Home | Αρχική | Η Σπαρτακιάδα κλείνει φέτος τα 30 και ποτέ δεν ήταν πιο νέα και δυναμική
Σπαρτακιάδα

Η Σπαρτακιάδα κλείνει φέτος τα 30 και ποτέ δεν ήταν πιο νέα και δυναμική

Ημέρα γιορτής για το ποδήλατο η εκκίνηση της επετειακής Σπαρτακιάδας

Πριν από 30 ολόκληρα χρόνια γεννήθηκε η ιδέα της Σπαρτακιάδας. Μίας διαδρομής ηρωικού χαρακτήρα, μήκους 257 χιλιομέτρων.

Φωτογραφίες: Πέτρος Γκότσης

Η πατρότητα της ιδέας για τη Σπαρτακιάδα ανήκε στον Σταύρο Καλκάνη και μιας μικρής τότε παρέας φανατικών του ποδηλάτου, κάπου στα μέσα της δεακετίας του ’80, αλλά φαντάζομαι κανείς από κείνους ίσως δεν είχε καν ονειρευτεί πως, 30 χρόνια αργότερα, θα αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες αθλητικές, ποδηλατικές διοργανώσεις στην Ελλάδα.

Το ότι η ΠΕΠΑ αποτελεί σήμερα τον φορέα που ουσιαστικά στηρίζει την αγωνιστική ποδηλασία στην Ελλάδα σήμερα, το έχουμε ξαναγράψει. Με τις άψογες διοργανώσεις της, σε διαφορετικά σημεία της χώρας και τους πολυάριθμους αγώνες της, δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες αθλούμενους να απολαύσουν τη χαρά ενός αγώνα, σε ένα ανταγωνιστικό μεν, αλλά εξαιρετικά φιλικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να διατηρείται ζωντανό το πνεύμα της αγωνιστικής ποδηλασίας.

 

Σπαρτακιάδα
Στο δρόμο προς τη Σπάρτη

 

Η Σπαρτακιάδα αποτελεί μια βαριά κληρονομιά και η ΠΕΠΑ έχει καταφέρει να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σημερινό της προεδρείο, ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιώργος Καλαπόδης αλλά και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα της δουλειάς.

 

Σπαρτακιάδα
Κώστας Στυλιανού. Πρώην πρόεδρος της ΠΕΠΑ και αληθινός φαν του ποδηλάτου. Από εκείνους που έχουν προσφέρει πολλά στην ΠΕΠΑ και στο ποδήλατο στην Ελλάδα. Θα συμμετάσχει και στην 30η Σπαρτακιάδα.

 

Η φετινή Σπαρτακιάδα είναι επετειακή. Η εκδήλωση συμπληρώνει τα 30 χρόνια της και όμως, είναι πιο φρέσκια και ανανεωμένη από ποτέ! Η λίστα συμμετοχών μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και το ίδιο βελτιώνεται και το επίπεδο των συμμετεχόντων. Οι αθλητές προπονούνται συχνά όλο το χρόνο για τη διοργάνωση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν στο έπακρο τον «ηρωικό» χαρακτήρα της.

Η διαδρομή ξεκινά παραδοσιακά από το Καλλιμάρμαρο, με πρώτη στάση ανεφοδιασμού στην Κόρινθο, στο 76ο χιλιόμετρο. Στο ύψος του Άργους, οι ποδηλάτες θα διασχίσουν τον κεντρικό δρόμο της πόλης, ακολουθώντας κατεύθυνση προς Ναύπλιο.

 

Σπαρτακιάδα
Σε μία ιστορική διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει ένα «ιστορικό» αυτοκίνητο συνοδείας!

 

Επόμενο σημείο τροφοδίας και ελέγχου στους Μύλους με τους ποδηλάτες να πρέπει να έχουν περάσει το κοντρόλ της Τρίπολης το αργότερο ως τις 17:00 το απόγευμα. Όσοι δεν τα καταφέρουν, θεωρούνται εκτός αγώνα, τους αφαιρούνται οι αριθμοί και συνεχίζουν – αν το επιθυμούν – με δική τους ευθύνη ή επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο-σκούπα προκειμένου να φτάσουν στην Σπάρτη.

Η διαδρομή προς την Σπάρτη ακολουθεί φυσικά τον παλιό δρόμο, προς τους Βουτιάνους και ο τερματισμός γίνεται πανηγυρικά στο άγαλμα του Λεωνία, στην Σπάρτη.

Στις 21:00 γίνονται οι απονομές και οι βραβεύσεις, στην πλατεία του Δημαρχείου της πόλης.

 

Μια φωτογραφία κάτω από το άγαλμα του Λεωνίδα είναι συχνά αρκετός λόγος για να συμμετάσχει κάποιος στην Σπαρτακιάδα. Πιο ακράδαντη απόδειξη και από το… Strava.

 

H 30η Σπαρτακιάδα

H Σπαρτακιάδα του 2018, όπως είπαμε ήδη, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αποτελεί ένα ορόσημο για τη διοργάνωση ενός θεσμού που εξελίσσεται, μεγαλώνει και αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους αλλά και αναγνώριση στο εξωτερικό. Οι συμμετοχές για το 2018 φτάνουν πλέον τις 384 και ανάμεσά τους συναντάμε αρκετούς επισκέπτες από το εξωτερικό που έρχονται για να ζήσουν το μοναδικό αυτό για την Ελλάδα ποδηλατικό γεγονός.

 

Βαρβάρα Φασόη και Σωτήρης Περίδης. Μια κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια και ένας από τους «πυλώνες» που στηρίζουν την ΠΕΠΑ και το ποδήλατο.

Από τη μεριά μας, όπως κάθε χρόνο, θα καλύψουμε φωτογραφικά τη διοργάνωση καθώς ο Πέτρος Γκότσης θα βρίσκεται εκεί και θα καταγράφει κάθε στιγμή του αγώνα.

Κυρίες και κύριοι συμμετέχοντες, καλή σας απόλαυση!

Δείτε επίσης

Έλεγχος και πιθανή αντικατάσταση σε δισκοβραχίονες Shimano

H Shimano προχωρά σε πρόγραμμα ελέγχου και αντικατάστασης – αν υπάρχει λόγος – σε δισκοβραχίονες ...

Vuelta 2023: Sepp Kuss ο μεγάλος νικητής! Ο Κaden Groves κερδίζει το τελικό ετάπ.

Ο Sepp Kuss είναι και επίσημα ο μεγάλος νικητής της Vuelta 2023 και η Jumbo ...

΄Ενας Αμερικανός… στη Μαδρίτη!

Ολοκληρώνεται αύριο ο Γύρος Ισπανίας 2023 Όπως όλα δείχνουν ύστερα από το εικοστό ετάπ των ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest