta ενώ στο περίπτερο της εταιρείας Tsirikos Bikes, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα είδη των ποδηλάτων μέσα από μια σειρά ενδεικτικών μοντέλων της Ideal, σε ολες τις κατηγορίες ποδηλάτων – πόλης, δρόμου, βουνού και ηλεκτρικό.

dscf7123

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στην 3η Δημοτική Κοινότητα
Η επόμενή μας βόλτα θα είναι στην 3η κοινότητα και θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε το Θησείο, τα Πετράλωνα και το Γκάζι, μέσα από μια διαδρομή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Πρόεδρος της 3ης κοινότητας, ο κ. Μωραϊτάκης έχει ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή της επόμενης βόλτας που θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο της Ερμού, στο ύψος της Πειραιώς και Περσεφόνης.

Η ώρα συνάντησης είναι 11:00 προκειμένου η βόλτα να ξεκινήσει περίπου στις 11:15.

 

AFISA_GEITONIES3-12-2016

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

Ανάκληση Scott Speedster 2022

Ανάκληση Scott Speedster 2022 H Scott ανακοινώνει ανάκληση μοντέλων Speedster Road και Gravel, μοντέλων 2022 ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest